silnik krokowy nema 17, sterownik

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
pramaciej
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 03 mar 2017, 08:51
Lokalizacja: Augustów

silnik krokowy nema 17, sterownik

#1

Post napisał: pramaciej » 03 mar 2017, 09:05

Witam, potrzebuję sterownika do silnika krokowego NEMA 17 - 42HD4027-04



Tagi:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#2

Post napisał: clipper7 » 03 mar 2017, 11:16

pramaciej pisze:Witam, potrzebuję sterownika do silnika krokowego NEMA 17 - 42HD4027-04
Kolego, zastanów się chwilkę nad sensem takiego posta. Nie wiadomo, o co chodzi, czy:

1. Chcesz dostać sterownik w prezencie
2. Chcesz kupić (wtedy dział Giełda)
3. Potrzebujesz pomocy w doborze, bo nie jesteś pewien, jaki wybrać
4. Chcesz wykonać własnoręcznie i potrzebujesz porady.
To tylko parę możliwości, można je mnożyć.

Poza tym, oprócz typu silnika, warto podać jego podstawowe parametry, nie oczekuj, że wszyscy mają je w głowie lub zaczną przekopywać net w ich poszukiwaniu. Umieść w poście wszystkie konkretne i potrzebne dane, bo inaczej znacznie ograniczysz odzew i za parę dni zaczniesz tu narzekać, że wszyscy mają Cię gdzieś i nikt nie chce pomóc.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Autor tematu
pramaciej
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 03 mar 2017, 08:51
Lokalizacja: Augustów

#3

Post napisał: pramaciej » 03 mar 2017, 21:55

Kolego sorki za brak jakichkolwiek szczegółów. Postaram się wyszczególnić co ważne.

Silnika parametry:
Model silnika NEMA 17 - 42HD4027-04
Krok - 1.8 stopnia
Ilość kroków na obrót - 200
Napięcie 3,3V
Natężenie prądu - 1,5A na fazę
ilość faz - 2

Chcialbym ogólnie dowiedzieć sie gdziekolwiek można kupić sterownik oraz jaki, aby był kompatybilny z mikroprocesorem np. Arduino? Chyba że są inne rozwiązania. Potrzebne jest mi to zebym mógł pozycjonować wysunięcie śruby ( silnik ten jest z walem 8mm x300mm) Buduję manipulator 3-członowy przy pomocy tych silników.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2084
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#4

Post napisał: Yarec » 03 mar 2017, 22:31

Obrazek
O CUŚ takiego chodzi ? sorry foto z katalogu PDF
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#5

Post napisał: clipper7 » 04 mar 2017, 09:27

pramaciej pisze:aby był kompatybilny z mikroprocesorem np. Arduino
No, teraz wiadomo, o co chodzi :mrgreen:
Z parametrów silnika najważniejsze (z punktu widzenia sterownika) są : prąd, napięcie i liczba faz.
Na początek, zobacz tu:
https://botland.com.pl/13-sterowniki-silnikow
przeczytaj opisy i coś wybierz. Sprawdź, czy to samo nie jest oferowane np. przez Allegro po korzystniejszej cenie, weź pod uwagę, że z reguły elementy kupione w sklepie, np Botlandzie, są "pewniejsze". Upewnij się, że wybrany sterownik ma regulację prądu silnika w wymaganym zakresie. Weź poprawkę na deklarowany przez sklep prąd max., zwykle dot. on warunków dobrego chłodzenia i jest trochę zbyt optymistyczny. Przyjmij, że wymagany przez Ciebie prąd stanowi 0,5 - 0,75 deklarowanego.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Autor tematu
pramaciej
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 7
Posty: 7
Rejestracja: 03 mar 2017, 08:51
Lokalizacja: Augustów

#6

Post napisał: pramaciej » 04 mar 2017, 12:25

Yarec pisze:
O CUŚ takiego chodzi ? sorry foto z katalogu PDF

Chodzi dokładnie o te :




Obrazek

Awatar użytkownika

Way88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 20 cze 2016, 11:34
Lokalizacja: Galicja

#7

Post napisał: Way88 » 04 mar 2017, 13:15

Sterowniki DRV są niepolecane, lepiej kupić A4988 albo TMC2100 - używam ich w drukarce i jeśli zależy CI na ciszy to kupuj TMC. Bardzo łatwo je sterować z Arduino czy z innego mikroprocesora, tu masz LINK jak to zaprogramować.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2084
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: Yarec » 04 mar 2017, 13:47

Na jedno wychodzi, Way88 to krypto reklama - i przynosisz wstyd GALICJI ! (mienń lokalizację w podpoisie - będzie łatwiej [ vide: https://www.cnc.info.pl/topics16/edycja ... htm#589268
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

Way88
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 20 cze 2016, 11:34
Lokalizacja: Galicja

#9

Post napisał: Way88 » 04 mar 2017, 14:12

Yarec, totalnie nie wiem o co Ci chodzi - widziałeś gdzieś w moich postach kryptoreklamę? Napisałem tylko o sterownikach z którymi się spotkałem i które polecam a które nie.
Galicja zostanie w moim podpisie, bo nie będę wpisywał czterech miast o których mogę powiedzieć, że czeka w nich na mnie własne łóżko (a są one na terenie właśnie dawnej Galicji).

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2084
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#10

Post napisał: Yarec » 04 mar 2017, 14:26

Bardzo przepraszam Wać Pana za: krypto....; i oczywiście Galicję (a smoka Wawelskiego i tak nie przeproszę bo: stara się zeżreć nam kolegę - Riker
Zobacz też: https://www.cnc.info.pl/topics16/edycja ... t83624.htm
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”