Siemens Sinumerik 810M GA1

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
G4 Racing
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 22
Rejestracja: 26 cze 2017, 14:35
Lokalizacja: Polska

Siemens Sinumerik 810M GA1

#1

Post napisał: G4 Racing » 16 sty 2020, 18:53

Witajcie,

Mam problem, może najpierw programy:

Główny

%MPF 301
G01 G41 D3 G54 X215 Y-15 Z5 F1500
M00 ( POMIAR 5MM )
Y50 F1500
X233.4
M3 S800
R8=35.9
R9=53.9
L4 ( DOOKOLA GABARYT CALY )
M30

i L4:

%SPF 4
N4
R8= R8+1
G01 Y25 F1500
M8 G01 Z=- R8 F300
Y-22
X199.387 Y-50.937
G02 X181.737 Y-52.203 U14.95
G01 X156.583 Y-36.373
G03 X145.931 Y-33.3 U20
G01 X87.469 Y-33.3
G03 X76.817 Y-36.373 U20
G01 X51.663 Y-52.203
G02 X34.013 Y-50.937 U14.95
G01 X0 Y-22 <- TUTAJ
Y25
M9 G0 Y50
X233.4
@121 R9 R8 K-4
M17

Problem jest tego typu, że wartość drogi do pokonania w X rośnie o 0.001 mm po każdej pętli, tj. maszyna dochodzi do bolku oznaczonego przez <- TUTAJ, na wyświetlaczu na początku wyświetla się 0 w miejscu drogi do pokonania w X i maszyna zaczyna ruch do Y25. Po zakończeniu pętli i ponownym dojściu do do bolku oznaczonego przez <- TUTAJ, na wyświetlaczu na wyświetla się 0.001vmm w miejscu drogi do pokonania w X i maszyna zaczyna ruch do Y25, i tak co pętle narasta o 0.001mm, zastanawiam się, co to może być?

Czy coś z hardware czy software?

Czy może zabrudzony/padający/padnięty liniał?

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.




andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 413
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: Siemens Sinumerik 810M GA1

#2

Post napisał: andrjalo » 30 sty 2020, 21:04

Maszyna jest na liniałach czy enkoderach obrotowych?.


Mafeus
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 01 lis 2017, 10:40
Lokalizacja: Tarnów

Re: Siemens Sinumerik 810M GA1

#3

Post napisał: Mafeus » 05 lut 2020, 23:29

Liniałach


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 413
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: Siemens Sinumerik 810M GA1

#4

Post napisał: andrjalo » 07 lut 2020, 10:26

Brudny liniał przekłamuje impulsy albo wypracowany zjawisko raczej będzie się pogłębiać.


Autor tematu
G4 Racing
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 22
Rejestracja: 26 cze 2017, 14:35
Lokalizacja: Polska

Re: Siemens Sinumerik 810M GA1

#5

Post napisał: G4 Racing » 10 lut 2020, 21:52

Chyba jednak problem nie leży w liniale, ponieważ sytuacja ma miejsce tylko w tym jednym cyklu.

Ale mamy teraz większy problem, otóż:

Maszyna nie rusza w trybie automatycznym, brak błędów, wyświetla się jedynie komunikat "halt: einlesefreigabe" (sterownie w jeżyku niemieckim). Wygląda na to że maszyna w trybie automatycznym czeka na jakiś sygnał którego nie dostaje. W MID wszystko działa bez zarzutu, może się ktoś wcześniej spotkał z takim problemem? jakieś sugestie?

Pozdrawiam


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 434
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Siemens Sinumerik 810M GA1

#6

Post napisał: Robert_K » 11 lut 2020, 12:08

Drzwi zamknięte?

Pozdrawiam.


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 413
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: Siemens Sinumerik 810M GA1

#7

Post napisał: andrjalo » 12 lut 2020, 01:14

Proszę się skontaktować na prv.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”