Styroploter na nowo !!!

Już ostatni i się poddaję.

Maszyny do wycinania gorącym drutem
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6019
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Styroploter na nowo !!!

#11

Post napisał: tuxcnc » 16 cze 2022, 08:33

RossiQ pisze:
16 cze 2022, 07:20
Czy jest możliwość stałej prędkości pracy bez spowolnień ? ustawiam stałą prędkość posuwu i tak jest to trzymane bez względu na punkty??
I tak i nie.
GRBL nie obsługuje G61 i nie ma możliwości cięcia z tolerancją ale szybciej.
Natomiast dużo zależy od konstrukcji plotera.
Jeżeli są paski, czyli niskie obroty silników, to można ustawić wariackie przyspieszenia.
Jest też funkcja "laser mode" ($32=1) sterowana przez M4, gdzie moc PWM zależy od prędkości liniowej. W laserach to działa, jak będzie w styroploterze nie mam pojęcia, bo nigdy nie próbowałem.
No i ostatnim sposobem jest wymiana krokowców na serwokrokowce. To już jest pewien koszt, ale też duże zalety. Po pierwsze nie zgubisz kroków, po drugie serwo jedzie według swoich ustawień a nie prędkości podawania impulsów STEP.




drzasiek90
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 858
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Styroploter na nowo !!!

#12

Post napisał: drzasiek90 » 16 cze 2022, 11:49

Pewnie dużo taniej byłoby użyć linuxcnc, a wtedy masz G61 i po temacie.
Jakim programem generujesz gkod? Słabe camy generują krzywe jako ciąg odcinków zamiast zamienić je na łuki. Problem pozostanie ale będzie występował dużo rzadziej.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6019
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Styroploter na nowo !!!

#13

Post napisał: tuxcnc » 16 cze 2022, 12:12

drzasiek90 pisze:
16 cze 2022, 11:49
Pewnie dużo taniej byłoby użyć linuxcnc, a wtedy masz G61 i po temacie.
Nie byłoby taniej, ani wygodniej, ani nie wiadomo czy by pomogło.
Moim zdaniem problem leży w korzystaniu z domyślnych ustawień GRBL :

Kod: Zaznacz cały

// Grbl generic default settings. Should work across different machines.
  #define DEFAULT_X_STEPS_PER_MM 250.0
  #define DEFAULT_Y_STEPS_PER_MM 250.0
  #define DEFAULT_Z_STEPS_PER_MM 250.0
  #define DEFAULT_X_MAX_RATE 500.0 // mm/min
  #define DEFAULT_Y_MAX_RATE 500.0 // mm/min
  #define DEFAULT_Z_MAX_RATE 500.0 // mm/min
  #define DEFAULT_X_ACCELERATION (10.0*60*60) // 10*60*60 mm/min^2 = 10 mm/sec^2
  #define DEFAULT_Y_ACCELERATION (10.0*60*60) // 10*60*60 mm/min^2 = 10 mm/sec^2
  #define DEFAULT_Z_ACCELERATION (10.0*60*60) // 10*60*60 mm/min^2 = 10 mm/sec^2
  #define DEFAULT_X_MAX_TRAVEL 200.0 // mm
  #define DEFAULT_Y_MAX_TRAVEL 200.0 // mm
  #define DEFAULT_Z_MAX_TRAVEL 200.0 // mm
  #define DEFAULT_STEP_PULSE_MICROSECONDS 10
  #define DEFAULT_STEPPING_INVERT_MASK 0
  #define DEFAULT_DIRECTION_INVERT_MASK 0
  #define DEFAULT_STEPPER_IDLE_LOCK_TIME 25 // msec (0-254, 255 keeps steppers enabled)
  #define DEFAULT_STATUS_REPORT_MASK ((BITFLAG_RT_STATUS_MACHINE_POSITION)|(BITFLAG_RT_STATUS_WORK_POSITION))
  #define DEFAULT_JUNCTION_DEVIATION 0.01 // mm
  #define DEFAULT_ARC_TOLERANCE 0.002 // mm
  #define DEFAULT_REPORT_INCHES 0 // false
  #define DEFAULT_INVERT_ST_ENABLE 0 // false
  #define DEFAULT_INVERT_LIMIT_PINS 0 // false
  #define DEFAULT_SOFT_LIMIT_ENABLE 0 // false
  #define DEFAULT_HARD_LIMIT_ENABLE 0  // false
  #define DEFAULT_HOMING_ENABLE 0  // false
  #define DEFAULT_HOMING_DIR_MASK 0 // move positive dir
  #define DEFAULT_HOMING_FEED_RATE 25.0 // mm/min
  #define DEFAULT_HOMING_SEEK_RATE 500.0 // mm/min
  #define DEFAULT_HOMING_DEBOUNCE_DELAY 250 // msec (0-65k)
  #define DEFAULT_HOMING_PULLOFF 1.0 // mm
Przyspieszenie 10 mm/s2 to naprawdę kretyńska wartość.
W CNC1310 mam ustawione 200, a to przecież silniczki 0,25 Nm...
Najpierw trzeba zrobić tuning maszyny, a dopiero potem narzekać na sterownik.


Autor tematu
RossiQ
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 18
Rejestracja: 27 paź 2013, 22:13
Lokalizacja: Bytom

Re: Styroploter na nowo !!!

#14

Post napisał: RossiQ » 19 cze 2022, 23:43

Wszystkie problemy rozwiązane.

Zgodnie z poleceniem tuxcnc kupiłem Makerbase MKS DLC V2 od strzału zadziałało używając programu OpenBuildsCONTROL (darmowy)
Nie zmieniałem firmware więc działa na tym co było domyślnie. Po konfiguracji jest super. Problem z punktami w których maszyna zwalniała, zmieniłem parametr na wartość 100 a nie jak było domyślnie 10.

$120 X-axis acceleration, mm/sec2
100.000
mm/sec²
$121 Y-axis acceleration, mm/sec2
100.000
mm/sec²
$122 Z-axis acceleration, mm/sec2
100.000
mm/sec²

Reasumując elektronika Makerbase MKS DLC V2 2 silniki nema 17, paski GT2, koła zębate na silnikach t20,
Tworzenie obiektów Corel ---> export do DXF ---> otwieramy w ABViever i robimy Gcode przy ustawieniu punktu zerowego ---> OpenBuildsCONTROL i odpalamy i wszystko śmiga jak należy.

Dzięki panowie za pomoc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”