Też mnie tak uczonokozak12 pisze:Co ja za szkołę kończyłem że mnie uczono "węglika się nie chłodzi".
Rewolwerówka na CNC ?
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 102
Kilka pytań:
Jakim największym wiertłem można tak na spokojnie wiercić? Bo jak pamiętam to chyba silnik 2.2KW.
Jakieś zauważone negatywne zachowania prowadnic w stosunku do tradycyjnych rozwiązań? Bo powierzchnia po obróbce na zdjeciu wygląda idealnie.
Jak z trzymaniem wymiarów?
Pytam bo chcę mieć odniesienie do swojej konstrukcji, choć mam silnik 5.5KW i chyba go wsadzę...
Jakim największym wiertłem można tak na spokojnie wiercić? Bo jak pamiętam to chyba silnik 2.2KW.
Jakieś zauważone negatywne zachowania prowadnic w stosunku do tradycyjnych rozwiązań? Bo powierzchnia po obróbce na zdjeciu wygląda idealnie.
Jak z trzymaniem wymiarów?
Pytam bo chcę mieć odniesienie do swojej konstrukcji, choć mam silnik 5.5KW i chyba go wsadzę...
-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 276
- Kontakt:
Wiele to Ci jeszcze nie naopowiadam. Solidnych testów to nie przeszła. Dorwię się w weekendy to szykuje programy i usprawniam robotę. Na co dzień to robią jakieś operacje na detalach toczonych na tucach.
Wiertłem fi16 idzie spokojnie, wyżej się nie da bo maszynka nie ma małych obrotów.
Dokładność i powtarzalność na razie setkowa
Co do sztywności to wydaje mi się że większa w poprzek. 2mm na stronę toczy spokojnie płytką na sporych posuwach.
Ogólnie to nie pryzmy
ale pożytek będzie.
Większym problemem jest opanowanie programowania z przerzutem
Parę wierteł już wylądowało na szczękach ale się uczę
Pewnie , że można do każdej zmiany zjezdzać na bazy ale to nie dla mnie. 
Wiertłem fi16 idzie spokojnie, wyżej się nie da bo maszynka nie ma małych obrotów.
Dokładność i powtarzalność na razie setkowa
Co do sztywności to wydaje mi się że większa w poprzek. 2mm na stronę toczy spokojnie płytką na sporych posuwach.
Ogólnie to nie pryzmy
Większym problemem jest opanowanie programowania z przerzutem
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 102
2mm to nie jest żle, więcej to pewnie i silniczek by się grzał jakby robić sporo.kamar pisze:2mm na stronę toczy spokojnie płytką na sporych posuwach.
kamar pisze:Co do sztywności to wydaje mi się że większa w poprzek.
To ciekawe, zobaczymy jak będzie u mnie, ale ciekawostka to że też mam wrażenie może mylne że sztywność nie jest taka sama we wszystkich kierunkach.