Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
AREKPICZKOJEBACZ
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 24 lip 2018, 01:49

Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

#1

Post napisał: AREKPICZKOJEBACZ » 24 lip 2018, 01:58

Przymierzam się do użycia PikoCNC.
Sterowniki moich napędów potrzebują sterowania CW/CCW zamiast PULSE/DIR. Gdzie mogę wybrać aby tak zachowywały się piny STEP/DIR?

Dodatkowo, co robią piny 8 i 9 (SELECT F i SELECT S) na płytce REMOTE, jak zachowuje się wówczas WH_JOG_L/R? Co to WH_MDx?




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

#2

Post napisał: RobWan » 24 lip 2018, 08:00

CW/CWW to DIR
PULSE to STEP
RobWan pisze:co robią piny 8 i 9 (SELECT F i SELECT S) na płytce REMOTE, jak zachowuje się wówczas WH_JOG_L/R?

F to prędkość przesuwów, S to obroty wrzeciona.
AREKPICZKOJEBACZ pisze:Co to WH_MDx?
Strona 11 pdf-a o PLC.

Robert

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 947
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

Re: Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

#3

Post napisał: gelo » 24 lip 2018, 21:45

RobWan pisze:
24 lip 2018, 08:00
CW/CWW to DIR
PULSE to STEP
No nie doi końca to prawda. CW/CCW to sterowanie na zasadzie - seria impulsów na jednym pinie oznacza obroty w jedną stronę, a seria impyulsów na drugim pinie to obroty w drugą stronę...Czyli kierunek obrotów zależy od tego na którym pinie pojawiają się impulsy. W sterowaniu STEP/DIR impulsy obrotów pojawiają się zawsze na tym samym pinie a kierunek wybierany jest na pinie DIR.

Osobiscie zrobilem sobie prostą(prostacką :)) przejściówkę która zamienia impulsy STEP/DIR na CW/CCW... I nawet działa w mojej frezarce :)
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1568
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

#4

Post napisał: RobWan » 24 lip 2018, 21:51

Aaaaaa, to nie widziałem, że są takie wejścia w sterownikach. :-(

Robert

Awatar użytkownika

corano
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 321
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

Re: Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

#5

Post napisał: corano » 08 wrz 2020, 10:50

A wiec szanowni koledzy.. jakie polecacie sterowanie cw ccw ?
Osobiście doszukałem się tylko jednego sterownika (PIKO CNC) oraz kilku schematów konwertera step/dir na cw/ccw .


Malaxis
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 596
Rejestracja: 01 lut 2011, 00:31
Lokalizacja: Bolechowice/Kraków

Re: Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

#6

Post napisał: Malaxis » 08 wrz 2020, 10:57

Smoothstepper ma taką funkcjonalność.

Awatar użytkownika

corano
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 321
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

Re: Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

#7

Post napisał: corano » 08 wrz 2020, 13:31

Jest jeszcze coś podobnego...
Obrazek

Obrazek
link do aliexpress

Niestety brak recenzji jak to działa w trybie CW/CCW


wm56
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 85
Rejestracja: 07 gru 2006, 23:04
Lokalizacja: Już tylko N.Sącz

Re: Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

#8

Post napisał: wm56 » 10 wrz 2020, 00:01

CW/CCW to sterowanie sygnałem różnicowym. Takie sygnały wypuszcza sterownik Wincam. Jest to sterownik, który komunikuje się z komputerem po sieci Ethernet. Ma bardzo dużo możliwości, w tym pomiar narzędzia, pomiar materiału, obsługę magazynu narzędzi do 32 szt, sterowanie falownikiem po RS 485 (falowniki Siemens) i nie tylko, programowalne wejścia i wyjścia, obsługuje bez problemu do 7 osi., itd.
Sterownik produkowany w Polsce z pełnym serwisem. Używam tych sterowników w swoich maszynach.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3474
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

#9

Post napisał: pitsa » 10 wrz 2020, 08:09

wm56 pisze:sterownik Wincam
Da się go połączyć z PikoCNC?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


bartekn86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 236
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Sterowanie CW/CCW zamiast PULSE/DIR

#10

Post napisał: bartekn86 » 10 wrz 2020, 15:15

A jak jest z camem do tego ? jeszze mi powiedz ze tam jest kasowanie luzu nawrotnego ? ile taki driver koszci ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”