Servo - czy UHU da radę??

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.
Awatar użytkownika

Autor tematu
arizon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Servo - czy UHU da radę??

Post napisał: arizon » 19 lip 2007, 23:57

Witam dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem takich oto serv
Producent AAB
Napięcie 105V
moment 1,5Nm przy 4000obr/min
moment maksymalny 7,2Nm przy prądzie 29A
Zdjęcia w moim albumie
I teraz mam pytanie czy UHU da radę??
W albumie mam zdjęcia sterowników z pogrubioną częścią silnoprądową mam wersję z irfp260N. Ale chyba muszę wymienić kondensatory bo te standardowe są do 100V no i jeszcze jak rozwiązać zasilanie bo skąd 105V ?
Dzięki z góry za wszystkie rady i sugestie
Pozdrawiam

"Skąd mam wiedzieć co to jest ja to tylko zbudowałem"
www.serwotech.pl

Tagi:

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: jarekk » 20 lip 2007, 08:05

To chyba kolega olo robił podobne próby - niestety ze słabym skutkiem ( pokazywał popalone płytki). Zapytaj go bezpośrednio.

Awatar użytkownika

kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 20 lip 2007, 11:29

https://www.cnc.info.pl/topics12/uhu-py ... hlight=uhu
-to jest post o walce z UHU , przy duzym serwie:)
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Awatar użytkownika

Autor tematu
arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 20 lip 2007, 23:25

Kolega OLO miał dużo większe serwo pozatym jechał niebezpiecznie blisko maksymalnych możliwości mosfetów mnie napięcie 90V na silnik wystarczy czyli chyba nie muszę kupować większych mosfetów zresztą nie mam na to funduszy. Pytanie tylko o kondensatory i rezystor które gaszą przepięcia z silnika czy wymagają wymiany?

na marginesie to kompletuję sprzęt(prowadnice wrzeciono) do nowej maszynki (obróbka stali do 30-40HRC) i już czuję że zakładany budżet mimo że nie mały jest o wiele za mały :cry:

Pozdrawiam
www.serwotech.pl

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: olo_3 » 21 lip 2007, 00:43

UHU przy BARDZO, ale to BARDZO wydajnym chłodzeniu, wytrzymuje 150V10A con. i 30A w piku, przy optymalnej konfiguracji i dobrym rozmieszczeniu kabli i zasilania

generalnie poza tym ze uhu jest wyjątkowo wolne i dysponuje słabą mocą obliczeniowa, co przekłada się efektywnie na niskie prędkości posuwu oraz stosunkowo mała dokładność ( aby dodać szybkości trzeba zmniejszyć rozdzielczość enkodera (=b.zla praca silnika), lub zwiekszyc skok śruby) kolejnym błędem jest końcówka mocy - w tym układzie - nie ma prawa działać szczególnie na wysokich prądach - należy wykonać nowa z pominięciem irf2184 i odizolowaniem stopnia mocy oraz zmiana zsilan w tej części płytki

ponadto transmisja enkodera w systemie linowym jest całkowitym nieporozumieniem.

nadto takie operacje wymagają dziesiątek spalonych mosfetow, płytek, specjalistycznego sprzętu pomiarowego i nieskończonych ilości schematów, kupę czasu i dużych nakładów finansowych w efekcie okazuje się ze na rynku za 1/2 tych wydatków można kupić działające całkiem przyzwoicie sterowniki o dużo lepszych parametrach.

na zakończenie dodam ze zszedłem na 3 klasę rabatowa w tem a zamawiałem części tylko do uhu, myślę ze zejdę jeszcze niżej zanim skończę - wiec zastanów się kolego dwa razy w co się pakujesz, omijaj UHU szerokim lukiem bo będziesz miał hobby do końca życia.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Zbych07 » 21 lip 2007, 05:21

olo_3 pisze:w efekcie okazuje się ze na rynku za 1/2 tych wydatków można kupić działające całkiem przyzwoicie sterowniki o dużo lepszych parametrach.
Jakieś przykłady, namiary ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
arizon
Kontakt:

Post napisał: arizon » 22 lip 2007, 08:24

" UHU przy BARDZO, ale to BARDZO wydajnym chłodzeniu, wytrzymuje 150V10A con. i 30A w piku, przy optymalnej konfiguracji i dobrym rozmieszczeniu kabli i zasilania "
U mnie będzie 90V 5A ciągłego i ~26A w piku ale chłodzenie każdego tranzystora oddzielnie na radiatorze z rdzeniem miedzianym do procesorów (ostatnio na allegro kupiłem po 5zł sztuka) na dobrej paście termoprzewodzącej no i każdy z wentylatorkiem więc myślę że taki sposób chłodzenia do tych parametrów powinien wystarczyć :)

Mam nadzieję że nie będę miał z tym takich przygód jak kolega Olo któremu szczerze współczuję męki z UHU, bo nie mam po prostu na to funduszy może później będzie mnie stać na zakup lepszego sterownika narazie będę jechał na tym co mam.

W połowie tygodnia zrobię testy (przyjdą radiatory) zobaczymy co z tego wyniknie
Pozdrawiam
www.serwotech.pl

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 22 lip 2007, 12:54

Zbych07 pisze: Jakieś przykłady, namiary ?
to jeszcze tajemnica, ale 3-4tyg będzie jawna ;)

arizon pisze:U mnie będzie 90V 5A ciągłego i ~26A w piku ale chłodzenie każdego tranzystora oddzielnie na radiatorze z rdzeniem miedzianym do procesorów (ostatnio na allegro kupiłem po 5zł sztuka) na dobrej paście termoprzewodzącej no i każdy z wentylatorkiem więc myślę że taki sposób chłodzenia do tych parametrów powinien wystarczyć
ja na jedno uhu mam radiatory o wadze kilku kg i dużym polu pracy ponadto 2 wentylatory każdy z nich pompuje (2gi wyciąga) blisko 100m3 na minutę i w takich warunkach MOSFET grzeją się do 40-50st, a później pala, są tez kanały powietrze w celu zapewnienia optymalnego przepływu pow. do tego szafa ma odpowiednie chłodzenie.

do póki nie przebudujesz płytki zapomnij ze uhu będzie bezawaryjne, irf28xx jest silnie zaklucany co powoduje włączenie 2 tranzystorów jednoczenie w efekcie zwarcie i ....

Awatar użytkownika

rockykon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Post napisał: rockykon » 22 lip 2007, 19:59

o póki nie przebudujesz płytki zapomnij ze uhu będzie bezawaryjne,
olo, ty przebudowałeś ?? czy tylko wzmocnić ścieżki prądowe ??

[ Dodano: 2007-07-23, 11:03 ]
a może ktoś z doświadczenie i odpowiednią wiedza przebudował troszkę końcówkę mocy i podłączył takie tranzystorki ..

http://www.allegro.pl/item217428906_pod ... _nowy.html

nawet Olo chyba by takich nie spalił ...

PS. ale tak się zastanawiam czy jest sens skoro już nie można dostać nigdzie procków do UHU ... (szczęśliwi tylko ci co kupili na zapas)

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 27 lip 2007, 08:37

rockykon pisze:olo, ty przebudowałeś ?? czy tylko wzmocnić ścieżki prądowe ??
robiłem już wszystko,
obecnie zmieniam(y) całkowicie uhu ponieważ to nie ma prawa działać w takim zestawieniu jak Niemcy zrobili.
jak wcześniej już gdzieś pisałem do póki nie zakuci IRF21xx to wszystko jest ok - ale to tylko kwestia czasu,
każde mosfety można spalić szczególnie jak włączysz oba na raz tak jak to robi UHU, nawet jak maja 1200A i 3kV

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”