Safan, wila czy promecam?

Prasy, gilotyny, krawędziówki, tłoczniki i wykrojniki, etc...

Moderator: MODERATORZY

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Autor tematu
wirtualnyjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 363
Rejestracja: 09 paź 2012, 13:08
Lokalizacja: PL
    Windows 10 Chrome

Safan, wila czy promecam?

#1

Post napisał: wirtualnyjan » 07 lis 2017, 21:27

Witajcie,

Co powiecie o produktach firmy SAFAN (prasy krawędziowe)?
Dodatkowo bardziej polecacie system mocowania promecam czy wila?

Pozdrawiam


Pod każdym merytorycznym wpisem w moim temacie, klikam pomógł :)


stara_kuznia
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 2
Rejestracja: 24 lis 2012, 10:32
Lokalizacja: podkarpackie
    Windows 7 Firefox

Re: Safan, wila czy promecam?

#2

Post napisał: stara_kuznia » 09 lis 2017, 23:31

Witaj,
Niestety nie miałem okazji pracować z prasami SAFANA, miałem za to okazję odwiedzić ich fabrykę i przyjrzeć się temu nieco "od kuchni". Prasy wyglądają dość ciekawie, zwłaszcza intryguje szybki napęd w prasach z serii E-Brake, zdecydowanie na plus w porównaniu do pras hydraulicznych. Sterownik maszyny stosunkowo prosty w obsłudze, intuicyjny i ergonomiczny, operator nie będzie miał problemu z obsługą. Oferują też (oczywiście za dopłatą) bardzo ciekawy soft do zewnętrznego programowania pras (operator dostaje gotowy program od technologa). SAFAN ma ogólnie dobrą opinię, mamy ich gilotynę z serii M-Shear, zakupioną po długim porównywaniu ofert innych producentów jak i opinii użytkowników i jak dotąd jesteśmy zadowoleni. Co do systemu mocowań, przyzwyczajony jestem do promecam z racji długoletniej pracy z prasami AMADA, sprawia wrażenie "topornego" co ma też swoją zaletę, jest pancerny i niezawodny, Wila sprawia wrażenie delikatniejszego ale to subiektywna ocena.
Co do oficjalnych dystrybutorów SAFAN`a w Polsce (obecnie dwie różne firmy) wrażenia jak najbardziej pozytywne jeśli chodzi o tą, która nas obsługiwała przy okazji zakupu gilotyny, serwis też daje radę.
Pozdrawiam


28misiek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 06 paź 2016, 20:09
Lokalizacja: Opole
    Linux Chrome

Re: Safan, wila czy promecam?

#3

Post napisał: 28misiek » 12 lis 2017, 20:10

Zdecydowanie większe zalety mają zaciski Wila. Hartowane z obciążalnością do 250t/m, szybki montaż i możliwość obrócenia narzędzia o 180 stopni.
Skontaktuj się z ich dealerem Nixxon Steel


stara_kuznia
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 2
Rejestracja: 24 lis 2012, 10:32
Lokalizacja: podkarpackie
    Windows 7 Firefox

Re: Safan, wila czy promecam?

#4

Post napisał: stara_kuznia » 13 lis 2017, 18:46

Możliwość obrócenia narzędzia mają jedne i drugie a co do obciążalności uchwytów to trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy w ogóle kiedykolwiek się przyda. Większość stempli, które przyjdzie nam wykorzystać w usługach będą miały max. obciążalność do ~100t/m. Zastanawia mnie też jak wygląda centrowanie matryc w systemie Wila, mają w ogóle taką możliwość?


Autor tematu
wirtualnyjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 363
Rejestracja: 09 paź 2012, 13:08
Lokalizacja: PL
    Windows 10 Chrome

Re: Safan, wila czy promecam?

#5

Post napisał: wirtualnyjan » 13 lis 2017, 20:21

Szybszy będzie system Wila hydrauliczny czy Promecam pneumatyczny?
Pod każdym merytorycznym wpisem w moim temacie, klikam pomógł :)


stara_kuznia
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 2
Rejestracja: 24 lis 2012, 10:32
Lokalizacja: podkarpackie
    Windows 7 Firefox

Re: Safan, wila czy promecam?

#6

Post napisał: stara_kuznia » 13 lis 2017, 22:50

Różnica będzie niezauważalna od strony produkcyjnej. Naprawdę potrzebne Ci są "automaty"?Kosztują czapkę pieniędzy... Nie lepiej zainwestować różnicę w narzędzia?To one robią robotę i zarabiają pieniądze. Moim zdaniem zaciski automatyczne mają sens jeśli wiesz że w przyszłości dołożysz do swojej prasy robota.Wprawny ustawiacz uzbroi Ci "manuale" w niewiele dłuższym czasie niż automaty nie mówiąc już o tym że w manualnych nie ma się co zepsuć, w automatach już prędzej a serwis kosztuje sporo...


Autor tematu
wirtualnyjan
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 363
Rejestracja: 09 paź 2012, 13:08
Lokalizacja: PL
    Windows 10 Chrome

Re: Safan, wila czy promecam?

#7

Post napisał: wirtualnyjan » 14 lis 2017, 18:36

Przy prasie z robotem to robot zakłada narzędzia?
Pod każdym merytorycznym wpisem w moim temacie, klikam pomógł :)


waldemas1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 225
Rejestracja: 21 maja 2008, 22:20
Lokalizacja: mazur
    Windows 7 Firefox

Re: Safan, wila czy promecam?

#8

Post napisał: waldemas1 » 14 lis 2017, 18:47

Mamy 3 safany i jakoś ich nie widzę .Może nasi operatorzy za mało o nie dbają . Urwane śruby , spalone silniki. Może to tylko u nas taki koszmarek :).
Nie martw się że jest źle , zawsze może być gorzej ... .


HUD
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 404
Rejestracja: 22 kwie 2007, 20:27
Lokalizacja: Lublin
    Windows 8.1 Firefox

Re: Safan, wila czy promecam?

#9

Post napisał: HUD » 14 lis 2017, 19:19

Willa jest systemem w którym narzędzia można obracać, nie wyrabia się i moim zdaniem zdecydowanie lepszym i trwalszym rozwiązaniem. Nawet w Amadzie można już zamówić mocowanie willowskie.
Jeśli chodzi o sposoby mocowania to zależy jak często będą zmieniane przestawiane narzędzia.
Na pewno hydrauliczne są szybsze i pewniej i mocniej trzymają narzędzia.
Pozdrawiam Krzysztof G.


stara_kuznia
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 2
Rejestracja: 24 lis 2012, 10:32
Lokalizacja: podkarpackie
    Windows 7 Firefox

Re: Safan, wila czy promecam?

#10

Post napisał: stara_kuznia » 14 lis 2017, 19:58

Może (1) ale nie musi (2).
(1) Może - wtedy potrzebujesz automatycznego systemu mocowania narzędzi. Safan Robotic Arm ATC (Euro Blech 2016
(2) Nie musi, narzędzia mogą być zakładane ręcznie na manualnych uchwytach a rola robota ograniczona jest do manewrowania detalem jak tutaj -> BM Silo - Automatic Bending

Są też takie cuda jak Amadowskie ATC + do tego robot. Tu też robot nie zakłada narzędzi, robi to system ATC, robot "przerzuca blachę" --> HG 1003 ARs Robotic Bending System
Dopiero w takim wydaniu automatyczne uchwyty narzędziowe mają moim skromnym zdaniem sens, bo i nie ma za bardzo innego wyjścia.

Wybierając system mocowań pamiętaj że dobrze by było, gdyby był on docelowo taki sam na wszystkich maszynach, tak by narzędzia mogły być wymienne między nimi. Pozwoli Ci zaoszczędzić sporą górkę pieniędzy na dublowaniu zestawów narzędziowych gdy będziesz chciał użyć takich samych na innej prasie.

Dodane 31 minuty 16 sekundy:
HUD pisze:
14 lis 2017, 19:19
Willa jest systemem w którym narzędzia można obracać
Tak samo jak Promecam, oba systemy umożliwiają obracanie narzędzi, inaczej to wygląda lecz efekt jest taki sam.

Promecam ma za to matryce centryczne, kupując jedną matrycę, kupujesz tak naprawdę dwa narzędzia w cenie jednego -> Obrazek

Jest coś podobnego w Wili?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka plastyczna”