sterowanie do plazmy - jakie zakupić ?

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 739
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

#11

Post napisał: robal43 » 27 lut 2010, 06:28

numerek, ServoPack wraz z kablami koszt około 20 tys zł
a sam pulpit sterowniczy ( burny 2.5 + ) tego akurat nie wiem
http://www.burny.com/burny_servopak_150.asp
cene znam z przed roku wiec może uległa zmianie
Pozdrawiam ...... :cool:


Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic

Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys

Tagi:


tako230
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 100
Rejestracja: 28 lip 2007, 12:50
Lokalizacja: Hagen

#12

Post napisał: tako230 » 27 lut 2010, 10:08

Pisalem wczoraj do Anglikow,
krzycza 2500 GBP za caly uzywany komplet Burny 2.5 (nie plus) oraz pulpit z napedami servo.
Wyciagneli to z jakies maszyny.
Z pewnoscia mozna cos wynegocjowac...



Obrazek

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3527
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#13

Post napisał: cnccad » 27 lut 2010, 11:16

interesujace ... z takim kompletem to tylko składać maszyne.
Tylko jakie sa serwa?? Wiem że DC ale jakie maja szybkości ??
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


szczypiorhahaha
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 44
Rejestracja: 19 gru 2009, 20:45
Lokalizacja: nowe miasto

#14

Post napisał: szczypiorhahaha » 28 lut 2010, 13:49

elektronika cnc nie jest trudna wręcz dziecinnie prosta ja mam 14 lat i zrozumiałem ją po dwóch tygodniach siedząc po 3 godz dziennie


Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1470
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#15

Post napisał: numerek » 28 lut 2010, 14:01

ten burny to o ile zrozumiałem w obcym języku to sterowanie dwoma osiami tak ?

potrzebuję kompletnego zestawu 3 osie i THC ...


może przy takich cenach należało by rozważyć zakup gotowca ....

cholera mało casu kruca bomba mało casu ....
elektronika cnc nie jest trudna wręcz dziecinnie prosta ja mam 14 lat i zrozumiałem ją po dwóch tygodniach siedząc po 3 godz dziennie
daruj sobie ...
mój syn też ma czas na naukę ja nie - ja muszę zarabiać na takich nastolatków jak Ty
zbędna polemika ....

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3527
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#16

Post napisał: cnccad » 28 lut 2010, 14:20

BURNY 2.5 , 3 , 2.8 , 1400 to tylko dwie osie. "X" i "Y'.
BURNY 3.5 , 5 , 10 tez tylko dwie osie plus 3 oś opcjonalna.
Oczywiście ma kod dla osi 3 ale tylko typu włącz , wyłącz.
Po prostu jak to nie jest do np. frezarki to 3 oś się robi osobna automatyke.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1470
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#17

Post napisał: numerek » 02 mar 2010, 20:43

witam po przewie

obraz jaki mi się wyłania to taki że wypasione sterowanie to burny ... ale - nie daje mi spokoju to sterowanie palnikiem
wydaje się konieczne zastosowanie aplikacji antykolizyjnej czyli THC lub coś podobnie działającego ustrojstwa
a tego burny nie ma .. :(

więc jako taki zostaje zdyskwalifikowany ..
pozostaje mi szukać czegoś innego ...
mam nadzieję że znajdę - jest światełko w tunelu .. ale o tym może później ...

chciałbym się jeszcze podpytać aby nie zakłądac nowego wątku
Jakie źródełko plazmy da najlepsze efekty przy cięciu nierdzewki do gr np 5 mm

to co mam to co prawda tnie ale to chińszczyzna i o ile zdaje egzamin przy rozdzielaniu ręcznym to to maszyny tego nie założę bo szkoda prądu :)

rozmawiamy czysto teoretycznie ale jeśli np źródło miałoby kosztować w granicach 20 000 to jest to do przełknięcia
wertuję google i wskazania są na hyperterm ( a jakże) tyle tylko że za mało danych w języku zrozumiałym (polskim) o szczegółach
wiem że ma jakiś tajny patent z wirującym strumieniem czy coś koło tego
jak to to się sprawuje , jakie są koszty eksploatacyjne, jak się to to zestawia ze sterownikiem itd

czy możecie podzielić się wiedzą na ten temat ?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3527
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#18

Post napisał: cnccad » 02 mar 2010, 21:33

Mało który sterownik ma pełna kontrolę na osią „Z”.
Po za tym …
Lepiej zrobić osobne sterowanie osią „Z” niż wpinać ją pod CNC bo niby co by te CNC miało robić z tą osią??
Nic … po prostu nic.
Chyba że Mach … i silnik krokowy. Ale to i źródełko chińskie wystarczy.
Po za tym … mach też nie steruje w przypadku plazmy osią „Z” tylko wspomaga sterowanie nią.
THC to osobny blok , komunikujący się z CNC
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1470
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#19

Post napisał: numerek » 02 mar 2010, 21:54

cnccad pisze: THC to osobny blok , komunikujący się z CNC
hmmm ....
ehh niewiedza ...
dobra już mniej więcej kumam że :
thc to osobny sterownik pod postacią jakiejś płytki który wpina się ... no własnie w co ?
w sterownik maszyny ?
a jeśli tak to sterownik odczyta sygnaly z thc i ustawi palnik jak się należy ?

czy thc można zastosować do każdego sterownika ? czy też soft musi być przystosowany do tego ?

Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 846
Rejestracja: 03 paź 2006, 20:45
Lokalizacja: Gołdap

#20

Post napisał: Rayford » 03 mar 2010, 06:34

numerek pisze:thc to osobny sterownik pod postacią jakiejś płytki który wpina się ... no własnie w co ?
W przypadku macha to ma taką funkcję podłączenia THC. potrzebne są do tego dwa wejściowe piny LPT ....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”