Stol podcisnieniowy i pompa do niego (film)...

Dyskusje o układach pneumatycznych, podciśnieniowych i hydraulicznych wykorzystywanych w maszynach

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 4663
Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

Stol podcisnieniowy i pompa do niego (film)...

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 27 mar 2010, 13:55

Zastanawiam sie nad kupnem pompy prozniowej do maszynki i szperam
po sieci za informacjami. Znalazlem minn taki film:
http://www.youtube.com/watch?v=Egw6lSHcSZc

Moze mi ktos rozjasnic - czy na tym filmie przedmiot przysysany jest
przez lita plyte MDF???? Rozumiem, ze material jest porowaty ale
chyba nie tak, zeby przepuszczac odpowiadnia dawne podcisnienia???

Poszperalem w sieci (po angielsku) i tez widac slady takiego pomyslu...

Czy ktos moze potwierdzic, ze to ma prawo dzialac, badz zaprzeczyc???

Jakub



Tagi:

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 10:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#2

Post napisał: pabloz90 » 27 mar 2010, 14:10

Hehe, właśnie ten sam filmik oglądałem i też o pompę chciałem zapytać. Wygląda na to że ten sposób działa.

Zastanawia mnie tylko czemu jest tam dawany ten wężyk? Po to by stanowił taką granicę dla podciśnienia? Jeśli tak to gdy zrobimy otwór przelotowy wewnątrz pola z podciśnieniem to system przestaje działać.

Kolego oprawcafotografii. Kolega sam chce zrobić sobie taki stół? Ja mam w planach taki, ale ze względu że mam duży stół to pewnie i koszt będzie wysoki :???:
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
IT: www.sky-com.pl | Loty szybowcem i samolotem: http://aerocentrum.pl/aff/aero/ | Elektronika dla początkujących: http://forum.atnel.pl/


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 4663
Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 27 mar 2010, 14:40

pabloz90 pisze:Hehe, właśnie ten sam filmik oglądałem i też o pompę chciałem zapytać. Wygląda na to że ten sposób działa.

Zastanawia mnie tylko czemu jest tam dawany ten wężyk? Po to by stanowił taką granicę dla podciśnienia? Jeśli tak to gdy zrobimy otwór przelotowy wewnątrz pola z podciśnieniem to system przestaje działać.

Kolego oprawcafotografii. Kolega sam chce zrobić sobie taki stół? Ja mam w planach taki, ale ze względu że mam duży stół to pewnie i koszt będzie wysoki :???:
Ja mam pole robocze 30x36cm wiec i wydatki niewielkie ;)
Stolik mam zrobiony, mate do ciecia na wskros kupiona i to dziala.
Tylko potrzebuje chyba wieksze podcisnienie i jednak osobne zasilanie
odciagu wiorow i stolu z regulacja sily ssania odciagu.

Problem mam tylko z cieciem drobnych elementow z laminatu szklanego -
material jest twardy i stawia spory opor wiec stol musi mocno trzymac.
Z drugiej strony tne w nim drobne elementy ktore lubia latac luzem ;)

Ciecie latwiejszych materialow - np. spienionego PCV idzie jak bajka.

J.

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 10:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#4

Post napisał: pabloz90 » 27 mar 2010, 14:49

Rozumiem. Ja mam stół 2000 x 1000 więc znaczna różnica. Jeśli dobrze kojarzę to matę kupowałeś z zagranicy tak?
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
IT: www.sky-com.pl | Loty szybowcem i samolotem: http://aerocentrum.pl/aff/aero/ | Elektronika dla początkujących: http://forum.atnel.pl/


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 4663
Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 27 mar 2010, 15:06

pabloz90 pisze:Rozumiem. Ja mam stół 2000 x 1000 więc znaczna różnica. Jeśli dobrze kojarzę to matę kupowałeś z zagranicy tak?
Tak, w Niemcowie ;)

Nie wiem co masz zamiar ciac ale mate polecam - do materialow arkuszowych
typu spienione PCV rewelacja. Jesli ustawisz dokladnie dlugosc freza to na macie
zostaje tylko "slad" - w zasadzie zapylenie, a material jest ladnie przeciety na wylot.

J.

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#6

Post napisał: webserver » 27 mar 2010, 15:21

Witam ja ma pytanie raczej o materiał z jakiego wykonany jest ten stolik niż o samą pompę ? robiłem już nie raz z PCV ale tamten materiał jest bardziej twardy wiek ktoś może co to za materiał i gdzie go można nabyć ?
Pozdrawiam PlotComplex.com

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 10:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#7

Post napisał: pabloz90 » 27 mar 2010, 15:22

Głównie pleksi, alu, mosiądz, laminaty i drewno ;)

Poszukam sobie takiej maty. Mógłbyś podać jej wymiary?
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
IT: www.sky-com.pl | Loty szybowcem i samolotem: http://aerocentrum.pl/aff/aero/ | Elektronika dla początkujących: http://forum.atnel.pl/


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 4663
Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#8

Post napisał: oprawcafotografii » 27 mar 2010, 15:22

webserver pisze:Witam ja ma pytanie raczej o materiał z jakiego wykonany jest ten stolik niż o samą pompę ? robiłem już nie raz z PCV ale tamten materiał jest bardziej twardy wiek ktoś może co to za materiał i gdzie go można nabyć ?
Ten z filmu? Nie mam pojecia.
Ja mam zrobiony stolik z MDFu 25mm, blat z MDFu 10mm przyklejony na stale.

J.

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 989
Rejestracja: 01 sty 2005, 17:48
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

#9

Post napisał: webserver » 27 mar 2010, 15:25

no właśnie chodzi o ten konkretny materiał z filmu.
Pozdrawiam PlotComplex.com


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 4663
Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#10

Post napisał: oprawcafotografii » 27 mar 2010, 15:26

pabloz90 pisze:Głównie pleksi, alu, mosiądz, laminaty i drewno ;)

Poszukam sobie takiej maty. Mógłbyś podać jej wymiary?
http://www.cnc-plus.de/Clamp-technology ... rough-mat/

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pneumatyka, Podciśnienie, Hydraulika Siłowa”