Sinumerik 828D podłączenie dysku sieciowego

Problem z podpięciem dysku sieciowego

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
galczys
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 11
Rejestracja: 16 lut 2011, 17:39
Lokalizacja: Poznań

Sinumerik 828D podłączenie dysku sieciowego

#1

Post napisał: galczys » 24 sie 2019, 17:24

Witam serdecznie,
mam u siebie sinumerika 828D V4.7
Skonfigurowałem połączenie sieciowe, teram mm problem z podłączeniem dysku.
Dostałem się do menu konfiguracji dysku sieciowego (konieczne było podanie hasła).
Dane wpisałem jak poniżej:
Obrazek

Dodam że, folder udostępniany znajduje się na windows 10, użytkownik utworzony jest jako lokalny.

Może ktoś podpowie mi co robię źle.




wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 369
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Sinumerik 828D podłączenie dysku sieciowego

#2

Post napisał: wojtek10916 » 27 sie 2019, 16:30

Ten adres 192.168.1.1 to napewno dobry adres do pc, masz ustawione stale ip na sieci?


Windows 10 domyslne blokuje to polaczenie jako polaczenie publiczne
Musisz zmienic ustawienia bezpieczenstw w polaczeniach

W zeszlym roku po aktualizacji win10 2 miesiace walczylem z tym


cncBuddy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 31 sty 2018, 17:05

Re: Sinumerik 828D podłączenie dysku sieciowego

#3

Post napisał: cncBuddy » 08 wrz 2019, 15:16

Ścieżka powinna zaczynać się od ukośników, czyli zamiast

Kod: Zaznacz cały

"192.168.0.1/Programy" --> "//192.168.0.1/Programy"
Tutaj krok po kroku masz opisane. Networking SINUMERIK 828D

Pozdrawiam!


talex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 30 cze 2020, 12:14

Re: Sinumerik 828D podłączenie dysku sieciowego

#4

Post napisał: talex » 30 cze 2020, 12:40

Witam,
Mam podobny problem - okno Sinumerik 828d u mnie wygląda tak samo. Udział utworzony na serwerze Windows 2016. Sprawdzałem z laptopa mogę się bez problemu z nim połączyć. Ścieżka przy połączeniu z klienta windows (laptop) wygląda tak:
\\192.168.100.10\cnc
Próbowałem z godzinę wprowadzać ustawienia w różnych konfiguracjach i nic z tego, odrzuca połączenie z komunikatem sugerującym problem z logowaniem. Hasło i login na 100% wprowadzone poprawnie.

Czy udało się komuś rozwiązać problem?


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 653
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sinumerik 828D podłączenie dysku sieciowego

#5

Post napisał: gozdd » 30 cze 2020, 14:07

talex pisze:\\192.168.100.10\cnc

Jeśli prawidłowo przepisałeś adres z maszyny to masz slashe nie w tą stronę ;)


talex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 30 cze 2020, 12:14

Re: Sinumerik 828D podłączenie dysku sieciowego

#6

Post napisał: talex » 30 cze 2020, 15:13

Obrazek
gozdd pisze:
30 cze 2020, 14:07
talex pisze:\\192.168.100.10\cnc

Jeśli prawidłowo przepisałeś adres z maszyny to masz slashe nie w tą stronę ;)
Testowałem też w drugą stronę, nie do końca jest dla mnie jasny sposób wprowadzenia danych w pola:
"Nazwa hosta" - tutaj wiadomo nazwa lub adres IP
"Nazwa udziału" - tutaj co wprowadzić ?
"Ścieżka" - tutaj rozumiem ścieżka, czyli u mnie: cnc lub /cnc

Dziwnie to jest, w instrukcji którą znalazłem w internecie podane jest po ludzku "Path" i jako przykładowy wpis: //192.168.10.250/Test

ps. podłączyłem 3 szt innych Sinumerik przez HMI Network Manager oraz 3 szt maszyn z Fanuc i działają. A ta ostatnia uparta jakaś.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”