Restart programu Fanuc 0i-TD

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
StrusiuCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 13
Rejestracja: 03 sty 2015, 22:07
Lokalizacja: Polska

Restart programu Fanuc 0i-TD

#1

Post napisał: StrusiuCNC » 27 sie 2017, 16:18

Witam

Mam problem z restartem programu. Z tego co się orientuję to Fanuc ma opcję restartu (Typ p / Typ q). Problem polega na tym że po ręcznym odjechaniu do bezpiecznej pozycji i wymianie płytki naciskam "Typ p/q" i maszyna wraca do poprzedniej pozycji, ale wrzeciono się nie uruchamia i nie ma sposobu by je uruchomić. Czy ktoś wie w czym jest problem lub jaki parametr to zmienia ?

Poniżej dodaję filmik:

https://drive.google.com/open?id=0B4Eqo ... GRfYjBkcnM



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6337
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Restart programu Fanuc 0i-TD

#2

Post napisał: WZÓR » 27 sie 2017, 18:48

StrusiuCNC pisze:Witam

Mam problem z restartem programu. Z tego co się orientuję to Fanuc ma opcję restartu (Typ p / Typ q). Problem polega na tym że po ręcznym odjechaniu do bezpiecznej pozycji i wymianie płytki naciskam "Typ p/q" i maszyna wraca do poprzedniej pozycji, ale wrzeciono się nie uruchamia i nie ma sposobu by je uruchomić. ....
Jest sposób.
Przy tej ,, bezpiecznej pozycji" dopisz sobie blok , który uruchomi wrzeciono i masz problem z głowy.

Żadnego parametru nie ma , aby to zmienić ...... , te typy tak mają.

Mariusz.


Autor tematu
StrusiuCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 13
Rejestracja: 03 sty 2015, 22:07
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: StrusiuCNC » 27 sie 2017, 19:02

Ten blok dopisać w trybie MDI , tak ?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6337
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#4

Post napisał: WZÓR » 27 sie 2017, 19:10

W trybie edycji do programu.

Mariusz.


Autor tematu
StrusiuCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 13
Rejestracja: 03 sty 2015, 22:07
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: StrusiuCNC » 27 sie 2017, 19:19

niestety, ale podczas uruchomionego programu nic nie mogę wpisać w trybie edycji.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6337
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#6

Post napisał: WZÓR » 27 sie 2017, 20:02

StrusiuCNC pisze:niestety, ale podczas uruchomionego programu nic nie mogę wpisać w trybie edycji.
W pierwszym poście piszesz o restarcie .
..... , a to znaczy , że puszczasz program od określonego bloku.
Więc w czym problem ?
Robisz Reset , w odpowiednim miejscu dopisujesz obroty w trybie edycji , przechodzisz kursorem do tego bloku i cycle start.

Mariusz.


Autor tematu
StrusiuCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 13
Rejestracja: 03 sty 2015, 22:07
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: StrusiuCNC » 27 sie 2017, 20:13

Problem w tym, że ja pracuję na cyklach. Czasem mam do zbierania po kilkadziesiąt milimetrów i nie mam czasu na pisanie programu z palca. Mam potrzebę zatrzymania programu, odjechanie i ponowne wznowienie. W tym cały problem. Jak uruchomię program od nowa to leci od począku cyklu, a dry run też nie działa prawidłowo bo jak go włączę to wrzeciono staje i już go nie uruchomię. Na Sinumeriku nie ma żadnych problemów, naciskam Spindle Stop, odjeżdżam --> Spindle Start
-->Repos i śmiga, a Fanuc wyczynia rzeczy bez sensu.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6337
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#8

Post napisał: WZÓR » 27 sie 2017, 20:38

StrusiuCNC pisze:Problem w tym, że ja pracuję na cyklach. ...
To pytanie z innej beczki.
Jakich płytek używasz , że Ci ostrze nie wytrzymuje jednej operacji?

Mariusz.


Autor tematu
StrusiuCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 13
Rejestracja: 03 sty 2015, 22:07
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: StrusiuCNC » 27 sie 2017, 20:52

do zgruby używam CNMG, gatunki węglika różne, ale zazwyczaj używam takiego do zwykłej stali i kwasu. Jak są małe elementy to nie jest problem. Gorzej jest jak element obrabiany ma >300mm średnicy to po jakimś czasie płytka się zaczyna zużywać, opory rosną i wiór się ciągnie. Do tego przydałoby mi się właśnie zatrzymać program i wymienić płytkę, a tak to muszę całkowicie zatrzymywać obróbkę i przerabiać kontur. Vc, f i Ap zazwyczaj daję zalecane.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6337
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Restart programu Fanuc 0i-TD

#10

Post napisał: WZÓR » 27 sie 2017, 21:36

StrusiuCNC pisze: ...
Poniżej dodaję filmik:

https://drive.google.com/open?id=0B4Eqo ... GRfYjBkcnM
Kiepski ten filmik.
Chciałem wyczaić tam klawisz do ręcznego uruchamiania wrzeciona i nie mogę.

Mariusz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”