Spirala Archimedesa w HH

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina
Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1991
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

Spirala Archimedesa w HH

#1

Post napisał: easy2002 » 19 maja 2008, 20:48

Witam Wszystkich
Mam cichą nadzieję ,że chociaż ten temat nie zostanie bez odpowiedzi
Tak dziś z nudów przyszło mi do głowy jakby opisać spiralę Archimedesa za pomocą funkcji sterownika HH czy spotkał się już ktoś z takim dylematem ??
Jeśli będzie odpowiedź to będę kontynuował moje pytanie bo to jeszcze nie wszystko
:wink:


... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1991
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

Kontynuacja tematu

#2

Post napisał: easy2002 » 05 cze 2008, 08:33

Kontynuacja tematu
Witam Wszystkich żeby nie było jak to już wielu zaczęło twierdzić ,że forum schodzi „na psy” nie czekając na odpowiedź „popełniłem program”
Jest w nim jeszcze dużo do zrobienia ale liczy już to co chciałem
Oto PrintScr
Zapraszam kolegów do dyskusji

:wink:
Załączniki
spirala arch..zip
(48.51 KiB) Pobrany 943 razy
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281


kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 443
Rejestracja: 11 mar 2008, 10:22
Lokalizacja: B-ce

#3

Post napisał: kaleena » 05 cze 2008, 11:29

Może coś takiego:
Załączniki

[Rozszerzenie h zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]


Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1991
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

#4

Post napisał: easy2002 » 05 cze 2008, 13:23

Witaj
O coś podobnego
Ten kod pewnie przez Cama wygenerowany tak ??
A ja chcę to opisać w Q - parametrach i aby zaczynał od danej średnicy i kończył na danej średnicy
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281


kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 443
Rejestracja: 11 mar 2008, 10:22
Lokalizacja: B-ce

#5

Post napisał: kaleena » 05 cze 2008, 13:35

easy2002 pisze:Ten kod pewnie przez Cama wygenerowany tak ??
Nie, z ręki na maszynie. EdgeCam, którego mam generuje kod spirali, jako proste XYZ.
Pozdrawiam


rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

#6

Post napisał: rollaz » 06 cze 2008, 16:37

kolego easy2002 tą spirale można napisać w bardzo prosty sposób poniżej znajdziesz przykład .Program oczywiście można jeszcze bardziej sparametryzować dodając warunki .

0 BEGIN PGM 0 MM
1 BLK FORM 0.1 Z X-100 Y-100 Z-30
2 BLK FORM 0.2 X+100 Y+100 Z+0
3 TOOL CALL 1 Z S1000
4 * - promien startu
5 FN 0: Q1 =+0,01
6 * - przyrost promienia
7 FN 0: Q2 =+0,05
8 * - przyrost kata
9 FN 0: Q3 =+1
10 * - ##################
11 L X+0 Y+0 Z+100 R0 FMAX
12 L Z+2 R0 FMAX M3
13 L Z-2 R0 FMAX
14 CC X+0 Y+0
15 LP PR+Q1 PA+0 R0 F3000
16 LBL 1
17 FN 1: Q1 =+Q1 + +Q2
18 CC X+0 Y+0
19 LP PR+Q1 IPA-Q3 R0 F3000
20 CALL LBL 1 REP1000
21 L Z+100 R0 FMAX M5
22 STOP M30
23 END PGM 0 MM
Fachman

Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1991
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

#7

Post napisał: easy2002 » 09 cze 2008, 06:39

Dziękuję :wink:
Bardziej chodzi mi o coś takiego

0 BEGIN PGM Spirala arch MM
1 BLK FORM 0.1 Z X-100 Y-100 Z-10
2 BLK FORM 0.2 X+100 Y+100 Z+10
3 ; SPIRALA ARCHIMEDESA
4 ; ----------------------------
5 L X+0 Y+0 F1000
6 L Z+100 F1000
7 ; -------------------------------
8 FN 0: Q1 =+0 ; PROMIEN POCZATKOWY
9 FN 0: Q2 =+10 ; PRZYROST NA PROMIENIU
10 FN 0: Q3 =+100 ; SREDNICA
11 FN 0: Q99 =+1000 ;POSUW
12 FN 0: Q4 =+Q2
13 FN 3: Q5 =+Q2 * +2
14 FN 3: Q6 =+Q5 * -1
15 FN 3: Q7 =+Q2 * +2
16 CALL LBL 2
17 LBL 1 ; PRZYPISYWANIE
18 FN 0: Q4 =+Q2
19 FN 1: Q5 =+Q5 + +Q7
20 FN 2: Q6 =+Q6 - +Q7
21 CALL LBL 3
22 LBL 0
23 ;-------------------------------
24 LBL 2 ; FREZOWANIE
25 L X+Q1 Y+0 FQ99
26 LBL 3 ; FREZOWANIE
27 CC X+Q4 Y+0
28 C X+Q5 Y+0 DR+ FQ99
29 CC X+0 Y+0
30 C X+Q6 Y+0 DR+
31 FN 12: IF +Q5 LT +Q3 GOTO LBL 1
32 FN 11: IF +Q5 GT +Q3 GOTO LBL 4
33 LBL 0
34 LBL 4 ; ODEJSCIE
35 FN 4: Q8 =+Q5 DIV +2
36 CC X+0 Y+0
37 C X+Q5 Y+0 DR+ FQ99
38 CC X+Q8 Y+0
39 C X+0 Y+0 DR+ FQ99
40 L Z+100 R0 FMAX
41 ; ---------------------------
42 END PGM Spirala arch MM

Przy kolegi programie był problem z większymi średnicami którymi ja operuje :wink:
Oczywiście w moim programie standardowy problem z za dużym pakietowaniem :cry:
Zapraszam do dyskusji :wink:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281


rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

#8

Post napisał: rollaz » 09 cze 2008, 16:16

kolego dlaczego piszesz ze byłby problem z większymi średnicami ja takiego problemu tu nie zauważam.

pozdrawiam
Fachman


Bialkowski
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 1
Posty: 51
Rejestracja: 31 sty 2008, 11:45
Lokalizacja: Holandia

a może by tak kule?

#9

Post napisał: Bialkowski » 29 sie 2008, 15:41

Panowie program na powyższe ma 21 linii.
Załączniki
kula.jpg
kula.jpg (23.15 KiB) Przejrzano 2568 razy
.... teraz Zoller...


rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

#10

Post napisał: rollaz » 29 sie 2008, 16:44

no i prawidłowo
Fachman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”