Serwonaped a PLC
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Re: Serwonaped a PLC
Co ma do tego krokowiec? Bldc tez trzeba jakoś sterować.
[/quote]
To spróbuj z poziomu wzmacniacza korkowca zrealizować funkcje z 1 postu, ja na swoich bldc nie potrzebuję PLC.
[/quote]
To spróbuj z poziomu wzmacniacza korkowca zrealizować funkcje z 1 postu, ja na swoich bldc nie potrzebuję PLC.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 13
Ale do zrobienia całej sekwencji ruchów i tak potrzebujesz jakiś sterownik (wiem, można to pewnie na przekaźnikach zrobić)i tu właśnie plc to robi i ogarnia również impulsy krokowki.
Mniejsza z tym. Wszystko już jest skompletowane i ma działać. Wystarczy tylko to zaprogramować...
Cała sekwencje ruchów krokowca macie tutaj, tak?

Mniejsza z tym. Wszystko już jest skompletowane i ma działać. Wystarczy tylko to zaprogramować...

„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Do 6 kroków (punktów dojazdu), potrzebuję tylko ewentualnie czujnika Home, żeby się wyzerował i wiedział gdzie ma zacząć. Współrzędne kroków, prędkości, przyspieszenia itd. ustawiasz na wzmacniaczu. Jeżeli chcesz je zmienić to albo po Ethernecie zmieniasz to z poziomu softu wzmacniacza, albo po rs 485 zmieniasz to z pulpitu, i tyle. Reszta to kwestia wprawy. Aktualnie BLDC a krokowiec to zupełnie inna epoka. Przyjmij że dobrej klasy BLDC to proste servo z rozbudowanym wewnętrznym sterowaniem za 1/2 ceny.Daniu pisze: ↑06 sie 2020, 14:18Ale do zrobienia całej sekwencji ruchów i tak potrzebujesz jakiś sterownik (wiem, można to pewnie na przekaźnikach zrobić)i tu właśnie plc to robi i ogarnia również impulsy krokowki.
![]()
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 13
Ale mi chodzi o resztę, tzn elektrozawory do siłowników? Jak nimi sterować? Sterownik bldc je obsłuży? Druga sprawa to sterownik SK, z silnikiem krokowym kosztuje 250-300 zł. I do takich ruchów w zupełności wystarczy. Można to nawet na silownikach zrobić. Ale po co sobie utrudniać.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
Proponuję odpuścić dywagacje jak można czy powinnoallegro8228 pisze: ↑06 sie 2020, 14:32Przyjmij że dobrej klasy BLDC to proste servo z rozbudowanym wewnętrznym sterowaniem za 1/2 ceny.

Ktoś potrafi to chętnie zlecę.
Dodane 16 minuty 43 sekundy:
Krokowiec to jeżdzi właściwie jak powinien, problemem jest otwieranie i zamykanie elektrozaworów w odpowiednim momencie.
G-kodami bym to zrobił w dwie minuty ale mnie pokusiło

-
To ja się zgłaszam na chętnego, stawka na priv, jedyny problem to nie na krokowcu, brak fateka musisz mi go dosłać, no i potrzeba troche danych żeby to rozpisać.
Dodane 2 minuty 32 sekundy:
I jeszcze jedno, bo to dużo zmienia schematy + szafka sterownicza + bezpieczeństwo trzeba sprecyzować co ci trzeba
Dodane 2 minuty 32 sekundy:
I jeszcze jedno, bo to dużo zmienia schematy + szafka sterownicza + bezpieczeństwo trzeba sprecyzować co ci trzeba
-
- Kontakt:
Prędzej wymienię fatka na Raspberry i linuxcnc.

-
Masz w zalaczniku fragment programu napisany tak jak ci wcześniej pisałem (niestety nie jestem na komputerze gdzie mogę otworzyć gotowy program), Fatek powinien być identycznie programowany, sprawdź czy masz funkcję EQ, MOVE.
-
- Kontakt:
Ewentualne zlecenie widzę tak :allegro8228 pisze: ↑06 sie 2020, 18:18Fatek powinien być identycznie programowany, sprawdź czy masz funkcję EQ, MOVE.
Pobierasz wystawiony plik z Fatka ze wstępnymi ruchami i konfiguracją, określasz za ile możesz go przerobić aby działał
tak jak opisałem. Oczywiście na wartościach umownych i zmienialnych ! Po zaakceptowaniu ceny poprawiasz plik i przysyłasz, ja sprawdzam i płacę .
Fatek B1-20MJ2.
Plik mogę też przesłać na maila w formacie .pdw