Step2cnc rysuje w odbiciu lustrzanym

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu STEP2CNC

Autor tematu
Tonick
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 09 paź 2017, 17:22
Lokalizacja: Katowice

Step2cnc rysuje w odbiciu lustrzanym

#1

Post napisał: Tonick » 09 paź 2017, 17:47

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jestem lamerem w temacie CNC i w związku z tym postanowiłem się czegoś nauczyć.
Zbudowałem swoją pierwszą maszynę CNC, na razie jest to zwykły ploter sterowany przez LPT i program STEP2CNC, wszystko ładnie działa ale mam jeden problem którego nie potrafię rozwiązać. W związku z powyższym bardzo Was proszę o pomoc.
Mianowicie ploter rysuje w odbiciu lustrzanym, w oknie programu obraz jest prawidłowy w czasie pracy program prawidłowo pokazuje postęp rysowania. Co może być przyczyną? Zaznaczenie w programie opcji lustrzane też nic nie daje.



Tagi:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2966
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Step2cnc rysuje w odbiciu lustrzanym

#2

Post napisał: pitsa » 10 paź 2017, 07:33

W osi która "lustruje" sygnał "Dir" trzeba odwrócić.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


Autor tematu
Tonick
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 09 paź 2017, 17:22
Lokalizacja: Katowice

#3

Post napisał: Tonick » 10 paź 2017, 15:14

Tyle że to cały napis jest pisany od tyłu. Próbowałem zmieniać sygnały bez skutecznie. Muszę sprawdzić jak się zachowa inny program.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2966
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

#4

Post napisał: pitsa » 10 paź 2017, 18:07

Jakie sygnały zmieniać próbowałeś?
Możesz pokazać okno w którym to robiłeś?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara


Autor tematu
Tonick
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 09 paź 2017, 17:22
Lokalizacja: Katowice

#5

Post napisał: Tonick » 10 paź 2017, 19:50

Teraz jestem w pracy i nie mam jak zrobić fote.
Przy ustawieniach pinów w zakładce "ustawienia sterownika" zaznaczyłem opcje "inverted" czy zamień, odwróć, coś w tym sensie.

[ Dodano: 2017-10-11, 14:06 ]
Dziękuję za pomoc, rzeczywiście problem polegał na zamianie kierunku.

P.S. Pitsa jesteś wielki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „STEP2CNC”