Jeżeli już musisz to najlepiej zgłosić się do serwisu Simensa, ostatnio przerabiali u mnie bardzo starą frezarkę CNC jeszcze na taśmę perfo. ale w tamtych latach to był absolutny hit, aut. wymiana narzędzi 4 osie stworzona przez "Mechanicy" polscy nazwa to HP4, mają jakieś swoje sposoby aby podłączać stare z nowym i tak taśma jest założona na szpulę tylko dla zwiedzających park maszynowy klientów, a faktyczne sterowanie stoi sobie za mszyną w postaci komputera i jakiegoś prostego programu. Ale na pewno dadzą radę, jeżeli nie to zgłoś się do serwisu Maho też kawał specjalistów ale drodzy, ci z Siemensa też drodzy ale od razu widać że wiedzieli co robili
Jeżeli chodzi o taśmy perfo. to mam nawet taką maszynkę gzieś na strychu, do robienia takich taśm.
A sterowało to maszynę do heblowania drewna (w tartaku), lata 90, system oparty był na pneumatyce, jak była dziurka to powietrze się przedostawało i uruchamiało tłoczek, ten zwierał kabelki i dawał sygnał, postaram się poszukać tą maszynkę, bo jestem prrawie pewien że gdzieś tam leży.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.