Symulacja LinuxCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
safandula
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2019, 14:34

Symulacja LinuxCNC

#1

Post napisał: safandula » 03 sie 2019, 14:55

Cześć, jesteś świeży w tym hobby więc staram się uczyć ale w przypadku CNC błędy potrafią być bardzo kosztowne, dlatego chciałem na konfiguracji swojej frezarki zrobić w domu wirtualną maszynę z linuxem CNC. Mam jednak problemy z odpaleniem, wyskakuje mi błąd podczas włączania. Wrzucam swoją konfigurację oraz log:
frezarka1.zip
(473.45 KiB) Pobrany 10 razy
Macie może jakiś pomysł co tu jest nie tak ?



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4661
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Symulacja LinuxCNC

#2

Post napisał: adam Fx » 03 sie 2019, 15:19

Debug file information:
.
Error: could not insert module /usr/realtime-3.4-9-rtai-686-pae/modules/linuxcnc/hal_parport.ko: No such device
./frezarka1.hal:6: exit value: 1
./frezarka1.hal:6: insmod for hal_parport failed, returned -1
See the output of 'dmesg' for more information.

masz LPT w tym komputerze który chcesz użyć do symulacji ? (błąd sugeruje ze nie odnajduje portu - sak mi się wydaje)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
safandula
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2019, 14:34

Re: Symulacja LinuxCNC

#3

Post napisał: safandula » 03 sie 2019, 16:26

Nie mam, to wirtualna maszyna na w miarę świeżym PC, można w jakiś sposób to wyłączyć by nie wymagało skoro to symulacja ?


szary11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 262
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Symulacja LinuxCNC

#4

Post napisał: szary11 » 04 sie 2019, 12:59

safandula pisze:
03 sie 2019, 16:26
Nie mam, to wirtualna maszyna na w miarę świeżym PC, można w jakiś sposób to wyłączyć by nie wymagało skoro to symulacja ?
Spróbuj za komentować w halu linie które sprawiają problemy.


Autor tematu
safandula
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2019, 14:34

Re: Symulacja LinuxCNC

#5

Post napisał: safandula » 04 sie 2019, 13:13

Niestety symulacja wtedy nie działa, nie można "włączyć maszyny" nawet. Praktycznie do zakomentowania były wszystkie linie przypisujące piny.


szary11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 262
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Symulacja LinuxCNC

#6

Post napisał: szary11 » 04 sie 2019, 13:37

To może najprościej otwórz którąś z gotowych symulacji zawartych w Linuxcnc podobną do twej maszyny i ew. sobie ją zmodyfikuj.


Autor tematu
safandula
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2019, 14:34

Re: Symulacja LinuxCNC

#7

Post napisał: safandula » 04 sie 2019, 14:14

No właśnie problem w tym że nie wiem jak to zrobić by było jak real. Jest sporo parametrów nie mówiących mi nic, dlatego miałem nadzieję że zgrany config będzie działać.


szary11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 262
Rejestracja: 16 lut 2011, 22:44
Lokalizacja: Tarnogród

Re: Symulacja LinuxCNC

#8

Post napisał: szary11 » 04 sie 2019, 14:24

uruchom config w domu na kompie z portem lpt i (może być czasami z innym adresowaniem, ale to znajdziesz)
Nic więcej nie przychodzi mi do głowy, ale jestem po weselu :shock:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4661
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Symulacja LinuxCNC

#9

Post napisał: adam Fx » 04 sie 2019, 14:52

szary11 pisze:uruchom config w domu na kompie z portem lpt
to najłatwiejsze rozwiązanie nie wymagające grzebani w plikach jęli nie masz lpt to możesz użyć karty PCI tu masz sprawdzone prze zemnie karty
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
safandula
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 04 cze 2019, 14:34

Re: Symulacja LinuxCNC

#10

Post napisał: safandula » 06 sie 2019, 19:08

Przepisałem ręcznie ustawienia 1:1, niestety linuxcnc się nie uruchomi, problem jest z inveretem na portach, kiedy wykasuję to to uda mi się odpalić niestety wybazować Z już nie, symulacja leci do z200 i przerywa.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”