Ponownie nudzę i mam pełno pytań więc proszę udostępnienie mi jeśli ktoś posiada dokumentacji do płyt sterujących z grbl, które można zakupić tak na allegro jak i u skośnych przyjaciół. Może sam dojdę do pewnych wniosków zamiast o wszystko pytać. Interesuje mnie czy sterowanie obrotami wrzeciona jest realizowane liniową zmianą napięcia czy pwm na stałych 24v. Mam na oku zasilacz do wrzeciona ze sterowaniem pod mach3 (myślenie przyszłościowe) 0-10V DC i pwm jednocześnie i chce się dowiedzieć czym to najlepiej razem sprzęgnąć aby działała programowa zmiana obrotów. Drugim tematem jest sterowanie mocą lasera bo mam na oku 20W lub 30W i całkowicie zwariowałem bo Chińczyki w opisach mylą lub mieszają TTL i PWM. Też chcę wiedzieć czy PWM do sterowania laserem jest 5V czy 12V bo od tego muszę zacząć. Po drugie chce sprawdzić jakiej mocy (wiadomo że wejściowej) laser uciągnie mi płyta grbl bez dodatkowego sterownika. I na końcu muszę rozszyfrować to TTL/PWM w opisach przy ofertach laserów. Domyślam się ze część laserów niestety ma tylko działanie zerojedynkowe stąd TTL. Zastanawiam się też czy w laserach montowane są przetwornice stabilizujące napięcia wyjściowe na laser na stałe 12V ( i tu sens zastosowania PWM bo ilość błysków w jednostce czasu może być utożsamiane z regulacją mocy) czy napięcie wyjściowe zmienia się liniowo w zależności od napięcia wejściowego (wtedy sprawdziłby się zasilacz analogiczny do tego pod wrzeciono).
Dodane 36 minuty 24 sekundy:
Nie mogę edytować więc dopisze. Znalazłem że sterowanie obrotami frezarki to PWM na 24V. Pytanie tylko o częstotliwość tego PWM bo przetworniki do tego mają różne zakresy tego parametru.
Druga sprawa laser to PWM na 12V.
Reszta zagwozdek z laserem aktualna