Szlifierka taśmowa do metalu - poradźcie coś :)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Potwierdzam - pasy bardzo dobre i tanie !Piotrjub pisze:Następnie napisałem do Pana która oferuje materiały producenta:
www.deerfos.com kontakt do tej osoby [email protected]
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam serdecznie.
Koledzy mam pytanie - testował ktoś z Was taki układ prowadzenia pasa jak w podanym odnośniku
? Chodzi mi o to czy "łamanie" pasa w stronę z nasypem nie spowoduje jego szybkiego wykruszenia z płótna?
Pozdrawiam, skoczek.
Koledzy mam pytanie - testował ktoś z Was taki układ prowadzenia pasa jak w podanym odnośniku

Pozdrawiam, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Witam serdecznie.
Powód jest prosty - mam w planach zastosować bardzo długi pas (7000mm, ziarno pomiędzy 40 a 120) ze względu na jego dłuższy czas pracy. Normalnie musiałbym zrobić szkielet konstrukcji o dość godnych wymiarach, więc stąd pomysł na takie rozwiązanie. Drugi powód takiego rozwiązania to obawa o drgania długich odcinków pasa (np. w konstrukcji cztero-rolkowej) jak struny. Materiał na rolkę zawracającą jaki chciałem zastosować to ogumowane koło o średnicy około 30-40cm (by zbytnio nie przeginać pasa w stronę ziarna). Takie rozwiązanie pozwoliłoby mi zrobić konstrukcję na kształt litery sigma, C, albo jeszcze innego typu.
W ostateczności zrobię duży szkielet, gdyż wytrzymałość pasa jest dla mnie najważniejsza (duże ilości elementów do zeszlifowania).
Pozdrawiam, skoczek
Powód jest prosty - mam w planach zastosować bardzo długi pas (7000mm, ziarno pomiędzy 40 a 120) ze względu na jego dłuższy czas pracy. Normalnie musiałbym zrobić szkielet konstrukcji o dość godnych wymiarach, więc stąd pomysł na takie rozwiązanie. Drugi powód takiego rozwiązania to obawa o drgania długich odcinków pasa (np. w konstrukcji cztero-rolkowej) jak struny. Materiał na rolkę zawracającą jaki chciałem zastosować to ogumowane koło o średnicy około 30-40cm (by zbytnio nie przeginać pasa w stronę ziarna). Takie rozwiązanie pozwoliłoby mi zrobić konstrukcję na kształt litery sigma, C, albo jeszcze innego typu.
W ostateczności zrobię duży szkielet, gdyż wytrzymałość pasa jest dla mnie najważniejsza (duże ilości elementów do zeszlifowania).
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Piotrjub pisze:ostatnio zrobiłem sobie dwie szlifierki taśmowe. Poczytaj sobie ten temat z forum o nożach
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,43342.0.html
Gratuluje pomysłu i extra wykonania szlifierki taśmowej , ze wszystkich oglądanych szlifierek ta podoba mnie się najbardziej szczególnie,że nie zajmuje dużo miejsca chciałbym sobie taką zrobić na pewno się przyda ale akurat tej szlifierki nie ma rysunków zwymiarowanych, a bez wymiarów to będę tworzył maszynę o nieproporcjonalnych wymiarach w związku z tym mam pytanie czy istnieje możliwość przesłania rysunku z wymiarami ?
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
co prawda nie są to rysunki szlifierki jaką ja zrobiłem ale też są fajne.
----------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------
- Załączniki
-
- dokumentacja szlifierki melonmelon.rar
- (2.33 MiB) Pobrany 1869 razy
-
- G9.2.ZIP
- (579.65 KiB) Pobrany 970 razy
-
- szlifierka.rar
- (2.06 MiB) Pobrany 1178 razy
-
- detali3.zip
- (513.23 KiB) Pobrany 965 razy
-
- detali4.zip
- (341.14 KiB) Pobrany 920 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Podziwiam Wasze maszyny.
Ja także "zaraziłem" się chęcią posiadania takiego sprzętu i jestem na etapie budowy. Niestety nie mam dostępu do profesjonalnych maszyn (po za tokarką), żeby zachować np. równoległość rolek - czy da się to uzyskać w moich warunkach? - tu pytanie i prośba o pomoc. Zrobię po niedzieli kilka zdjęć - bo trochę inną konstrukcję sobie wymyśliłem i ciekaw jestem Waszych opinii.
Ja także "zaraziłem" się chęcią posiadania takiego sprzętu i jestem na etapie budowy. Niestety nie mam dostępu do profesjonalnych maszyn (po za tokarką), żeby zachować np. równoległość rolek - czy da się to uzyskać w moich warunkach? - tu pytanie i prośba o pomoc. Zrobię po niedzieli kilka zdjęć - bo trochę inną konstrukcję sobie wymyśliłem i ciekaw jestem Waszych opinii.