Rozterki młodego spawacza

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Marian1234
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Marian1234 » 26 lis 2015, 18:22

Kup igielitowy zbrojony ale sobie zmierz jaką średnicą mają króćce przy spawarce/reduktorze żebyś za małego nie kupił bo nie założysz albo będzie ci się rozrywać po drugie cybanty najlepiej jednorazowe i szybkozłączka nie trzeba będzie rozłączać gdy chcesz przenieść spawarkę ale to już dla wygody.

Tagi:

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: InzSpawalnik » 27 lis 2015, 18:35

Ja bym na Twoim miejscu kolego nie eksperymentowal z materialami ktore nie sa przeznaczone do pracy w warsztacie spawalniczym.
Jakies podejrzane wezyki moga byc wykonane z materialu ktory poprostu sie zapali po tym jak spadnie kropla rozgrzanego metalu. Oczywiscie taka sytuacja nie ma miejsca w ogordku gdzie bedziesz nim podlewal trawke ale w warsztacie juz tak.
Wezyki do ogrodkow drogi kolego nie sa produkowane z mysla o temperaturach siegajacych 1450 stopni C :)

Zadzwon do pierwszego lepszego sklepu z artykulami dla spawaczy i kup porzadna rurke za pare zlotych do tego celu. A nie narazaj wszystkich dookola ze wybuchnie rurka ktora sie przy tym jeszcze zapali i pochlapie wszystkich palacym sie plastkiem !

welderfantasy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: welderfantasy » 29 lis 2015, 23:06

dzieki za odpowiedz z tym wezem ogrodowym to tak nie do konca serio znalazlem juz specjalne weze zbrojone w sklepie spawalniczym .a co do wybuchow czy gazy obojetne sa niebezpieczne pod wzgledem wybuchow i pozarow ?bo jak sama nazwa wskazuje sa obojetne i maja chyba chornic przed ogniem ale tak pytam bo kolega mnie troche przestraszyl chodz jak dla totalnego beginera lepiej zapytac o glupote niz potem miec problem zrozumialem ze raczej chodzi o palenie sie plastiku z weza niz reakcje gazu z ogniem :)

poprawcie mnie jesli sie myle i jesli pisze neiw tym dziale takze :)

jak skompletuje caly sprzet pokaze wam kilka probek mojego spawania :) czuje ze poczatki ebda trudne :) a moze nie :)

aha jeszcze jedno cybanty jednorazowe tzn jesli bede musial zdjac waz to trzeba odrazu nowy cybant zeby nie byl kilka razy uzyty ?

tak jeszcze wtrace by znowu nie pisac nowego posta czy maska LY500 bedzie ok ?na start?

co do spawarki to zakupilem welder grin 195 (kolega doradzil )wydaje sie solidnie zrobiona miesci drut 15kg ma calkiem niezly zakres regulacji dziala na 230v sam nie wiedzialem czego oczekiwac po sprzecie wiec wziolem co doradzil by sie przekonac co potrzeba mi albo czego ten sprzet nie ma czy moze ma .
beginner

Marian1234
Posty w temacie: 3

Post napisał: Marian1234 » 30 lis 2015, 19:55

Gazy obojętne się nie palą ale butla może być rozerwana jeśli dasz ją blisko źródła ciepła i się nagrzeje.Cybanty możesz użyć te do skręcania też ale z doświadczenia wiem że one czasem puszczają :mrgreen: a tak weźmiesz odpowiednią średnicę cęgi zaciśniesz i już ale twoja sprawa jak to zrobisz ale jak myślisz że będziesz sobie zdejmował co chwila i ten igielit i ci nie pęknie to powodzenia życzę. Maska na pierwszy rzut oka szajs nie chciałbym za darmo jestem zawodowym spawaczem i tylko zwykłe szkło a nie wynalazki mam z esaba ale leży w kącie bo oczy bolą twoje oczy i zdrowie na zwykłym szkle ludzie spawają już dekady...

welderfantasy

Post napisał: welderfantasy » 30 lis 2015, 23:10

a sa jakies maski ktore maja uchwyt na glowe ze zwyklym szklem bez autosciemniania ?doradzisz cos ?jakis model nazwe co kolwiek

jak mozesz dorzuc fotke maski ktora uzywasz na codzien w pracy kladac kilometry spawu

czy taka bedzie ok pasywne przyciemnienie Esab Eco Arc II ?

gdzies na poczatku tematu czytalem dobre slowa takze o Origo-Tech ESAB.
beginner

Orzel666
Posty w temacie: 1

Post napisał: Orzel666 » 01 gru 2015, 10:04

Przylbica spawalnicza nazywa sie taka maska z mocowaniem na dekiel.
Poszukaj sobie co ci pasuje.
Sa model z autosciemnianiem, manualnym sciemnianiem, stalym szklem.
Cala gama zawiasow i obejm.
Autosciemnianie dziala raczej slabo kiedy masz niewystarczajace swiatlo w warsztacie, bedzie po prostu za ciemno nawet przy rozjasnionej masce. Jezeli spawasz cos poza warsztatem np. na budowie to sie zdarza czesto.
Osobiscie w takich warunkach preferuje podnoszona przylbice ze stalym szklem.

welderfantasy

Post napisał: welderfantasy » 01 gru 2015, 22:33

kolega Marian1234 doradzil cos takiego :

https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... wiQASheMF4

zakupilem
beginner

welderfantasy

Post napisał: welderfantasy » 06 gru 2015, 22:33

dzis po kolejnych zakupach :)jestem bogatszy o rekawice Dedra do spawania miekie dosyc dobrze czuc uchwyt niby skora jakiegos zwierzaka do tego szczotka druciana do rdzy itp :)zaraz ktos powie ze lepiej uzywac szlifierki wiem wiem ale szczotka zawsze sie przyda :)

gdyby kogos to interesowalo z poczatkujacych to kupilem jeszcze spaw mix srodek na odrpyski, pryska sie koncowke spawarki i material spwany dzieki czemu odpryski sie nie przyklejaja :)

uprzedzajac moze kogos pytania po co o tym piszesz:) odpowiadam pisze bo sam zadal bym wiele pytan, a moze jak ktos, poczyta takie cos to na kilka "glupich " pytan sobie sam odpowie :)

zastanawiam sie czy nei zalozyc osobnego tematu dotyczacego takich naprwde glupkowantych podstaw o ktroe sam pytam o ktorych sam czytam itp sam post zatutlowany jest rozterki poczatkujacego ale pirwszy post w tym temacie byl ciut inny a ja naprawde jestem super begginerem wiec ten temat pewnie wyglada ciut inaczej niz na poczatku :)

moim zamyslem jest opisac co sam kupilem co sam zrobielm ico sam spierdzielilem :) a dobrzy ludzie jak Wy odpisza pochwala lub opierdziela :)

temat zaczne jak samrozpoczne przygode ze spwaniem , narazie mozolnie kompletuje co potrzebne :)bo czasem ogranicza mnie czas i mozliwosci :)finansowe :)

dzieki za kazda odpowiedz na moj post
beginner

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: InzSpawalnik » 13 gru 2015, 16:58

Stanowczo odradzam podejscie do spawania w ten sposob. Chociarzby ze wzgledu bezpieczenstwa. Kurs najpierw, pozniej pare lat praktyki w kilku zakladach a pozniej mozna zaczynac

welderfantasy

Post napisał: welderfantasy » 17 gru 2015, 03:22

nie do konca sie zgadzam :) z doswiadczenia w innej dziedzinie wiem ze opisana przez Ciebie droga to nie zawsze sukces :)ale to temat rzeka i nie chce tu wypisywac argumentow :)za i przeciw :)

pochwale sie skucesami za czas jakis z racji tego ze swieta itp to troche mniej czasu na co kolwiek :)

mam przygotowane kilka opisow z testow sprzetu ktory kupilem ale zamieszcze to pozniej :)

pozdrawiam :)
beginner

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”