servo 90ST-M02430

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
amnon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 273
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

Re: servo 90ST-M02430

#11

Post napisał: amnon » 21 cze 2018, 22:26

Witam,

Dzięki za odzew, a więc tak .... do komunikacji używam portu USB, nie używam wejścia analogowego do sterowania prędkością. Ustawiając w machu np f 500 na sterowniku pokazuje 245 zwiększam do 600 czy wyżej i dalej ta sama prędkość. W programie w zakładce silnika ustawiony mam podział na 10 000 kroków, zmieniałem wartości przyspieszenia ale nie wiele to dało. Jeżeli odłączę sterowanie, mogę ustawić prędkość ręcznie na sterowniku używając parametru Fn002 -JOG - serwo śmiga do 3000 jak nic, jednak po podpięciu sterowania w parametrze Fn002 mam ERR.
U mnie są trochę inne numery parametrów nie Pm tylko Pn.
W Pn0177 jest wartość i nie mogę nią sterować prędkością serwa, u mnie do ręcznego sterowanie obrotami jest parametr Fn002.
Parametr Pn019 powinienem chyba ustawić na 15A, mój sterownik to AASD-15A.

Pozdrawiam
Amnon
Załączniki
AASD-15A.jpg



Awatar użytkownika

hansu2
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: servo 90ST-M02430

#12

Post napisał: hansu2 » 23 cze 2018, 14:20

Witam.
Co do oznaczeń parametrów to rzeczywiście powinno być Pn (przepraszam, moje przeoczenie ). Parametry oznaczone jako " Fn" są to parametry funkcyjne za pomocą których możemy wykonać jakąś operację na sterowniku. Natomiast parametry oznaczone jako " Pn " są to wartości liczbowe ustawień parametrów sterownika. Parametr Pn0177 określa zakres zmian obrotów przy użyciu funkcji JOG (Fn002). Parametr Pn019 to znamionowy prąd twojego silnika a nie sterownika. Oznaczenie sterownika -15A określa jakim max. prądem możemy obciążyć sterownik.
Nadal mam zbyt mało informacji odnośnie ustawień parametrów w mach3 , napisz co to jest f 500 i jednostki wskazania sterownika (częstotliwość , obroty ) i gdzie to ustawiasz. Dobrze by było znać wszystkie ustawienia parametrów "Pn".
Na podstawie podanych już przez ciebie informacji ( różnica wskazań w mach3 i sterownika) możemy przypuszczać problem jest w niedopasowaniu sygnału wyj. z macha i wej. sterownika ( częstotliwość). Rozwiązania należy szukać w ustawieniach parametrów sterownika związanych z elektroniczną przekładnią (Pulse electronics gear rozdział 4.3.2 w instrukcji) i parametrów z nią powiązanych.

Pozdrawiam.
Ps. Instrukcja jest przetłumaczona z chińskiego na angielski bardzo nie dokładnie, czytaj uwagi pod tabelkami.


Autor tematu
amnon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 273
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

Re: servo 90ST-M02430

#13

Post napisał: amnon » 28 cze 2018, 14:32

Witam,

Miałeś rację, zmieniłem Pulse electronics gear parametr Pn098 na 14 i mam max obroty. W machu ustawiłem ilość impulsów na 800 i niby śmiga, ale jak wpisuję w linii komend np X500 f100 to na sterowniku pokazuje mi prędkość 111 ... hmmm.

Pozdrawiam
Amnon

Awatar użytkownika

hansu2
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: servo 90ST-M02430

#14

Post napisał: hansu2 » 28 cze 2018, 19:09

Witam.
Do określenia właściwej przekładni elektronicznej trzeba użyć dwóch parametrów tj. Pn098 (Pulse electronics gear than the molecules of 1 ) i Pn102 (Pulse electronics gear than the dominator). Stosunek wielkości tych parametrów wyznacza przekładnię ( możliwość dokładnego ustawienia przekładni w postaci np. 5/3 , 10000/3000 itp.). W tej chwili masz ustawione 14/1.
Pozdrawiam.


Autor tematu
amnon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 273
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

Re: servo 90ST-M02430

#15

Post napisał: amnon » 02 lip 2018, 07:30

Witam,
Mógłbyś mi wyjaśnić co oznaczają te przełożenia np. 5/3 , 10000/3000? co one nam mówią o obrotach?
Ustawiłem 38/3 i prawie jest ok ale przy ustawionych w machu 1000 obr sterownik pokazuje mi 1003, przy ustawionych 2000 sterownik pokazuje 2006, czy mam to zostawić? nie da się ustawić przełożenia tak aby sterownik pokazywał wartość którą ustawiłem w machu?

Pozdrawiam
amnon

Awatar użytkownika

hansu2
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8
Posty: 93
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: servo 90ST-M02430

#16

Post napisał: hansu2 » 02 lip 2018, 23:39

Witam.
Oczywiście że mogę ale nie wiem czy to ma sens. Musisz mi napisać do napędu czego ma służyć to serwo i sterownik bo jeśli do napędu standardowych osi x, y, z w np. ploterze czy frezarce to wszystkie te ustawienia "wezmą w łeb". W sterowaniu osiami istotna jest ilość impulsów potrzebna do przesunięcia osi np.o 1mm ( uwzględniając skok śruby i ewentualne przełożenie na kołach napędowych śruby i osi serwomotoru) to ustawiasz w zakładce "motor tuning" okienko "step per "( ilość impulsów potrzebna do przesunięcia o 1mm). Prędkość z jaką mach ma wygenerować te impulsy ustawiamy w następnym okienku "Velocity"( ilość mm na minutę). Przechodząc teraz do sterownika i serwomotoru to też istotna jest ilość i częstotliwość impulsów. Impulsy te dostarczane są do sterownika z enkodera ( jako sprzężenie zwrotne) który zamocowany jest na osi serwomotora. Upraszczając jest to kontrola czy serwomotor wykonał odpowiednią ilość kroków ( impulsów ) zadanych w machu. Jeżeli wystąpi różnica w tym co zadane zostało w machu a tym co wykonał serwomotor możemy to skorygować za pomocą przekładni elektronicznej w sterowniku. Wskazania obrotów na sterowniku to tylko element informacyjny.
Jeżeli chciałeś tylko sprawdzić sterownik i serwomotor ( czy w ogóle działają) to proponuję na tym poprzestać . Ustawianie parametrów w sterowniku jest to czynność którą wykonujemy po zamontowaniu napędów znając parametry mechaniczne takie jak skok śruby, przełożenie na osiach napędowych i napędzanych uwzględniając parametry dynamiczne jakie chcemy osiągnąć.
Jeżeli będziesz na tym etapie i będziesz potrzebował pomocy to wróć do tematu to wspólnie Ci pomożemy.

Pozdrawiam.


Autor tematu
amnon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 273
Rejestracja: 04 mar 2007, 20:36
Lokalizacja: Polska

Re: servo 90ST-M02430

#17

Post napisał: amnon » 11 lip 2018, 13:06

Witam,

Wielkie dzięki hansu2, coraz mniej chętnych do pomocy fachowców, doceniam Twoją pomoc, na pewno się jeszcze odezwę.

Pozdrawiam
Amnon

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”