Szybkie zużywanie się dyszy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ok, to w celu jeszcze uzupełnienia danymi (ja akurat obecnie na bazie Powermax-a 65):
- Dla materiału 10 mm, dystans między palnikiem a materiałem 1,5 mm, Początkowa wysokość przebicia 4,5 mm, czas przebicia 0,7s, prędkość cięcia 1100 mm/min (zalecane dla najlepszej jakości). Dysza i elektroda dla 65A.
A i jeszcze jedno powietrze
(suche ciśnienie ok 6,5 bara) przy wydatku:
- zimne ok. 210 l/min
- ciepłe ok 160 l/min
Może to komuś przy okazji się przyda.
Aspem
- Dla materiału 10 mm, dystans między palnikiem a materiałem 1,5 mm, Początkowa wysokość przebicia 4,5 mm, czas przebicia 0,7s, prędkość cięcia 1100 mm/min (zalecane dla najlepszej jakości). Dysza i elektroda dla 65A.
A i jeszcze jedno powietrze

- zimne ok. 210 l/min
- ciepłe ok 160 l/min
Może to komuś przy okazji się przyda.
Aspem
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Lincoln nie za bardzo się chwali jeśli chodzi o wysokość przebijania i wysokość roboczą. Nikt tam nic nie wie. Palnik zakupiłem z firmy w której powiedzieli mi, że tak mam się własnie wpalać, z takiej wysokości. Ale jak pokazywałem im dysze, to ręce rozkładają i tyle. Zastosuje wasze parametry i dam znać co to dało.
"popatrz na dyszę , na zdjęcie które załączyłeś.
Na powierzchni dyszy jest odpowiedź"
Czy chodzi o wodę w układzie?
Ogólnie mamy w firmie sprężarkę śrubową i osuszacz ziębniczy. Mikrofiltr 3um między osuszaczem a kompresorem. Zrobiłem jednak test, położyłem kartkę papieru pod palnik i z odległości 10mm leciało powietrze z dyszy. Po 5 minutach miałem plamę o średnicy 10mm, tylko że już zdążyła wyschnąć. Rozumiem że brakuje mi filtra przed plazmą.
[ Dodano: 2012-08-23, 07:43 ]
Zastosowałem się do podanych parametrów. Dysza wytrzymała tyle samo blach co poprzednio, lesz po drugiej blaszce musiałem ją czyścić, bo cała była ochlapana po wypływającej stali przy przebijaniu.
Pozdrawiam
"popatrz na dyszę , na zdjęcie które załączyłeś.
Na powierzchni dyszy jest odpowiedź"
Czy chodzi o wodę w układzie?
Ogólnie mamy w firmie sprężarkę śrubową i osuszacz ziębniczy. Mikrofiltr 3um między osuszaczem a kompresorem. Zrobiłem jednak test, położyłem kartkę papieru pod palnik i z odległości 10mm leciało powietrze z dyszy. Po 5 minutach miałem plamę o średnicy 10mm, tylko że już zdążyła wyschnąć. Rozumiem że brakuje mi filtra przed plazmą.
[ Dodano: 2012-08-23, 07:43 ]
Zastosowałem się do podanych parametrów. Dysza wytrzymała tyle samo blach co poprzednio, lesz po drugiej blaszce musiałem ją czyścić, bo cała była ochlapana po wypływającej stali przy przebijaniu.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- dysza 3.JPG (34.07 KiB) Przejrzano 1199 razy
-
- Znawca tematu (min. 80)
Witam
Nie bede sie mądrzył ale coś może podpowiem.Każdy doswiadczony palacz acetylenowy wie że grubej blachy pionowo cieszko przebić z powodu zachlapywania palnika.Przy każdym przebiciu grubej blachy powinno sie palnikem robić małe ruchy okrężne.Wtedy w 95% palnika lub dyszy ci nie zachlapie .A na przykład w programie artcam można to wejście przebicia pięknie ustawić.Woda z kompresora też jest przyczyną wypalania dyszy.Pozdrawiam
Nie bede sie mądrzył ale coś może podpowiem.Każdy doswiadczony palacz acetylenowy wie że grubej blachy pionowo cieszko przebić z powodu zachlapywania palnika.Przy każdym przebiciu grubej blachy powinno sie palnikem robić małe ruchy okrężne.Wtedy w 95% palnika lub dyszy ci nie zachlapie .A na przykład w programie artcam można to wejście przebicia pięknie ustawić.Woda z kompresora też jest przyczyną wypalania dyszy.Pozdrawiam
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 7
Paliłem wczoraj blachę 16mm.
-dysza 100A
-prąd 80A
-prędkość cięcia 300mm/min
-prędkość przebijania 800mm/min
-wysokość przebijania 9mm
-ciśnienie powietrza 5,5bar
Pociąłem 12 blach z 3 otworami każa i nic się dyszy nie stało.
Za to dzisiaj blacha 8mm
-dysza 60A
-prąd 50A
-prędkość cięcia 620mm/min
-wysokość przebijania 8mm
Potne 4 małe blaszki i dysza w stanie jak na zdjęciu wyżej.
"Przy każdym przebiciu grubej blachy powinno sie palnikem robić małe ruchy okrężne"
Tylko że u mnie przy blaszce grubości 8mm to przebicie trwa ułamek sekundy i nie zdążył bym wykonać ruchów okrężnych.
Pozdrawiam
-dysza 100A
-prąd 80A
-prędkość cięcia 300mm/min
-wysokość przebijania 9mm
Pociąłem 12 blach z 3 otworami każa i nic się dyszy nie stało.
Za to dzisiaj blacha 8mm
-dysza 60A
-prąd 50A
-prędkość cięcia 620mm/min
-wysokość przebijania 8mm
"Przy każdym przebiciu grubej blachy powinno sie palnikem robić małe ruchy okrężne"
Tylko że u mnie przy blaszce grubości 8mm to przebicie trwa ułamek sekundy i nie zdążył bym wykonać ruchów okrężnych.
Pozdrawiam
-
- Znawca tematu (min. 80)
Pozdrawiam[/quote]
Co Ci moge doradzić "blacha 8 mm to nie blacha to papier " chodzi o to aby palnik przy przebijaniu nie stał w miejscu ,bo czy to bedzie 2mm 8 mm czy 20mm to zawsze odbije pionowo na dysze .Nie musi byc ruch okrężny przy takich grubościach,może być prostolinijny wpalając do danego wektora.Ale zawsze ruch.
Pozdrawiam
Pozdrawiam[/quote]
Co Ci moge doradzić "blacha 8 mm to nie blacha to papier " chodzi o to aby palnik przy przebijaniu nie stał w miejscu ,bo czy to bedzie 2mm 8 mm czy 20mm to zawsze odbije pionowo na dysze .Nie musi byc ruch okrężny przy takich grubościach,może być prostolinijny wpalając do danego wektora.Ale zawsze ruch.
Pozdrawiam