Sinumerik 810 - prośba o pomoc w kilku kwestiach

Sinumerik 810 - baza detalu i bazowanie narzędzi

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
cncdlareklamy
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 24 sty 2013, 16:33
Lokalizacja: Katowice

Sinumerik 810 - prośba o pomoc w kilku kwestiach

#1

Post napisał: cncdlareklamy » 25 wrz 2019, 12:08

Wiatajcie,

Mam prośbą o pomoc w zakresie obsługi Sinumerika.


Na co dzień korzystam z Fanuca i jego obsługa nie nastęcza mi większych problemów.
Kupiłem niedawno tokarkę ze sterowaniem Sinumerik 810. Andrychowska, ale niestety przy zakupie nie została jasno wyjaśniona kwestia ustawiania bazy detalu oraz bazowania narzędzi. Kupiona na rynku wtórnym.


Zakładam, że mam pusty turrer. Montuję np. 1 narzędzie i już moje pytanie jak określić bazę do tego narzędzia w sensie długość.
Czy to ma być odległość ostrza od płaszczyzny tarczy?

Potem prawdopodobnie będzie już z górki.
Tym narzędziem splanuję detal i ustawię zero na jego czole (tak najczęściej robię i Fanucu to się sprawdza, tym bardziej, że sam robię programu i wiem gdzie zero być powinni). W Sinumeriku jest to funkcja "Zadrap", ale i to nie wydaje mi się całkiem przejrzyste.

Z pomiarem średnicy dla danego narzędzia powinno być prosto, ale nie jest.
Przy zakupie pokazywano mi, że wartości wpisane, mam dzielić przez 2, następnie wpisać w odpowiednie pole. Wartość zostanie obliczona i znów mam ją wpisać.

Troche to zagmatwane i pewnie jest jakaś uproszczona droga.

Podejrzewam, że ostatecznie sprawa jest łatwiejsza niż mi się teraz wydaje. Pewnie jest tylko kilka kroków jakie muszę wykonać, niemniej próbowałem ze 3 godziny i nie potrafię znaleźć odpowiedniej metody na to.


Jeżeli jest ktoś, kto jest w stanie mi pomóc lub przyjechać (maszyna jest w Bytomiu), to z chęcią zapłacę.

Pozdrawiam,
Olek




JackMa
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 13 sie 2019, 23:33

Re: Sinumerik 810 - prośba o pomoc w kilku kwestiach

#2

Post napisał: JackMa » 27 wrz 2019, 02:48

Witam.
Jaka to wersja SINUMERIK'a? 810T lub 810TE?

Ustawianie narzędzia? Jak to się u Mnie odbywa?
W maszynie są ustawione punkty zerowe: G54, G55, G56, G57.
I jest pierwszy program, który służy do ustawiania narzędzi np. ( %0.MPF )
W "edycji" wybieram narzędzie oraz przypisaną do niego korekcję.
Włączam program. Narzędzie T1, korekcja D1; narzędzie T2, korekcja D2 itd.
Posiłkuję się przyrządami oraz opcją "JOG", czyli posuw na JOYSTICKU.
Wiem jakie są przesunięcia.

Średnica? Tak, różnicę dzieli się przez 2 i dodaje się lub odejmuje w korekcji narzędzia
w zależności od wymiaru.

Zapodaj więcej danych. Może foto? Wygląd maszyny. Jaki dokładnie sterownik itd.

Ps. Lokalizacja maszyny? Blisko Mnie. Powiedzmy "Beretem rzucił"
Ok. 35 minut, lub mniej.

Pozdrawiam

Dodane 58 minuty 54 sekundy:
JackMa
W odpowiedzi. Specem nie jestem. Jeżeli jednak potrzebujesz pomocy: pisz.
Zawsze da się cokolwiek rozwiązać.

Pozdrawiam


grzesiek28
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 53
Rejestracja: 01 mar 2011, 20:04
Lokalizacja: opole

Re: Sinumerik 810 - prośba o pomoc w kilku kwestiach

#3

Post napisał: grzesiek28 » 11 sty 2020, 20:23

Witam mam problem z frezarka potrzebuje dowiedzieć się A właściwie przypomnieć jak uzupełniał się tabele z narzędziami na frezarke z sinumerik 810ME JEST TO CENTRUM POLSKIE HP. BO ZA SKARBY NIE MOGE SOBIE PRZYPOMNIEĆ a muszę ja uruchomić. Pomuszczie jeżeli możecie.


barteks666
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 18 kwie 2013, 23:21
Lokalizacja: lublin

Re: Sinumerik 810 - prośba o pomoc w kilku kwestiach

#4

Post napisał: barteks666 » 18 cze 2020, 13:38

wiem, że w tabeli narzędzi opisuje się nr kubka. nr narzędzia np. kubek 3 narzedzie 5 to bedzie 03.05

Dodane 46 sekundy:
macie może pdf z programowaniem na sinumerik 810 na tokarke i frezarke ?


JackMa
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 5
Rejestracja: 13 sie 2019, 23:33

Re: Sinumerik 810 - prośba o pomoc w kilku kwestiach

#5

Post napisał: JackMa » 18 lip 2020, 22:14

barteks666 Który SINUMERIC 810? Ja Mam wersję TE. Tokarka. PDF? Pisz na prv.


grzesiek28
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 53
Rejestracja: 01 mar 2011, 20:04
Lokalizacja: opole

Re: Sinumerik 810 - prośba o pomoc w kilku kwestiach

#6

Post napisał: grzesiek28 » 01 paź 2020, 03:20

witam, mam pytanie czy jest możliwość w sinumeriku 810D podczas jednego cyklu wykonac np 5szt detalu ( wykonanie pierścienia- planowanie cięcie) w fanuku wykonuje się to za pomoca zmiennych) .

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sinumerik 810 - prośba o pomoc w kilku kwestiach

#7

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 01 paź 2020, 14:37

Witaj
Na sinumerik też tak się to robi, pętla lub warunek i zmienne.
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”