Seron post procesor

Pisanie post procesora do obrabiarki Seron

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
aspoka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 20 paź 2019, 22:31

Seron post procesor

#1

Post napisał: aspoka » 22 paź 2019, 16:12

Witam

Jestem użytkownikiem CNC firmy Seron, jednym z dokupionych komponentów jest agregat kontowy i tu niestety pojawia się problem. Wykonuje projety w programie ZW3D sprzedanym wraz z obrabiarką przez Seron. Niestety według mnie post procesor jest napisany źle, a mianowicie nie ma w nim zdeklarowanej żadnej prędkości posuwu. A w.w. firma nie chcę ich poprawić bo okres gwarancyjny się skończył, ale mogą nam wysłać nowy post procesor za darmo jeśli tylko wykupimy nową wersje ZW3D która jest nam do niczego nie potrzebna. Niby mógłbym dodać ręcznie w kodach jedną linijkę, lub nawet napisać program który przeczyta plik i doda posówy zależnie od tego czy jest akurat szybkie pozycjonowanie, wycinanie po prostej lub po łuku. Ale to nie jest rozwiązanie problemu tylko jego obejście. Pomyślałem, że może mógłbym poprawić postprocesor by on sam dodał te linijki. Otworzyłem plik i ukazały mi się 4000 lini kodu w jakimś języku programowania. Ma ktoś pojęcie co to za język może być? ALbo czy sa jakieś kursy dotyczące post procesorów? Temat jest dla mnie na tyle interesujący, że może spróbuje napisać własny soft by się trochę pobawić.



Tagi:


bonek87
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 14
Rejestracja: 09 lis 2017, 10:42
Lokalizacja: Chorzów

Re: Seron post procesor

#2

Post napisał: bonek87 » 23 paź 2019, 08:41

To trochę dziwne bo także korzystamy z zw3d wersja 2016 a mimo to jak producent maszyny robi jakieś poprawki w poście to wysyłka go także do nas i wszystko działa bez problemu u nas. Z tym że mamy maszynę firmy infraform. Według mnie chcą ciebie naciągnąć na kasę bo post jest taki sam dla wersji najnowszej jak i wersji 2016.


krzycho102
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 56
Rejestracja: 12 lip 2012, 15:37
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Seron post procesor

#3

Post napisał: krzycho102 » 10 sty 2020, 15:34

Dziwna sprawa, korzystam z ich postprocesora na mojej frezarce i nie miałem do tej pory żadnych problemów - wszystkie moje wymagania dopisali do postprocesora. Z drugiej strony skoro dokupiłeś agregat to i pewnie trzeba wprowadzić sporo zmian w pliku, jeżeli był napisany pod 3 osie stąd też to nie takie proste i szybkie napisać nowy kod i za darmo nie chcą tego zrobić.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”