SoliWorks Linka

Autor tematu
pupkin1
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

SoliWorks Linka

Post napisał: pupkin1 » 30 sty 2009, 12:27

Witam.
Jest to moj pierwszy post na tym forum, wiec na poczatku chce wszystkich serdecznie pozdrowic.
Mam takie pytanie, czy jest techniczna mozliwos narysowania w solidzie2009 linki w pancerzu, skreconej pod dowolnym katem, i nadania jej ruchu, czyli przesuwam jeden koniec linki w pancerzu co powoduje ruch dzwigni na drugim koncu. Nie wiem czy jasno sie wyrazilem, ale musze narysowac taki mechaniz do otwierania szybra za pomoca linki.

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bildder » 30 sty 2009, 13:28

Narysowanie linki nie stanowi problemu,ale przesuwanie z uwzglednieniem elastycznosci to juz jest wiecej zabawy. Odradzalbym, mysle, ze duzo roboty a efekt zaden. Ogolnie CADy nie lubia elastycznych elementow - typu guma, linka itp - ale tez nie jest to potrzebe, takie animacje wykonuje sie w programach graficznych.

Raczej zastosuj ruch wiazac odpowiednio w zlozeniu komponenty, elastycznosc sobie podaruj. Nalezaloby to robic w kontekscie zlozenia (i tak sie nie bedzie poruszalo plynie lecz wylacznie podczas przebudowy nastapi zmiana ksztaltu)
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Autor tematu
pupkin1

Post napisał: pupkin1 » 30 sty 2009, 13:55

Wlasnie chodzilo mi o ta elastycznosc, bo rysowanie w solidzie takiej linki to piec minut. Masz racje dam sobie spokuj, wstawie na koncach pancerza po kawalku linki, aby dobrze wygladalo przy renderingu. A swoja droga jakie nadac wzajemne relacje, aby po przesunieciu jednego kawalka linki, drugi przesunol sie o taka sama wartosc po przedudowie.
Dzieki za pomoc.

Awatar użytkownika

bildder
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bildder » 30 sty 2009, 14:31

Albo robisz to sprytnym mechanizmem ciegnowym - i ukrywasz te elementy w zlozeniu, albo mozna polaczyc wiazania (np. limitu) rownaniem w zlozeniu
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------

Autor tematu
pupkin1

Post napisał: pupkin1 » 30 sty 2009, 14:45

Mechanizm ciegnowy juz mam, ale boss zazyczyl sobie aby byla linka, nie pomyslalem, ze mozna ten mechaniz ukryc, i wszystko bedzie dzialac. Dzieki. A jak dodawac rownania w zlozeniu? Myslalem, ze mozna tylko w rysunku.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solidworks”