robot zmieniajacy detale we frezarce cnc


Autor tematu
kropek1980
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 161
Rejestracja: 21 lut 2009, 18:45
Lokalizacja: Krotoszyn

robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#1

Post napisał: kropek1980 » 12 lut 2018, 15:38

witam.
zastanawiam sie nad zainstalowaniem robota dołączonego do frezarki cnc który miałby za zadanie wyciągniecie i włożenie detalu do przyrządu lub przyrządu wyposażonego w zero pointy.
ktos ma z czyms takim stycznosc. jak to sie sprawuje jakie sa koszty takiego robota dodam ze ciezar podnoszonego detalu to max 100kg
bede wdzieczny za jakies zdjecia itd



Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#2

Post napisał: k-m-r1 » 12 lut 2018, 17:43

Zostaje jakaś kuka tania do reanimacji 20-30 tys zł ze starego robota spawalniczego. + chwytak + ktośkto ogrnia programowanie + czesci zamienne
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1651
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#3

Post napisał: upanie » 12 lut 2018, 18:12

Albo może kolega strikexp poratuje swoimi robotami :D
Sorki ale nie mogłem się powstrzymać.
czilałt...

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#4

Post napisał: Petroholic » 12 lut 2018, 18:46

Robot podający/wyciągający to minimum 20k bazując na używanym robocie po fabryce... Programowanie proste jak gkod :) Do tego musisz wziąć pod uwagę dwie rzeczy - ramię ma powtarzalność na poziomie 0.2-0.4mm więc musi byc zderzak oporowy gdzie ramię się zaprze... Do tego potrzebujesz mocowanie samozaciskowe któro ustawi detal + zaciśnie / zwolni w odpowiednim momencie... Ramiona mogą mieć w tanim budżecie do 250kg udźwigu... Mowa tu o ramienu 6D... Pick and place będzie tańszy ale udźwig 100kg to będzie cięzkie do osiągnięcia :(


grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 460
Rejestracja: 23 gru 2009, 17:11
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#5

Post napisał: grzes_rupinski1 » 12 lut 2018, 21:25

Petroholic pisze:
12 lut 2018, 18:46
Programowanie proste jak gkod :)
Oj aby się kolega nie zdziwił.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#6

Post napisał: Petroholic » 12 lut 2018, 22:37

grzes_rupinski1 pisze:Oj aby się kolega nie zdziwił.
Zdziwiłbym się jakby jakiś dziwny robot był... KRC od KUKI albo IRC od ABB jest stosunkowo łatwe do opanowania... Oczywiście mówimy o podstawowych ruchach typu przejazd/chwyt/przejazd/zrzut... Nie o zaawansowanych trajektoriach przy obróbce nieprostoliniowej :D

Swego czasu interesowałem się ramieniem KUKA i dalej chodzi mi po głowie, a podstawy KRC1/2 zajęły mi może z tydzień wieczorami (teoria) :)


grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 460
Rejestracja: 23 gru 2009, 17:11
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#7

Post napisał: grzes_rupinski1 » 12 lut 2018, 22:49

Petroholic pisze:
12 lut 2018, 22:37
grzes_rupinski1 pisze:Oj aby się kolega nie zdziwił.
Swego czasu interesowałem się ramieniem KUKA i dalej chodzi mi po głowie, a podstawy KRC1/2 zajęły mi może z tydzień wieczorami (teoria) :)
Ale mówimy o teorii czy praktyce ? :)
W teorii krc1 to wól roboczy
W praktyce to tani w zakupie i na tym się jego taniość kończy.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#8

Post napisał: Petroholic » 12 lut 2018, 22:55

W praktyce miałem okazję pobawić się "z palca" ramieniem, które planowałem kupić. Niestety potwierdzę wersję o kosztach. Tanie jest w zakupie. Tamto było spracowane ponad możliwości. Dziwne dzwięki w dwóch przegubach plus powtarzalność położenia na poziomie 0.8mm-1mm. Dla mnie było to za dużo i odpuściłem. Koszt naprawy przekraczał kilkukrotnie koszt zakupu :(

Co do woła roboczego to się zgodzę - od tego jest seria KRC1 125/150/200 :)


grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 460
Rejestracja: 23 gru 2009, 17:11
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#9

Post napisał: grzes_rupinski1 » 12 lut 2018, 23:28

Petroholic pisze:
12 lut 2018, 22:55
W praktyce miałem okazję pobawić się "z palca" ramieniem, które planowałem kupić.
Zabawa ramieniem z palca super sprawa takie to proste i łatwe :).
Miałem okazję podłączyć parę czujek i chlapaczy do starego robota to na mojej głowie przybyło siwizny, ze złości prawie wszystkie wyrwałem :) .
Mój był w idealnym stanie mechanicznym i elektrycznym a wszystko leciało po kolei .
Stare to dobre skrzypce wino :) .
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway


Pawelek1984
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 28 lut 2018, 10:25

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#10

Post napisał: Pawelek1984 » 28 lut 2018, 10:37

Witam

Jestem tu nowy. Pracuje w firmie w ktorej zakupiono uzywanego robota kuka KR125 i zostalem z nim ozeniony. Ma sluzyc do polerowania. Pytanie czy kto by pomogl uzbroic go tzn wpiac zamek od wejsia do klatki itp ???
Z gory dziekuje

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Roboty”