Sonda narzędzia NO i NC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 237
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

Sonda narzędzia NO i NC

#1

Post napisał: MarLip » 08 cze 2022, 16:46

Cześć,
mam taki niby banalny problem. Wymieniliśmy sondę narzędzia i nowa zdaje się ma styk NC bo po podłączeniu w PLC mam cały czas odpalony sygnał PROBE. Czy da się jakoś w piko w prosty sposób zamienić stan wejścia czy trzeba kablować od początku?
Z góry dzięki.



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6472
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Sonda narzędzia NO i NC

#2

Post napisał: tuxcnc » 08 cze 2022, 17:30

MarLip pisze:
08 cze 2022, 16:46
Wymieniliśmy sondę narzędzia i nowa zdaje się ma styk NC
No i dobrze, bo NC jest odporniejszy na zakłócenia.
Zawsze i wszędzie można przejść z NC na NO miniaturowym przekaźnikiem albo transoptorem.
Natomiast co do PikoCNC to nie odpowiem, bo nie wiem.

Awatar użytkownika

Bogu 40
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 20
Rejestracja: 21 lip 2020, 18:01
Lokalizacja: Starogard gd

Re: Sonda narzędzia NO i NC

#3

Post napisał: Bogu 40 » 10 cze 2022, 07:15

Witam szukaj rozwiązania z wyjściami 0 i 1 innych chyba nie będzie

Wejścia 0 i 1 mają wyprowadzone wyjścia „+” i
„-” natomiast pozostałe wejścia tylko „-”. Zatem, do wejść 0 i 1 możemy podłączyć
zarówno czujniki zbliżeniowe typu NPN jak i PNP. Natomiast do pozostałych wejść tylko
typu NPN


radziu45
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 63
Rejestracja: 18 gru 2015, 16:08
Lokalizacja: Wręczyca Wielka

Re: Sonda narzędzia NO i NC

#4

Post napisał: radziu45 » 11 cze 2022, 13:29

I teraz kolejna sprawa co trzeba ustawić czy wpisać w PLC. Jedno co wiem to ze sygnał ma być odwrócony (nie bardzo wiem w którym miejscu i jak).
Generalnie sonda musi sterować bitem PROBE w rejestrze CONTROL2. Jest to ten sam bit który odpowiada za pomiar długości narzędzia czy materiału - zatem trzeba to podłączyć tak, aby jedno z drugim nie kolidowało. Zazwyczaj bit ten podłączony jest bezpośrednio do wejścia HOME_Z.
Jeśli czujnik długości narzędzia mamy NO i sondę mamy NO to możemy oba podłączyć pod jedno wejście (równolegle)
Natomiast jeśli jedno jest NO a drugie NC, to musimy sondę dać na osobne wejście. U dołu przykład dla sondy NC podłączonej do wejście 23.
Widziałęm ze w wersji PikoCNC 5.3.1 są makra "PROBE_ELCOSIMO" i "MAP_ELCOSIMO". Mam je po prostu przekopiować na koniec PLC czy coś wiecej trzeba z tym zrobić?
Nic nie masz z tym robić.

Oryginalne lpc od linii 336. Zmiany w dwóch miejscach.
KOD: ZAZNACZ CAŁY

//==============================================================================
// Wejścia HOME
//==============================================================================
#NAME_I 11 = HOME_X
#NAME_I 10 = HOME_Y
#NAME_I 9 = HOME_Z
#NAME_I_N 23 = SONDA /// <<< dopisane

<< IN HOME_X
>> HOME_0

<< IN HOME_Y
>> HOME_1

Dodane 25 sekundy:
www.cnc.info.pl/5-3-0-sonda-pomiarowa-t110834-30.html


kiko89
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 05 kwie 2016, 15:04
Lokalizacja: P-TY

Re: Sonda narzędzia NO i NC

#5

Post napisał: kiko89 » 30 cze 2022, 20:25

Jakiej sondy używasz?
Też się zastanawiam nad jakąś chinską, macie jakieś doświadczenie z tym??
Czy ta z linku będzie działać?

Sonda 3d touch

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6472
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Sonda narzędzia NO i NC

#6

Post napisał: tuxcnc » 30 cze 2022, 21:15

kiko89 pisze:
30 cze 2022, 20:25
Czy ta z linku będzie działać?

Sonda 3d touch
Będzie albo nie będzie.
Tam jest pullup 10k i styk NO do masy, więc byle jakie zakłócenie może zaindukować spore napięcie w przewodzie.
Ale jest na to metoda - dać transoptor, który wymaga sporego prądu do zadziałania, więc znacząco zwiększy odporność na zakłócenia.
Czasem wystarczy kondensator równolegle do styku.
A zdarza się że nic nie potrzeba kombinować.


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 376
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Sonda narzędzia NO i NC

#7

Post napisał: bartekn86 » 02 lip 2022, 18:45

https://www.youtube.com/shorts/-EL5qJn3V7I

Czujnik upierdolony w 25 minut. jakoś wszystko działa, jest na NO, odseparowany od wszystkiego, 4ro przewodowy, ( 4 żyły) 1 styk przerzuca masę to szpilek nie ma jak być, sprawdziłem se to hantekiem takżę tego.

Tuxcnc, po raz kolejny strasznie utrudniasz temat,

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 237
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Sonda narzędzia NO i NC

#8

Post napisał: MarLip » 14 lip 2022, 09:30

Ot całe rozwiązanie problemu...
Obrazek


sebasbox
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 207
Rejestracja: 16 mar 2019, 10:54

Re: Sonda narzędzia NO i NC

#9

Post napisał: sebasbox » 18 lip 2022, 12:58

Wydaję mi się że PikoCNC błędne interpretuje wynik pomiaru sondą tj. kąt pod jakim leży materiał jeśli kąt/wynik pomiaru ma wartość ujemną. Nie wiem czy nie pomija "-" przyjmując po prostu ujemną wartość jako dodatnią. Właśnie jeden obrabiany przez 5h element leci mi do kosza...
Czy ktoś miał może podobne doświadczenia z tym związane?

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 616
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Sonda narzędzia NO i NC

#10

Post napisał: cosimo » 20 lip 2022, 10:10

Konkretnie który pomiar ? Zrobiłem parę testów i jak na razie, nie widzę dziury. Zamocuj materiał tak krzywo, aby było to widoczne gołym okiem i zmierz - zobaczymy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”