Rysunek części poprawa

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

kyjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 119
Rejestracja: 27 wrz 2011, 16:51
Lokalizacja: Warszawa Pd

#11

Post napisał: kyjo » 05 maja 2016, 19:27

Należy zrobić półwidok-półprzekrój coś ja\k w Twojej pierwszej wersji i tam poprawnie zwymiarować wszystko co się da. Na rzucie z góry robisz wyrwanie żeby zwymiarować otwór w boku.
Pomyśl w ten sposób że mając 2 rzuty trzeba to tak pokazać i zwymiarować żebyś sam w garażu mógł to wykonać.

Obrazek



Tagi:


Autor tematu
Azaks
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 9
Posty: 44
Rejestracja: 07 gru 2015, 06:12
Lokalizacja: Kraków

#12

Post napisał: Azaks » 07 maja 2016, 12:41

A ten krzyż w podstawie jak odwzorować? Dzięki wielkie za model! :)


kyjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 119
Rejestracja: 27 wrz 2011, 16:51
Lokalizacja: Warszawa Pd

#13

Post napisał: kyjo » 07 maja 2016, 22:05

Na górnym rzucie zrobiłbym wyrwanie tak żeby z jednej strony było widać połowe tego "krzyża", ponieważ przedmiot jest symetryczny to druga jest analogicznie
teraz patrze i na modelu jest błąd na który nie zwróciłem uwagi wcięcie pionowe i poziome jest równe u ciebie w miejscu które zaznaczyłem. Model robiłem na szybko
Obrazek


Autor tematu
Azaks
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 9
Posty: 44
Rejestracja: 07 gru 2015, 06:12
Lokalizacja: Kraków

#14

Post napisał: Azaks » 08 maja 2016, 09:18

Obrazek

Tak to wyrwanie powinno wyglądać ? : )


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3532
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#15

Post napisał: jasiu... » 08 maja 2016, 10:50

A półprzekrojem (idź dalej za oś) tego nie załatwisz? Przy okazji masz pokazane, jak wygląda otwór Φ20 i jego otoczenie.

Na jakiej wysokości jest wówczas ten półprzekrój, powiedzmy AA. No to zaznacz!


Autor tematu
Azaks
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 9
Posty: 44
Rejestracja: 07 gru 2015, 06:12
Lokalizacja: Kraków

#16

Post napisał: Azaks » 08 maja 2016, 11:25

Trzeba by było wtedy oznaczać ten półprzekrój ? Wtedy przedmiot byłby przekrojony na wysokości środka otworu fi20 ?


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3532
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#17

Post napisał: jasiu... » 08 maja 2016, 11:53

W http://liceumwolsztyn.pl/sites/default/ ... eklady.pdf rozdział 3.3.1 przeczytaj sobie o płaszczyźnie przekroju. Wiadomości wstępne też przejrzyj.


Autor tematu
Azaks
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 9
Posty: 44
Rejestracja: 07 gru 2015, 06:12
Lokalizacja: Kraków

#18

Post napisał: Azaks » 08 maja 2016, 12:28

Ok , a jak na rzucie głownym zaznaczę przekrój przechodzący przez cały przedmiot, to czy na rzucie z góry mogę wtedy zastosować półwidok półprzekrój ?
Tak to wyszło:

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”