sterowanie do plazmy - jakie zakupić ?

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3527
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#31

Post napisał: cnccad » 06 mar 2010, 21:36

pytałes u producenta??
podaj więcej danych ... z jakiej jest serii itp.


Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.

Tagi:


sodano
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 04 cze 2009, 21:10
Lokalizacja: podkarpacie

#32

Post napisał: sodano » 06 mar 2010, 22:17

Gdybym nie pytał to by mnie tu nie było.
Jako odpowidz dostałem katalog z nowymi produktami i propozycję przesłani do Włoch.
Jeśli chodzi o dane to niewiele da się wyczytać:
osai spa italy. model no. OSSplus-30
in: 120/240vac ph1 50/60 hz fla 28
out: 120/??? 0-400hz fla cont 15 fla peak 30

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3527
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#33

Post napisał: cnccad » 07 mar 2010, 08:16

producent jest w Anglii. Nie wiem dlaczego Cię odesłali do Włoch.
Po za logowaniu można uzyskać dostęp do manuala i manual service.
Zamiennik dla niego to Sanyo Denki , seria chyba "R"
Wysłałem zapytanie do Anglii i mam nadzieję że w poniedziałek ktoś odpowie.
Osobiście nie posiadam dokumentacji.
Jak się uszkadza to wymieniam na inny , szkoda czasu na zabawę ...

poniżej masz odpowiedź jaka mi dano z Angli w niedzielę , jeżeli chodzi o kontakt i wsparcie. Tam chyba siedzi też Polak ... w niedzielę odpowiadają :?: :!:

Dear Sir,
Your request (attached) has been passed to the nearest OSAI Branch or partner who is responsible for service, sales and support in your area.

Please contact them at the address below.


OSAI Service DEUTSCHLAND / POLEN

ZEISBERG CNC-SYSTEME GMBH
Johannes-Gutenberg-Straße 2-6
D – 65719 HOFHEIM-Wallau
Tel. 0049 6122 5880-230
Fax 0049 6122 5880-299
Email: osai@zeisberg.com
www.zeisberg.com
HRB 44748 Frankfurt
Contact: GF Gerald Zeisberg
Dr. Viatcheslav Nikonorov


W szybkim skrócie ...
podają adres ich partnera który może Cię ( mnie ) wspomóż w sprawie serwisu i manuali.
Więc problem raczej szybki do rozwiązania. Nie będzie u Ciebie bezrobocia :wink:
pisz i powodzenia.

odp. pewnie z "automatu" ...
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1470
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#34

Post napisał: numerek » 07 mar 2010, 18:54

witam ponownie

więc tak jeśli chodzi o sterowanie jeszcze nie wybrałem choć jest kilka ciekawych aplikacji
pojawiła się druga opcja zakupu gotowej maszyny - też ciekawa :)

ale chciałem korzystając z okazji że udzielają się w tym wątku ludzie którzy naprawdę coś wiedzą o plaźmie - zapytać chciałem
jakie źródełko polecacie do plazmy ?
jak pisałem na wstępie mam chińczyka za 2 grosze i on może ciąć przy rozbiórkach ale nie w maszynie

po skierowaniu zapytań do kilku producentów/sprzedawców mam mętlik w głowie

postawiłem im takie wymogi :
materiał : nierdzewka
grubość 1-2 mm
jakość : możliwie najlepsza - konieczny brak gradu

przeczytałem całe to forum pod tym kątem i wniosek jest dla mnie niejasny
hyperterm jakoś słabo daje radę
kljeberg- brak rozeznania
cebora - możliwe do zastosowania w wersji HD

poradzicie ?

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3527
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#35

Post napisał: cnccad » 07 mar 2010, 19:16

thermaldynamic .... porozmawiaj z kolegą Robal43.
Ma u siebie , chwali , ja też ... gorzej z serwisem tego bo nie ma u nas prawdziwego serwisu dla tych urządzeń ale pracują w Polsce i to nie w małych ilościach.
Mam również u siebie francuskie źródełko 100A , ale muszę sprawdzić jak to tnie nierdzewkę.

Jeżeli chodzi o HP ... to małe urządzonka tną raczej wszystkie z HP słabo. Ale "raczej wszystkie" to nie znaczy wszystkie.

Pochwal sie .... jaka maszyna miała by być zakupiona??
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1470
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#36

Post napisał: numerek » 07 mar 2010, 20:06

cnccad pisze:thermaldynamic .... porozmawiaj z kolegą Robal43.
Ma u siebie , chwali , ja też ... gorzej z serwisem tego bo nie ma u nas prawdziwego serwisu dla tych urządzeń ale pracują w Polsce i to nie w małych ilościach.
Mam również u siebie francuskie źródełko 100A , ale muszę sprawdzić jak to tnie nierdzewkę.

Jeżeli chodzi o HP ... to małe urządzonka tną raczej wszystkie z HP słabo. Ale "raczej wszystkie" to nie znaczy wszystkie.

Pochwal sie .... jaka maszyna miała by być zakupiona??
thermaldynamic i owszem naczytałem się co nieco - nie powiem ciekawe ale...
w rozmowie z jednym z producentów maszyn stwierdził on że źródło jest super ale do grubszych blach .. przy cienkiej nierdzewce jakość spada ....
może tak może nie ... nie widziałem maszyny przy pracy
będę u producenta to poprosze o porównanie różnych źródeł
mam detale palone na plaźmie stigala ale nie wiem jakie źródło i powiem że wygląda rewelacyjnie - myślałem że to laserem ..

pod koniec miesiąca wyjeżdzam znów w objazd po kraju i europie w celach pokazowych :) tzn mi będą pokazywać co nieco :) - oby nic obscenicznego :)

co do maszyny to wstępnie mam ESSAB ( w niemczech ) i stigal w polsce - ceny rozsądne -zobaczymy jak bardzo będa chcieli sprzedać :)

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3527
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#37

Post napisał: cnccad » 07 mar 2010, 21:28

zakładam że chcesz kupić nowe urządzenie??
stigal nie ma własnych urządzeń plazmowych ...bazuje juz na istniejących.
Mają za to dość dobre rozwiązania mechaniczne maszyn ...lepsze od ESAB-a
ESAB ... kjelberga głównie zakłada i mają kiepski palnik...palniki do cieńkich blach.
no i serwis ESAB-a ... to nie za bardzo mocny punkt. Ale w sumie Ty masz doświadczenie już to bedziesz wiedział na co patrzeć.
SAF ma palnik dual-gaz , wyspecjalizowany do cieńkich blach ... ale maszyna tez odpowiednio kosztuje.
Ja mam maszynę SAF-a i planuję zakupić głowicę do dual -gaz ... z mieszanką argon-azot plus metan.
Jakość jak po laserze ... i szybkości standartowe dla plazmy.
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


Autor tematu
numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Posty: 1470
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#38

Post napisał: numerek » 07 mar 2010, 21:37

tak jeśli już to maszyna nowa
dzięki za opinie co do essab'a :)
co masz na mysli że stigal nie ma właśnych urządzeń plazmowych ?
chodzi o źródło ?

zaciekawiłeś mnie z tym dual gaz
możesz napisac co nieco o tym rozwiązaniu ? gdzie to można spotkać - mówię o źródle plazmy nie całej maszynie
bo przecież moge zakupić maszynę lub zrobić a i tak jakość krawędzi będzie zależała od źródła - no i od kilku innych czynników tu pomijanych

bardzo ciekawe -jakość zbliżona do lasera szybkość plazmy - oj kusisz kusisz

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 3527
Rejestracja: 24 gru 2006, 11:54
Lokalizacja: już tylko Mysłowice
Kontakt:

#39

Post napisał: cnccad » 08 mar 2010, 06:29

stigal , ma coś w rodzaju kopi HP, lub zakłada HP.
Jakoś to mają dogadane z HP chyba... ich sprawa.
Bardzo duży minus maszyn stigala to maszyny kompaktowe ... wzór eckerta.
Po za tym ... niska żywotność części ślizgowych i łożyskowań.
Ale jak miał bym wybierać eckert , esab to biorę stigal. A na pewno już nie zakmet.
Jeżeli chodzi o dual gaz to mam w Polsce tylko jedną maszynę z tym systemem i go klient praktycznie w cale nie wykorzystuje. Tnie cały czas węglówkę o grubości 100 – 300mm więc to nie da rady.
Ale pamiętać należy że plazma to plazma , a laser to laser … i te porównywanie jakości to na dwoje babka wróżyła.
Można porównać , ale zawsze plazma będzie plazmą a laser laserem.
Sprawdzę w biurze może dziś czy mam próbki po tym systemie i pokażę zdjęcia.

Nie traktuj tego jako reklamy ... :grin: :!:
po prostu jest coś takiego w standartowej sprzedaży.

Jest do sprzedania maszyna na Słowacji ( alphatome ) . Jest to maszyna używana do pokazów i to bardzo wysoka półka maszyny :!:
Proces obserwuje się na pulpicie sterownika. Układ sterowania intuicyjny.
Droga maszyna , ale zacna.
Jak Cię pokazowa maszyna interesuje to mogę Ci pomóż w tej sprawie … bez żadnych profitów.

link
http://www.airliquidewelding.com/file/o ... en8089.pdf

i już zrobiłem z tego reklamę :wink:
Pozdrawiam.

Każda praca ma swoją wartość a zaniżanie jej wartości jest brakiem szacunku do pieniędzy i samych siebie.


pandabera
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 191
Rejestracja: 03 cze 2007, 18:56
Lokalizacja: z Polski

#40

Post napisał: pandabera » 09 mar 2010, 15:19

Jak to mówią każdy chwali to co ma :smile: bez urazy...
nic na siłe

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”