Rozwijanie sznurka jako 4-ta oś


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2644
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Rozwijanie sznurka jako 4-ta oś

#11

Post napisał: Steryd » 21 kwie 2021, 20:37

W zasadzie najprościej połączyć na stałe mechanicznie rozwijanie szpulki z obracaniem jej w osi prostopadłej, a poznej już tylko napędzać jedno, albo drugie. Zwykła przekladnia prostopadła i masz automatycznie załatwione wszystkie zależności.


Można?
Morzna!!!


Autor tematu
skowal
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 mar 2014, 17:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Rozwijanie sznurka jako 4-ta oś

#12

Post napisał: skowal » 26 kwie 2021, 08:28

W sumie rozwiązanie jest bardzo proste. Podszkoliłem się nieco w g-kodach :P i wygląda na to, że wystarczy dopisać do linii gdzie jedziemy po łuku polecenie obrotu osi o 180*. Do każdego kolejnego przejazdu po łuku robić kolejne 180* :)

Teraz tylko muszę poduczyć się VBA żeby napisać skrypt, który po zidentyfikowaniu linii kodu, gdzie jedziemy po łuku (zaczynający się od G2) dopisujemy A180, A360, A540 itp.

Gdyby ktoś z Was umiał pomóc w tym zagadnieniu to chętnie przyjmę pomoc :)


Pozdro!


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1798
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Rozwijanie sznurka jako 4-ta oś

#13

Post napisał: Avalyah » 26 kwie 2021, 10:00

skowal pisze:VBA

W dowolnym języku coś takiego napiszesz, to żaden problem. Ja do takiej prostej appki polecam C# i Winform, program do zrobienia w 30 minut z interfejsem.


Autor tematu
skowal
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 17 mar 2014, 17:55
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Rozwijanie sznurka jako 4-ta oś

#14

Post napisał: skowal » 26 kwie 2021, 12:11

Avalyah pisze:
26 kwie 2021, 10:00
skowal pisze:VBA

W dowolnym języku coś takiego napiszesz, to żaden problem. Ja do takiej prostej appki polecam C# i Winform, program do zrobienia w 30 minut z interfejsem.
Dzięki za sugestię. Faktycznie jakoś VBA nie jest zbyt atrakcyjny. Zaciągam Visuala i wieczorem popróbuję coś sklecić :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”