Witam.
Jest to moj pierwszy post na tym forum, wiec na poczatku chce wszystkich serdecznie pozdrowic.
Mam takie pytanie, czy jest techniczna mozliwos narysowania w solidzie2009 linki w pancerzu, skreconej pod dowolnym katem, i nadania jej ruchu, czyli przesuwam jeden koniec linki w pancerzu co powoduje ruch dzwigni na drugim koncu. Nie wiem czy jasno sie wyrazilem, ale musze narysowac taki mechaniz do otwierania szybra za pomoca linki.
SoliWorks Linka
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Narysowanie linki nie stanowi problemu,ale przesuwanie z uwzglednieniem elastycznosci to juz jest wiecej zabawy. Odradzalbym, mysle, ze duzo roboty a efekt zaden. Ogolnie CADy nie lubia elastycznych elementow - typu guma, linka itp - ale tez nie jest to potrzebe, takie animacje wykonuje sie w programach graficznych.
Raczej zastosuj ruch wiazac odpowiednio w zlozeniu komponenty, elastycznosc sobie podaruj. Nalezaloby to robic w kontekscie zlozenia (i tak sie nie bedzie poruszalo plynie lecz wylacznie podczas przebudowy nastapi zmiana ksztaltu)
Raczej zastosuj ruch wiazac odpowiednio w zlozeniu komponenty, elastycznosc sobie podaruj. Nalezaloby to robic w kontekscie zlozenia (i tak sie nie bedzie poruszalo plynie lecz wylacznie podczas przebudowy nastapi zmiana ksztaltu)
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Wlasnie chodzilo mi o ta elastycznosc, bo rysowanie w solidzie takiej linki to piec minut. Masz racje dam sobie spokuj, wstawie na koncach pancerza po kawalku linki, aby dobrze wygladalo przy renderingu. A swoja droga jakie nadac wzajemne relacje, aby po przesunieciu jednego kawalka linki, drugi przesunol sie o taka sama wartosc po przedudowie.
Dzieki za pomoc.
Dzieki za pomoc.