Skan 3d drzwi samochodu

Dyskusje dotyczące skanowania i skanerów 3D

Autor tematu
jacek1974
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 11 gru 2019, 10:44

Skan 3d drzwi samochodu

#1

Post napisał: jacek1974 » 17 mar 2021, 08:12

Witam,

chciałby oszacować koszt wykonania skanu trójwymiarowego bryły o przybliżonych wymiarach:
100x70x30 cm.
Są to drzwi samochodowe. Chodzi o dokładne odwzorowanie poszycia tych drzwi i stworzenie modelu umożliwiającego obróbkę cnc.
Jestem laikiem w tym temacie, w związku z tym z góry przepraszam za brak precyzji zadanego pytania.

Pozdrawiam




grzegorz_sg
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 16
Rejestracja: 10 gru 2004, 12:29
Lokalizacja: Zd. Wola

Re: Skan 3d drzwi samochodu

#2

Post napisał: grzegorz_sg » 17 mar 2021, 08:41

Cześć sam skan czyli siatka myślę że znajdziesz za około 1tys zł ale model to może kosztować i 10 tys trzeba wysyłać zapytania bo rozrzut cen jest bardzo duży .


Autor tematu
jacek1974
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 11 gru 2019, 10:44

Re: Skan 3d drzwi samochodu

#3

Post napisał: jacek1974 » 17 mar 2021, 11:31

Dzięki za zainteresowanie tematem.😀
Czy sama siatka wystarczy do wykonania takiej bryły na frezarce numerycznej?
Nie potrzebuję "modelu" mającego służyć do dalszego projektowania itd. Chcę tylko wykonać jak najdokładniej odwzorowaną kopię.


Adi123
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 123
Rejestracja: 20 lis 2020, 18:00

Re: Skan 3d drzwi samochodu

#4

Post napisał: Adi123 » 23 mar 2021, 21:50

W zasadzie powinno się udać- skan 3d to tak naprawdę grupa (chmura) punktów w przestrzeni- jak będzie to zapisane w formacie który łyknie program CAM to powinno pójść (np STL)- popytaj jaki plik wynikowy dają, oraz czy mogą dać próbkę jakiegoś takiego "surowego skanu"- cokolwiek, wazon jakiś, butelka z napojem itp.

problemem przy stl może być wczytanei go do programu, ze względu na wielkość- niestety im chcesz większą dokładność tym plik będzie większy, bo każdy łuk jest dzielony na odcinki proste (czy tam dokładniej- składa się z trójkątów)- i żeby powierzchnia nie była "ząbkowana" to tych mini odcinków będzie musiało być "od groma i jeszcze więcej"

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Skanery 3D”