robot zmieniajacy detale we frezarce cnc


strikexp
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1650
Rejestracja: 31 mar 2017, 18:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#11

Post napisał: strikexp » 28 lut 2018, 14:26

Petroholic pisze:
12 lut 2018, 22:55
Koszt naprawy przekraczał kilkukrotnie koszt zakupu :(
Dlatego twierdzę że jest spory rynek na sensowne maszyny tego typu, do których części zamienne można by dokupić za sensowne pieniądze.
Niestety, bez sprzętu CNC i kilku zdecydowanych klientów nie do ruszenia. Bo zrobienie dokumentacji kosztuje kilkadziesiąt tysięcy.



Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1329
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#12

Post napisał: Petroholic » 28 lut 2018, 17:22

strikexp pisze:do których części zamienne można by dokupić za sensowne pieniądze
Proszę cię Strike nie świruj... Chcesz powiedzieć, że sam zrobisz przekładnie harmoniczne i będziesz tanio sprzedawał?

Od razu dzwoń do NASA i powiedz, że zbudujesz im wahadłowiec za 25% ceny ich obecnego tylko będzie budowany w garażu. Zamiast osłony termicznej będzie terakota z Castoramy :D

Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć i nie da się tanio zrobić i kropka. Jak ramię ma być dokładne to luzy na jointach muszą być zerowe = drogie komponenty. Jak to kiedyś ktoś ładnie ujął - z gówna bata nie ukręcisz itd...


strikexp
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1650
Rejestracja: 31 mar 2017, 18:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#13

Post napisał: strikexp » 28 lut 2018, 18:51

Petroholic pisze:
28 lut 2018, 17:22
Proszę cię Strike nie świruj... Chcesz powiedzieć, że sam zrobisz przekładnie harmoniczne i będziesz tanio sprzedawał?
A po co przekładnie harmoniczne? Jak chcesz kopiować pomysły innych to zleć to chińczykom. Przynajmniej łatwiej będzie ominąć prawo patentowe.
Petroholic pisze:
28 lut 2018, 17:22
Od razu dzwoń do NASA i powiedz, że zbudujesz im wahadłowiec za 25% ceny ich obecnego tylko będzie budowany w garażu. Zamiast osłony termicznej będzie terakota z Castoramy :D
Brakuje Ci wiary we własne możliwości, podczas gdy inni robią rzeczy o których Ty nawet nie śnisz.
NASA DIY
NASA Korporacyjna na bardzo poważnie
I tak jakbyś nie słyszał i dalej twierdził swoje. Falcon 9 wraca na ziemię i ląduje, a w Falcon Heavy wracają 2 z 3 modułów.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1384
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#14

Post napisał: upanie » 28 lut 2018, 19:04

Czy Ty możesz powiedzieć co Ty ćpasz?
Twoje wypowiedzi są czasami tak z du**... zaraz, zaraz, przecież właśnie ta taka jest.
Próbujesz powiedzieć, że SpaceX jest firmą garażową?
czilałt...

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1329
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#15

Post napisał: Petroholic » 28 lut 2018, 19:22

Falcon 9 jest w stanie wynieść 23 tony na niską orbitę i kosztuje bagatela 65 mln zielonych... Tak Strike to na 100% jest budowane w garażu z przetopionych puszek po Coli :D :D :D Nie wiem jakie leki ci lekarz zapisał ale bierz pół :D


strikexp
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1650
Rejestracja: 31 mar 2017, 18:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#16

Post napisał: strikexp » 28 lut 2018, 20:02

@Petroholic
Widać że nie zrozumiałeś, więc nie ważne. Jedynie ze smutkiem uświadamiam Cię że Twój ukochany wahadłowiec o którego ucięciu 75% kosztów wspominałeś. Nie jest używany od ponad 15 lat. Tak więc z tymi lekami to chyba bardziej Ciebie dotyczy ;)

@upanie
Sam wsadziłeś kij w mrowisko a teraz masz pretensje :D
No i chyba powinieneś przeczytać co to jest korporacja albo iść do okulisty.


Dobra koniec offtop, bo tu człowiek zadał poważne pytanie. A nie zaraz będzie dwie strony że się nie da, a miliony to się wygrywa w totka a nie zarabia...


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2940
Rejestracja: 27 maja 2013, 21:18
Lokalizacja: gdzieś

Re: robot zmieniajacy detale we frezarce cnc

#17

Post napisał: mc2kwacz » 04 maja 2018, 22:41

Rodzajów przekładni jest określona ilość, wszystkie mają swoje wady i zalety. Tak się składa, że przekładnie harmoniczne są trudne do zastąpienia czymkolwiek innym. Przy wymaganiu wysokiej precyzji, kompaktowości, małych luzów i histerezy oraz dużego zakresu ruchu, praktycznie nie mają zamienników nadających się do użycia w takim samym cyklu pracy. Choć oczywiście można sobie wyobrazić ramię choćby na bazie śrub kulowych czy przekładni paskowych z dodatkowymi regulatorami.
Nie bez powodu Chińczycy przelicytowali wszystkich i kupili sobie Kukę, ku rozpaczy rządu niemieckiego.
Kolego strike, kilkadziesiąt tysięcy to kosztuje forma do wtryskarki, do raczej mniej niż bardziej skomplikowanego detalu. A nie dokumentacja poważnej maszyny. A gdzie jeszcze sterowanie?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Roboty”