Obejrzałem wszystkie odcinki. Super! Thx!pawel181981 pisze: ↑02 mar 2021, 20:42Witam coś dla ambitnych znalezione w sieci jak zrobic profesionalny skrobak elektryczny
Dodane 3 minuty 45 sekundy:
https://youtu.be/g5xlGWl0BVM
skrobanie
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: skrobanie
Tagi:
-
- Posty w temacie: 44
Macie pomysł jak najlepiej podejść do skrobania jaskółek supportu? Tylko liniał trójkątny?
-
Tylko pasuje mieć jedną jaskółkę ( np. wewnętrzną) zrobioną na płasko i do niej doskrobać resztę? Chyba, że bardzo podchodzę do tego perfekcjonistycznie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Tak właśnie widziałem na filmach. Problem jedynie w doskonałości tej jaskółki wzorcowej. Ale i tak powiększy Ci się powierzchnia styku po takim skrobaniu.
Warto poszukać jak to robią inni:
Warto poszukać jak to robią inni:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Cześć!
Skoro już wyszło, że też coś skrobię, pomyślałem, że podzielę się moim sposobem ostrzenia płytek węglikowych. Używam do tego osełek z nasypem diamentowym (1500 i 3000) i konstrukcji podobnej do systemowych ostrzałek do noży. Płytkę skrobaka montuje się w mini-imadełku. Konstrukcja prowadzi osełkę, co daje znacznie lepszą powtarzalność kątów niż ostrzenie z ręki. Choć o większej zmianie geometrii można zapomnieć, to w ten sposób daje się taką płytkę bardzo szybko podostrzyć.
Inspiracja: Tom Lipton https://youtu.be/nUqX4XWB2gA?t=2560
Skoro już wyszło, że też coś skrobię, pomyślałem, że podzielę się moim sposobem ostrzenia płytek węglikowych. Używam do tego osełek z nasypem diamentowym (1500 i 3000) i konstrukcji podobnej do systemowych ostrzałek do noży. Płytkę skrobaka montuje się w mini-imadełku. Konstrukcja prowadzi osełkę, co daje znacznie lepszą powtarzalność kątów niż ostrzenie z ręki. Choć o większej zmianie geometrii można zapomnieć, to w ten sposób daje się taką płytkę bardzo szybko podostrzyć.

Inspiracja: Tom Lipton https://youtu.be/nUqX4XWB2gA?t=2560
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Pewnie interferometr. Tom na co dzień buduje sprzęt naukowy. Podejrzewam, że dla niego mikrony to obróbka zgrubna 

-
Pytanie odnośnie filmu olejowego i tego co powierzchnia skrobana ma zapewnić.
Dochodzę do etapu, gdzie płyta zasysa szufladkę (czysta płyta bez tuszu). No jest to jakaś tam cecha płaskości tylko, czy z natury potrzebna.
Jaką precyzją i powierzchnią trzeba się wykazać, żeby taki efekt miał miejsce? Ew efekt poduszki powietrznej? Ciekawi mnie to, bo teraz pod lupą zeskrobuję, pojedyncze górki zapolerowane na płycie zbierając tyle co nic. Dążę w dobrą stronę, czy dołek im większy tym lepszy (więcej oleju zbierze). Precyzją idę w dobrą stronę, czy niepotrzebnie tracę czas? Teraz generalnie "bawię się", ale nie wyobrażam sobie robienia w ten sposób metrowej tokarki.

Dochodzę do etapu, gdzie płyta zasysa szufladkę (czysta płyta bez tuszu). No jest to jakaś tam cecha płaskości tylko, czy z natury potrzebna.
Jaką precyzją i powierzchnią trzeba się wykazać, żeby taki efekt miał miejsce? Ew efekt poduszki powietrznej? Ciekawi mnie to, bo teraz pod lupą zeskrobuję, pojedyncze górki zapolerowane na płycie zbierając tyle co nic. Dążę w dobrą stronę, czy dołek im większy tym lepszy (więcej oleju zbierze). Precyzją idę w dobrą stronę, czy niepotrzebnie tracę czas? Teraz generalnie "bawię się", ale nie wyobrażam sobie robienia w ten sposób metrowej tokarki.