Servonapęd

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
Alchemik
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Servonapęd

Post napisał: Alchemik » 02 lip 2008, 09:30

Planuję wykonanie frezarki o polu roboczym 800x400x250 mm, obróbka drewno, metale kolorowe. Do napędu osi chcę zastosować servonapęd jednak budżet mam dość ograniczony. Tutaj mam pytanie czy opłacalne jest kupienie servo silników w stanach?
Mój znajomy pracuje w tej oto fabryce:
http://www.bisongear.com/, miałbym możliwość sporo taniej kupić tam silniki.
Proszę o poradę czy tam coś da sie kupić czy może na innych stronkach jest coś godnego zaintersowania.

faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: faniron » 02 lip 2008, 10:32

Do maszyny o takim polu pracy jak piszesz wystarczą serva 200 - 300 W. No chyba że chcesz osiągnać predkości 90 m /min, to wtedy będą za słabe. Za około 400 PLN można kupić przyzwoity, gotowy sterownik do serw DC. Serwa DC z demobilu to koszt około 300-500 PLN, a jak będziesz miał szczęście to i taniej.

W podobnej cenie można mieć przyzwoite krokówki, ALE TO JUŻ NIE TO SAMO CO SEWRWA.

Ze stanów taniej chyba nic nie sprowadzisz, mimo iż masz znajomego w fabryce serw.

Jarosław B
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Jarosław B » 02 lip 2008, 22:00

Witam.Sprowadzenie czegokolwiek z poza Uni to dodatkowe koszty około 100 procent (cło podatek vat tłumaczenie umów i.t d. ) W tamtym roku sprowadzałem liniały i wyszłem jak Zabłocki na mydle . Koszt liniału 600 zł a cała reszta 540 zł.Pozdrawiam Jarek

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 02 lip 2008, 22:48

Hmmm, ja sprowadzałem na firmę narzędzia (dozownik pneumatyczny do pasty lutowniczej).
Koszta:
- 22% Vat ( na mój towar + transport)
- 7% cło ( na mój towar)
- 90zł agencja celna ( wypełnienie SAD + wyłożenie pieniędzy)
Fakturę tłumaczyłem sam.

Też wyszło 100% ekstra ale z transportem lotniczym z HongKongu (!). Nawet wtedy była to połowa ceny Polskiej.

Jak się policzy te koszta przed zamówieniem to wiadomo czy się opłaca - nie będzie niespodzianek.

Autor tematu
Alchemik
Posty w temacie: 2

Post napisał: Alchemik » 04 lip 2008, 11:17

Dzięki za obliczenie całkowietego kosztu, jednak powiedzmy że kupię silnik za połowę ceny częściowo używany i zostanie on wysłany jako prezent, odchodzi wtedy bardzo duża część kosztów.
Polećcie mi który silnik razem ze sterownikiem wybralibyście z podanej stronki do takich parametrów plotera.

[ Dodano: 2008-07-05, 11:07 ]
Proszę tylko o prostą odpowiedź, jaki silnik + sterownik z tej stronki jest wart uwagi.

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: cnc3d » 13 lip 2008, 01:27

Silniki z tej firmy nie nadają się jako serwa. Nie maja z tyłu osi do zamocowania enkodera, a nawet jak by miały to i tak ich konstrukcja jest przeznaczona raczej do stałej pracy w jednym kierunku i obrotach nominalnych. Taki silnik oczywiście w roli serwa będzie pracował, ale będzie się grzał i szczotki się szybko wysypią. Poza tym silniki DC z przeznaczeniem do serw maja więcej sekcji uzwojeń na komutatorze co poprawia płynność pracy i podnosi sprawność, ale to rozwiązanie jest znacznie bardziej skomplikowane w produkcji i dlatego droższe. Właśnie z tego powodu serwa DC odchodzą do lamusa na rzecz BLDC i PMSM.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”