Silnik do napędu małej tokarki

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Moderator: MODERATORZY

Awatar użytkownika

Autor tematu
Antekz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 13
Rejestracja: 22 sie 2009, 07:20
Lokalizacja: południe
    unknown unknown

Silnik do napędu małej tokarki

#1

Post napisał: Antekz » 04 sty 2010, 21:34

Oryginalny silnik do małej (chińskiej) tokarki odmówił posłuszeństwa.
Jest to silnik prądu stałego 230V (DC), 5000 obr/min. Sterowanie tyrystorowe.
Przekazanie napędu z silnika paskiem zębatym.

Chciałbym go czymś zastąpić z powodu tego, że nie mogę odpowiedniego kupić
i też obawiam się podobnych kłopotów w przyszłości. Średnica silnika to około 83mm.
Nie jest to parametr krytyczny, bo w razie problemu z rozmiarem, pewnie można
go będzie umieścić na zewnątrz tokarki.

Może jakiś silnik krokowy + sterownik?


Pozdrawiam!

Tags:


Leszek_Z
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 146
Rejestracja: 23 lis 2005, 15:19
Lokalizacja: sam nie wim
    unknown unknown

#2

Post napisał: Leszek_Z » 04 sty 2010, 21:48

Jak już, to zwykły silnik indukcyjny+falownik
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..

Awatar użytkownika

DominikPierog
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1836
Rejestracja: 01 kwie 2009, 22:02
Lokalizacja: Małopolska
    unknown unknown

#3

Post napisał: DominikPierog » 04 sty 2010, 21:52

Przydała by się moc myślę ze nie przekrocza 250W.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Antekz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 13
Rejestracja: 22 sie 2009, 07:20
Lokalizacja: południe
    unknown unknown

#4

Post napisał: Antekz » 04 sty 2010, 22:07

Leszek_Z pisze:Jak już, to zwykły silnik indukcyjny+falownik
Silnik jednofazowy?
Decodrew pisze:Przydała by się moc myślę ze nie przekrocza 250W.
Tak. Obecny ma 270W.
Pozdrawiam!


Leszek_Z
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 146
Rejestracja: 23 lis 2005, 15:19
Lokalizacja: sam nie wim
    unknown unknown

#5

Post napisał: Leszek_Z » 04 sty 2010, 22:47

Trójfazowy, 230/380V połączony w trójkąt .Do tego falownik jednofazowy.falownik jednofazowy jest zasilany z sieci 230V,a na wyjsciu otrzymujesz 3 fazy 230v. .Moc falownika dobierasz do mocy zastosowanego silnika
Oko za oko,ząb za ząb,a du** za pieniądze..

Awatar użytkownika

Autor tematu
Antekz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 13
Rejestracja: 22 sie 2009, 07:20
Lokalizacja: południe
    unknown unknown

#6

Post napisał: Antekz » 06 sty 2010, 08:42

Leszek_Z pisze:Trójfazowy, 230/380V połączony w trójkąt .Do tego falownik jednofazowy ...
OK. Szkoda tylko że to tyle kasy. :cry:
Z tego co widzę, za mniej niż 600,- będzie chyba ciężko. Pewnie nie ma innego wyjścia.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

DominikPierog
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1836
Rejestracja: 01 kwie 2009, 22:02
Lokalizacja: Małopolska
    unknown unknown

#7

Post napisał: DominikPierog » 06 sty 2010, 14:54

Na alledrogo jest dość sporo silniczków
http://www.allegro.pl/search.php?string ... &price_to=
Maja większą moc i do 3000RPM więc trzeba by dorobić odpowiednie przełozenia.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Antekz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 9
Posty: 13
Rejestracja: 22 sie 2009, 07:20
Lokalizacja: południe
    unknown unknown

#8

Post napisał: Antekz » 06 sty 2010, 19:18

Decodrew pisze:Na alledrogo jest dość sporo silniczków
http://www.allegro.pl/search.php?string ... &price_to=
Maja większą moc i do 3000RPM więc trzeba by dorobić odpowiednie przełozenia.
Leszek_Z zaleca stosowanie silnika trójfazowego. W powyższym linku takich nie znalazłem.
Z resztą, to Alle...cośtam przeszukuję pod tym kątem co jakiś czas.
Dużo jest tam różnych silników, tak że mogłem coś przeoczyć.
A jeśli myślałeś o zastosowaniu silnika w zamian obecnego (bez falownika), to potrzebny
jest silnik prądu stałego (DC). Przynajmniej tak było dotychczas.

[ Dodano: 2010-01-06, 22:11 ]
Leszek_Z pisze:... Moc falownika dobierasz do mocy zastosowanego silnika
Czy moc falownika może być nadmiarowa (np. 200..300%)?
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7865
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe
    unknown unknown

#9

Post napisał: RomanJ4 » 07 sty 2010, 22:00

Kolego wpisz w Allegro "silnik 380V" lub "400V" i wyskoczy Ci ich sporo.
pozdrawiam,
Roman


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1578
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań
    unknown unknown

#10

Post napisał: Andrzej 40 » 10 sty 2010, 21:12

Nie zmieniał bym napędu ( silnika) na indukcyjny. Kolektorowy DC ma swoje zalety, m.in. szeroki zakres regulacji, dużą sprawność i małe gabaryty. Poza tym masz już gotowy układ regulacji obrotów. Warto zobaczyć silniki od urządzeń AGD - odkurzacze, miksery, młynki do kawy i.t.p., na pewno się coś znajdzie w serwisach, sklepach lub u znajomych. Może trzeba poprawić chłodzenie, jeśli poprzedni się przepalił.
Pozdrawiam
Andrzej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”