Servocontroller geckodrive vs whaledrive

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.
Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: clipper7 » 02 sie 2007, 19:52

I część urlopu się zwróci :lol:

Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 02 sie 2007, 20:37

slawek47 pisze:

Kod: Zaznacz cały

Ano spoko spoko teraz mam wyjazd na Węgry na tydzień :D
No widzisz to bierz kase i przywieź Wieloryby z urlopu! :mrgreen:
Przecież ta firma z Węgier jest!
Ano zobaczę , może uda mi się odwiedzić gościa :mrgreen: ale nie ma problemu bo ja mam tam paru znajomych na Węgrzech i często są w Polsce średnio w miesiącu 2-3 razy ..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

asterix
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Servocontroller whaledrive

Post napisał: asterix » 03 sie 2007, 08:20

Witam,
prosze o sprostowanie mojej wiedzy.
Czy serwokontroler pracuje w taki sposób, ze ja mu podaje pozycję do której ma się przemieścic a on tak steruje silnikiem na podstawie zadanych parametrów (przyspieszenie, predkość max itp) aby ustawić enkoder na odpowiedniej liczbie impulsów? Nie rozumiem jednej rzeczy. Jak "poinformować" serwo o tym, gdzie ma sie ustawić? Sadzilem ze robi sie to zazwyczaj poprzez zlacze RS232/485 lub cos podobnego. Do jednego RS485 podlaczam kilka sterowników i mozna ladnie tym sterowac z komputera.
Ale chyba w "wielorybku" nie ma możliwości takiego sterowania?

Czy enkoder musi być zainstalowany na silniku? Czy nie lepiej zainstalować enkoder na śrubie kulowej? Czy dla serwo robi różnicę czy enkoder jest na wale silnika czy na śrubie, jesli pomiedzy silnikiem a śrubą jest przekladnia?

pozdrawiam
asterix

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: paulg » 03 sie 2007, 10:02

Witam.
Sterownik działa tak- program wylicza drogę do przebycia czyli liczbę kroków które silnik musi wykonać.
Program poprzez port w tym przypadku LPT wysyła odpowiednią liczbę impulsów (kroków) i kierunek obrotu.
Enkoder dba o to aby poinformować sterownik ile kroków zostało wykonane.
Enkoder lepiej jak jest na silniku z uwagi na luzy na przekładni - sterownik próbując utrzymać "pozycję" cały czas będzie wprowadzał oś silnika w drgania - zależne od właśnie tego luzu. Dlatego najczęściej stosuje się enkodery na osi silnika.
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: faniron » 03 sie 2007, 10:23

Tak , ale z reguły nie powinno być luzu w przekładni. Jeżeli nie ma luzu to można zamontować enkoder na śrubie kulowej. Takie rozwiązanie stosuję w napędzie jednej osi mojej tokarki i wszystko gra.

asterix
Posty w temacie: 2

Post napisał: asterix » 03 sie 2007, 10:45

witam
faniron pisze:Tak , ale z reguły nie powinno być luzu w przekładni. Jeżeli nie ma luzu to można zamontować enkoder na śrubie kulowej. Takie rozwiązanie stosuję w napędzie jednej osi mojej tokarki i wszystko gra.
Zastanawiam sie tylko, czy sterownik nie zgłupieje, gdy enkoder bedzie na srubie po przekladni. Sterownik "spodziewa sie" , ze w casie t1 silnik AC wykona np. 100 obrotów, a enkoder poda, ze wykonal 10 (bo przekladnia jest 10:1). Taki problem teoretycznie moze pojawic sie w serwo AC, gdzie obroty zależa od wytwazanej czestotliwosci napiecia dla silnika lub z siilnikiem krokowym. W przypadku sterowania DC chyba sterownik nie jest w stanie kontrolowac obrotow silnika na innej niż enkoder, wiec nie bedzie miał sie do czego odnieśc, ze cos kreci sie za wolno.
To takie moje watpliwości, bo nie wiem, czy sterowniki serwo w ogóle porównują predkosc wirowania pola z tym, co odczytuje enkoder.

Czy u ciebie idzie to przez przekładnię?

pozdrawiam
asterix

[ Dodano: 2007-08-03, 10:53 ]
paulg pisze:Witam.
Sterownik działa tak- program wylicza drogę do przebycia czyli liczbę kroków które silnik musi wykonać.
Program poprzez port w tym przypadku LPT wysyła odpowiednią liczbę impulsów (kroków) i kierunek obrotu.
Enkoder dba o to aby poinformować sterownik ile kroków zostało wykonane.
Enkoder lepiej jak jest na silniku z uwagi na luzy na przekładni - sterownik próbując utrzymać "pozycję" cały czas będzie wprowadzał oś silnika w drgania - zależne od właśnie tego luzu. Dlatego najczęściej stosuje się enkodery na osi silnika.
Pozdrawiam
A nie ma sterowników z łaczem szeregowym do komunikacji z komputerem. Dziwne mi sie to wydaje. Takie sterowanie impulsami to jest standard w układach CNC, czy dotyczy tylko układów "mniej profesjonalnych"?
Nachodzi mnie jeszcze jedno pytanie, co w przypadku, gdy zadam za wiele impulsów i serwo bedzie chciało wyjśc stołem poza zakres śruby? Połamie stół, czy do serwo podlacza sie krańcówki, czy moze jednak program ma nad tym czuwać, aby nie zadac za wiele impolsow sterowniczych? Czy mozna awaryjnie zatrzymac bieg silnika, gdy np. operator lub komputer sterujacy stwierdzi, ze cos jest nie tak?

pozdrawiam
asterix

paulg
Kontakt:

Post napisał: paulg » 03 sie 2007, 11:04

Zastanawiam sie tylko, czy sterownik nie zgłupieje, gdy enkoder bedzie na srubie po przekladni. Sterownik "spodziewa sie" , ze w casie t1 silnik AC wykona np. 100 obrotów, a enkoder poda, ze wykonal 10 (bo przekladnia jest 10:1)
Nie do końca - program daje wykonaj krok który po uwzględnieniu wszystkich przełożeń ma dać posuw np 1mm - czyli program 1 krok - enkoder daje sygnał iz ten kro został wykonany i koniec :lol:
Sterownie odbywa się poprzez LPT ze względu na prędkość łącza - łącze szeregowe jest za wolne .... oczywiście w przypadku gdzie program "w locie" steruje pracą sterowników/silników
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

faniron
Posty w temacie: 7

Post napisał: faniron » 03 sie 2007, 11:23

Tak, enkoder jest na osi śruby pociągowej, a pomiędzy śrubą i servem jest przekładnia pasowa zębata. Jak nie ma luzów wszystko idzie OK. Jeżeli są luzy (za małe napięcie paska ) servo wpada w oscylacje.

Awatar użytkownika

Rombes
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Rombes » 05 sie 2007, 18:01

Witam
Chciałem ten wątek umieścić w temacie Pana Piotrajub jako zakończenie tematu ale obawiam się że dostał bym od niego bana
za to że bez żadnych zahamowań piszę to co myślę.
A więc wyobraźmy sobie że ten tekst pod spodem jest właśnie w wątku Pana Piotrajub jako zakończenie tematu "Serwo BLDC i draiwer BLDC"

Można się trochę uśmiać.
Trafiłem tu na forum bo szukam jakiegoś sterownika do silników serwo. Miałem nadzieję że będą jakieś konkretne rozwiązania z których można by skorzystać a tu to tylko można naczytać się jak autor reklamuje swoje produkty - nie zaprzeczam że włożył w to zapewne pracę i czas ale forum służy mu nie po to aby pomagać lecz bardziej jako reklama.
Przeczytałem ten temat i chciałem się podzielić wrażeniami jako nowa osoba na forum:

1) Początek:
"Serwo BLDC i draiwer BLDC"
Pierwsze próby z silnikiem serwo BLDC i draiwera do niego. Chodzi już całkiem przyzwoicie, ale jeszcze dużo pracy. Niedługo powstanie bardziej zaawansowany sposób sterowania. Ma to też takie znaczenie że jak PID sobie radzi z takim typem sterowania to potem śmigać będzie że aż miło (PID jest praktycznie już skończony). Po następnych próbach bliżej będzie finalnej wersji. Jeszcze czekają dalsze próby z dodatkowym podłączeniem liniału do draiwera. Ale powoli do przodu.
Filmy z prób.
(.....)
2) Rozwinięcie (czyli reakcje ze strony obserwatorów -potencjalnych klientów)

1 zapowiada się powoli era serwowa na forum , a filmiki fajne z dźwiękiem :D
2 niczego sobie. tylko pogratulowac. kiedy przewidywane montowanie w maszynie?
3 No wygląda faje
4 A co z ew. cena rynkowa (?) oraz ile kolega dal za serwa (jeśli to nie tajemnica) ?
5 Dla mnie to i tak rewelacja ;)
6 ufff...prawy do lewego...tylko czekać lepszego filmu
7 Moje gratulacje – robota idzie do przodu.
8 Kurcze są tutaj filmy na krokówkach i to co widac na filmie to jest jakby NEXT GENERATION OF HOMEMADE CNC MACHINES.
9 No to piekna ta predkosc 27m/min. Az zyc sie chce :mrgreen: Ile jeszcze zostało do skończenia??
10 yyyyy jestem pod wrazeniem:) naprawde . moge sie jedno dowiedziec piotrjub? jakich narzedzi i jezyków itp uzywasz przy pracy z xliinxa??
11 OO w mordę jeża. :cool: Gdzie je kupowałeś w Polsce? :mrgreen: Ale wyglądem zabijają i te parametry. :shock:
12 :shock: Zapiernicza jak krolik na koksach tylko czekac pierwszego layoutu :mrgreen:
13 hehe chętnie bym je zamocował do mojego pancernika a potem prawy do lewego hey .... pozostaje czekać na koniec prac ...
14 Wymyslilem nazwe dla tych sterownikow Jubpiter
15 EEE tam obudowa- pytanie czy draiwer bedzie dostepny w sprzedazy?? Moze u Chaosa?? Albo na allegro??
("Jak ktoś bedzie chciał kupić zawsze moge sprzedać.")
16 no no coraz lepiej :razz:
17 coraz bardziej PRO , maszyna przybiera kształty pancernika ... czekam(y) na filmy z pracy serw na docelowym ploterze
18 Fajnie, fajnie ale o kasie to ani mru, mru :!:
19 No prosze skompletowanie UHU trwa juz jakis czas a tutaj po cichutku takie cudo powstaje. Poprostu REWELACJA. !! Czekamy na kolejne fotki i efekt koncowy
20 jestem ciekaw efektow pracy sterownika wraz z ukladem sterujacym, temat zapowiada sie interesujaco.
21 bardzo ładnie,
22 Oj, fajnie by było się czymś takim pobawić ( w sensie poprojektować i uruchamiać).
23 no to po woli mamy maszynę "widmo" :D
24 Bardzo fajnie i solidnie wykonana podbudowa pod ploter :wink:
25 ..ja tez tak chce :)
26 to jeszcze zależy ile będzie chętnych, może juz teraz zaczniemy zrobić listę społeczną :-)
27 w realu zdecydowanie lepiej się będzie prezentować nowa płytka :mrgreen:
28 ..ładnie brzmi "Mamy"..a pcb w realu super wyglądają i czekam finału :wink:

3) Koniec (Data: 2007-07-17, 15:48)

("Właśnie wczoraj skończyliśmy nowa końcówkę mocy dużo mocniejszą (dwie wersje na specjalne życzenie kolegi Olo)
dziś pierwsze testy . Będzie na pewno droższa przez zastosowane elementy ale tez można będzie ja stosować
do dużo mocniejszych napędów.")

4) Epilog
Przypomnę pojęcie "epilog" (skopiowane z Wikipedia):
Epilog - końcowa część utworu literackiego (głównie epiki i dramatu), której treść nie jest związana z fabułą. W niektórych dramatach, głównie antycznych, wypowiedź końcowa do publiczności, objaśniająca intencje twórcy i sens przedstawienia.

W epilogu zamieszczę wątek z tego tematu: (DATA 2007-07-23, 16:11)

Na początek zamieszczę wypowiedź pana gmaro (do którego mam jakoś większą sympatię niż do Piotrajub - może dlatego ze stoi po tej samej stronie barykady co ja.... hehehe) i może kiedyś wpiszę się na jego listę społeczną.

1 Czy ktoś już kupił , testował ? wieloryba bo zastanawiam się nad większą ilością tak aby powstała lista społeczna (z informacji jakie posiadam to przy 20 sztukach koszty za sztukę spadnie ) a paru chętnych by się pewnie znalazło ....
2 Ja bym się pisał na 3 szt. (jeżeli cena nie powali na kolana). Przy okazji gratuluję posady moderatora :lol:
3 no ciekawe czy cos wyjdze bo i pewnie i ja sie pisze na 3 sztuki
4 Ok..gość odpisał że przy 20 sztukach obniży cenę , tylko paru chętnych i po przejściu testów mogę zrobić listę ;)
5 Jak wrócę z urlopu to zorganizujemy listę chętnych na wieloryba ;)

Na koniec coś ode mnie: (skróciłem jak mogłem)
Gdzie się podziały sterowniki Pana Piotrajub ??? Czemu tak wielkie grono fanów nagle szuka sterowników za granicą? Czyżby swoim zachwytem podbili tak bardzo cenę że stała się poza zasięgiem??? Ten sterownik nazywali "nasz" "mamy" a szukają za granicą. Według mnie za każdą pochwałę powinno się do ceny dodawać 1000zł więc wychodzi 28000zł + koszty elementów... heheheh

Panie Piotrzejub - ta maszynka na allegro za "niespełna" 70000zł bardzo mi się podoba ;) a ten wątek na Forum CNC jest naprawdę dobrym rozwinięciem jej możliwości - skromną reklamą ;) mówiąc wprost.
Swoją drogą kiełbaska - czyli sterownik narobiła nawet mi dużo śliny a jestem nowicjuszem ale sądząc po nagłym braku zainteresowania fanów pewnie i mi tylko ślina zostanie hehehe ... ale cóż żyję dalej ;)

Moim wywodem nie mam zamiaru nikogo obrażać - jest to moja prywatna ocena sytuacji.
Dla krytyków - nie mam nic wspólnego z CNC - po prostu chciałbym mieć CNC na biurku żeby powycinać jakieś części lub frezować opisy na obudowach (może nawet metalowych)

Pozdrawiam

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: upadły_mnich » 05 sie 2007, 18:35

Częściowo postaram się ja odpowiedzieć na kolegi problemy i postaram się być bezstronny.
Kolega Piotjrub zaczynał jako jeden z wielu na forum (był wkurzony i stwierdził, że samemu można lepiej zrobić...to uproszczenie wiem, ale tak mniej więcej było). Teraz robi maszynki na których zarabia...
Czy to złe? hmmm
Wiele osób zarabia z tego co na forum pokazuje. Koledzy zarabiają robiąc innym maszyny, sprzedając silniki, sterowanie, wykonując usługi toczenia itp. itd.
Są tematy na forum nieosiągalne dla amatora i są takie: jak z drewna truskawkowego zrobić prowadnice...
Masz wiele racji kolego...jeśli pokazuje się sterowanie ze zdjęcia i nikomu nie udostępnia się szczegółów to...rodzaj reklamy.
Ale spójrz na to tak:
Mnie osobiście jeszcze NIGDY W ŻYCIU nie udało się znaleźć informacji gratisowej w sieci, która jest naprawdę cenna (jeśli można ją sprzedać to po co udostępniać?). Wiele osób się zaśmieje ale tak jest. Dla wyjaśnienia - nie chodzi mi o Dodę bez kostiumu
Tygodnie i miesiące spędziłem na szukaniu pewnych schematów. Są? Pewnie, że są, setki.... Ale tylko takie, które nie mają tak naprawdę wielkiej wartości - 2 generacje z tyłu.
Dowód?:
Schemat sterownika do servo czy krokówki. Spoko można znaleźć "jakieś" schematy a znajdźcie te profesjonalne.

Oczywiście to moje subiektywne zdanie i pewnie wielu się nie zgodzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”