Step2cnc rysuje w odbiciu lustrzanym

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu STEP2CNC

Autor tematu
Tonick
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 09 paź 2017, 17:22
Lokalizacja: Katowice

Step2cnc rysuje w odbiciu lustrzanym

#1

Post napisał: Tonick » 09 paź 2017, 17:47

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem lamerem w temacie CNC i w związku z tym postanowiłem się czegoś nauczyć.
Zbudowałem swoją pierwszą maszynę CNC, na razie jest to zwykły ploter sterowany przez LPT i program STEP2CNC, wszystko ładnie działa ale mam jeden problem którego nie potrafię rozwiązać. W związku z powyższym bardzo Was proszę o pomoc.
Mianowicie ploter rysuje w odbiciu lustrzanym, w oknie programu obraz jest prawidłowy w czasie pracy program prawidłowo pokazuje postęp rysowania. Co może być przyczyną? Zaznaczenie w programie opcji lustrzane też nic nie daje.



Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4208
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Step2cnc rysuje w odbiciu lustrzanym

#2

Post napisał: pitsa » 10 paź 2017, 07:33

W osi która "lustruje" sygnał "Dir" trzeba odwrócić.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ


Autor tematu
Tonick
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 09 paź 2017, 17:22
Lokalizacja: Katowice

#3

Post napisał: Tonick » 10 paź 2017, 15:14

Tyle że to cały napis jest pisany od tyłu. Próbowałem zmieniać sygnały bez skutecznie. Muszę sprawdzić jak się zachowa inny program.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4208
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#4

Post napisał: pitsa » 10 paź 2017, 18:07

Jakie sygnały zmieniać próbowałeś?
Możesz pokazać okno w którym to robiłeś?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ


Autor tematu
Tonick
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 09 paź 2017, 17:22
Lokalizacja: Katowice

#5

Post napisał: Tonick » 10 paź 2017, 19:50

Teraz jestem w pracy i nie mam jak zrobić fote.
Przy ustawieniach pinów w zakładce "ustawienia sterownika" zaznaczyłem opcje "inverted" czy zamień, odwróć, coś w tym sensie.

[ Dodano: 2017-10-11, 14:06 ]
Dziękuję za pomoc, rzeczywiście problem polegał na zamianie kierunku.

P.S. Pitsa jesteś wielki


gabrika
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 06 lis 2022, 21:29

Re: Step2cnc rysuje w odbiciu lustrzanym

#6

Post napisał: gabrika » 06 lis 2022, 21:31

Witam,

Mam dokładnie ten sam kłopot, ale nie rozumiem za bardzo jak mam dokonać zmiany ustawień w laserze (jestem nowicjuszką).

Projekty wykonuję w Inkspace, a potem przerzucam do RDWorks.

Czy mogę prosić o wyjaśnienie, co konkretnie i gdzie należy zmienić?

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 4208
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Step2cnc rysuje w odbiciu lustrzanym

#7

Post napisał: pitsa » 07 lis 2022, 08:52

W RDWorks wejdź do menu Ustawienia - Ustawienia systemu - General settings i zaznacz lub odznacz lustro osi która ci lustruje. :-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ


Jumblewete
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 07 lis 2022, 09:41

Re: Step2cnc rysuje w odbiciu lustrzanym

#8

Post napisał: Jumblewete » 07 lis 2022, 09:56

programie opcji lustrzane też nic nie daje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „STEP2CNC”