Silnik 3-fazowy do Nutoola

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 254
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

#271

Post napisał: ABKK » 12 paź 2017, 22:19

Silnik wymieniony!
Kultura pracy nieporównywalna!

Zleciłem na zamówienie nowe koło pasowe (35 zł!):
Obrazek

Obrazek

Obrazek


Zakupiłem śruby oczkowe M10 oraz podkładki i nakrętki (silnik wszedł co do mm!):
Obrazek

Dokręciłem do silnika, zrobiłem nowe otwory w tokarce:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Zostało tylko zrobić napinacz, ale ciężar silnika ładnie napina całość, więc testy były...


Wszystko wpasowało się idealnie...
Silnik wyszedł mnie 120 zł (nówka sztuka 0.74 kW) falownik 180 zł -- wrażenia MEGA!
Naprawdę przy włączaniu ładnie startuje nie ma takiego "JEB" zwłaszcza na wyższych obrotach...

Na dniach dokończę napinacz oraz upcham całą puszkę sterującą, ale to jak dojdzie czytnik obrotów oraz wreszcie skończę stół...



Tagi:

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 24
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#272

Post napisał: rc36 » 12 paź 2017, 22:49

A poco napinacz i gdzie ten napinacz chcesz dać??


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 254
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

#273

Post napisał: ABKK » 12 paź 2017, 23:00

A po to, aby mi napinał pasek, bo teraz silnik trzyma się tylko na dolnych łapach i na wyższych biegach ślizga się :)

Obrazek

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 24
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#274

Post napisał: rc36 » 12 paź 2017, 23:03

Pasek napina się silnikiem, nie ma potrzeby komplikować prostych rozwiązań.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#275

Post napisał: Petroholic » 12 paź 2017, 23:09

Skoro mu się pasek ślizga to musi go lekko napiąć... Widocznie jego mocowanie po skręceniu nie jest wystarczająco sztywne żeby nie podciągało silnika do góry...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Posty: 9585
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#276

Post napisał: RomanJ4 » 12 paź 2017, 23:42

rc36 pisze:Pasek napina się silnikiem, nie ma potrzeby komplikować prostych rozwiązań.
Dokładnie, jeśli silnik masz na dolnym zawiasie to wystarczy go odepchnąć rozpierającą śrubą u góry, np tak

Obrazek

albo tak
Obrazek
https://www.cnc.info.pl/topics89/silnik ... 068,40.htm
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#277

Post napisał: Petroholic » 12 paź 2017, 23:47

RomanJ4 pisze:wystarczy go odepchnąć rozpierającą śrubą u góry
Wydaje mi się, że właśnie to miał kolega na myśli mówiąc NAPINACZ :)


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 254
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

#278

Post napisał: ABKK » 13 paź 2017, 06:55

Petroholic pisze:
RomanJ4 pisze:wystarczy go odepchnąć rozpierającą śrubą u góry
Wydaje mi się, że właśnie to miał kolega na myśli mówiąc NAPINACZ :)

Chociaż jeden zrozumiał mój przekaz Hihi :)
Właśnie takie coś muszę zrobić - kawałek płaskownika + śruba która bedzie zapierała się o ściankę tokarki :)

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Posty: 9585
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#279

Post napisał: RomanJ4 » 13 paź 2017, 09:27

ABKK pisze:Chociaż jeden zrozumiał mój przekaz Hihi :)
A powinni wszyscy ( :razz: ), parafrazując takie stare powiedzenie: "Jakie pytanie - taka odpowiedź" bo pierwsze, nie tylko moje jak widać, skojarzenie w/g tego rysunku to rolka napinającą, tym bardziej, że użyłeś terminu "napinacz" a nie "rozpieracz"......
Ale mam nadzieję, że nie weźmiesz mi za złe tego belferskiego moralizatorskiego zapędu, choć przyznaję, że nieraz "sztorcowałem" na forum kolegów za używanie niefachowej terminologii z księżyca (i błędów gramatycznych czy "ortów" też)...... :mrgreen: :grin:
Bo jak nie my będziemy dbali o fachowość, to kto ?

http://wiersze.doktorzy.pl/slusarz.htm :grin: :grin:

z tłumaczeniem... :mrgreen:
http://nrdblog.cmosnet.eu/2011/04/lost- ... z4vN2mWvNK
pozdrawiam,
Roman


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 16
Posty: 254
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

#280

Post napisał: ABKK » 13 paź 2017, 11:34

Nie będe się upierał rysunek wyraźnie ukazuje, że silnik trzyma się tylko na dole, baa nawet napisałem:
A po to, aby mi napinał pasek, bo teraz silnik trzyma się tylko na dolnych łapach i na wyższych biegach ślizga się :)
Nie ważne :)
Temat mamy wyjaśniony - rozpieracz ogarnę i będzie super :)



Powiedzcie mi czy do falownika muszę dawać specjalny przewód?
Widziałem takie w oplocie stalowym + na to guma:
Załączniki
b71a32184bc1a57c3d3106174d92.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”