Spirala Archimedesa w HH

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

#31

Post napisał: rollaz » 13 paź 2009, 16:16

tu sie mylisz kolego da sie to obejsc


Fachman

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1991
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

#32

Post napisał: easy2002 » 13 paź 2009, 19:03

Może kolega zdradzić tajemnicę
a może jakiś programik :wink:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281


rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

#33

Post napisał: rollaz » 14 paź 2009, 17:03

w sterowaniach 530 w cyklu 208 masz minimalna srednice i nominalna a w sterowaniach starszych robisz to DR funkcja
Fachman

Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1991
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

#34

Post napisał: easy2002 » 14 paź 2009, 17:39

rollaz pisze:w sterowaniach starszych robisz to DR funkcja
Witam nie rozumiem ??
Przecież nie uzyskam zadanej średnicy lub uzyskam za dużo średnicę
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281


rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

#35

Post napisał: rollaz » 14 paź 2009, 18:09

minimalna srednica to ta ktora juz masz zrobiona np.200 a nominalna dajesz np.400 pod warunkiem ze frezujesz glowica np 100mm w starszych sterowaniach w cyklu 208 nie masz srednicy minimalnej i wtedy jak dasz otwor większy niz 2x srenica narzedzia to wali ci blad dlatego musisz to oszukac DR w lini tool cal sproboj naprawde daje to dobra wydajnosc
Fachman

Awatar użytkownika

Autor tematu
easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11
Posty: 1991
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

#36

Post napisał: easy2002 » 14 paź 2009, 18:34

Ok - Dziękuję Sprawdzę :wink:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281


colltom
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 78
Rejestracja: 25 kwie 2007, 10:10
Lokalizacja: Żory

Re: Spirala Archimedesa w HH

#37

Post napisał: colltom » 19 wrz 2010, 11:44

easy2002 pisze:Witam Wszystkich
Mam cichą nadzieję ,że chociaż ten temat nie zostanie bez odpowiedzi
Tak dziś z nudów przyszło mi do głowy jakby opisać spiralę Archimedesa za pomocą funkcji sterownika HH czy spotkał się już ktoś z takim dylematem ??
Jeśli będzie odpowiedź to będę kontynuował moje pytanie bo to jeszcze nie wszystko
:wink:
Odgrzeje trochę ten temat.Obrazek


rabbitzzz84
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 25)
Posty w temacie: 1
Posty: 25
Rejestracja: 02 gru 2010, 17:21
Lokalizacja: Annopol

#38

Post napisał: rabbitzzz84 » 06 gru 2010, 23:30

TOOL CALL 2 Z S2000
L X+0 Y+0 FMAX M3
L Z+2 FMAX
L Z-5 F200
L X+500 IC+1080


Na kosiarce działa na symulatorze nie.
Chyba najprostszy sposób żeby spiralkę sobie zmajstrować. Jeśli chodzi komuś o spiralę z wykorzystaniem złotego podziału to trzeba skorzystać już z parametrów Q i troszkę pomóżdżyć ale da rade zrobić.
Lepiej robić nic niż nic nie robić


zielinciech
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 14 lis 2014, 16:08
Lokalizacja: Gdańsk

#39

Post napisał: zielinciech » 14 lis 2014, 17:01

Witam!
Podepnę się pod temat.
Muszę wykonać szlifierkę płaszczyznową. Płaszczyzną jest koło, które obraca się ze stałą prędkością. U góry jest obracająca się w okół własnej osi tarcza szlifierska, która porusza się wzdłuż jednej linii (promienia płaszczyzny) przy pomocy napędu liniowego. Czy istnieje jakaś zależność, która w odpowiedni sposób opisała by charakterystykę przyspieszenia tego napędu. Musi on przyspieszać, żeby cała powierzchnia była równo zeszlifowana. Im bliżej środka będzie tarcza szlifierska tym szybciej musi się przesuwać.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”