Sterowanie wrzeciona na servo
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Sterowanie wrzeciona na servo
Cześć wszystkim
Planuję w swojej tokarce zmiany, obecnie mam wrzeciono na silniku 3f i falownik, ale chciałbym dodać napędzane narzędzie.
Na silniku 3f tego nie zrobię, potrzebuję wrzeciono na servo. Teraz steruję mach3 ale z tego co czytam to nie wspiera on wrzeciona servo na wrzecionie i nie wspiera też dwóch wrzecion.
W jakim iść kierunku, linux cnc to obsłuży?
Planuję w swojej tokarce zmiany, obecnie mam wrzeciono na silniku 3f i falownik, ale chciałbym dodać napędzane narzędzie.
Na silniku 3f tego nie zrobię, potrzebuję wrzeciono na servo. Teraz steruję mach3 ale z tego co czytam to nie wspiera on wrzeciona servo na wrzecionie i nie wspiera też dwóch wrzecion.
W jakim iść kierunku, linux cnc to obsłuży?
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: Sterowanie wrzeciona na servo
Witam. Mam też tokarkę z silnikiem 3 Fazowym i Falownikiem. Czy mogę prosić o pomoc jak podłączyć to do płytki 5 osi żeby można było sterować obrotami z Mach3?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
jaka płytka? jakie oprogramowanie?migrys1948 pisze:Czy mogę prosić o pomoc jak podłączyć to do płytki 5 osi żeby można było sterować obrotami z Mach3?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Lider FORUM (min. 2000)
W Linuxcnc bez problemu można sterować serwem w trybie "położenie", w trybie "prędkość", oraz przełączać te tryby w programie.
Mam tak sterowaną oś obrotową we frezarce.
Problemem może być natomiast bazowanie serwa z programu. To znaczy na pewno da się to zrobić, ale nie miałem takiej potrzeby.
Chodzi o to, że po toczeniu i przełączeniu na frezowanie nie ma potrzeby niczego bazować, bo to jest wałek i nie ważne w jakim położeniu się zacznie frezować. Natomiast jeśli po frezowaniu włączy się toczenie, to się zgubi pozycję do frezowania.
Jak pisałem, da się ten problem rozwiązać, na przykład chwilowo przełączyć indeks wrzeciona jako czujnik narzędzia i użyć G38, ale jeszcze tego nie robiłem.
-
Obecnie mam tokarkę na CSMIO. Mówili że pełnego sterowania nie zrobię, czyli zgubię położenie po użyciu wrzeciona do toczenia. A jak zatrzymam to mogę nim kręcić jak osią. Jak zamontuję serwo to sprawdzę, mam Mesa do niej i się kurzy.
-
Jedno niedopowiedzenie, csmio mam w konfiguracji step/dir i chciałem mieć napęd 3f na wrzeciono + step/dir na wrzecionie.
Mam też enkoder na wrzecionie do gwintowania.
Rozumiem że by to uruchomić musiałbym przejść na csmio servo i napędy osi pozmieniać?
Mam też enkoder na wrzecionie do gwintowania.
Rozumiem że by to uruchomić musiałbym przejść na csmio servo i napędy osi pozmieniać?