Restart programu Fanuc 0i-TD

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
StrusiuCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 13
Rejestracja: 03 sty 2015, 22:07
Lokalizacja: Polska

#11

Post napisał: StrusiuCNC » 27 sie 2017, 21:42




Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 6336
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#12

Post napisał: WZÓR » 28 sie 2017, 10:37

Ok , są w dolnym prawym rogu.
Na końcu filmiku widać , że próbujesz załączyć ręcznie obroty , ale bez skutku.
..... , a przy zamkniętych drzwiach próbowałeś?

P.s.
Ta Twoja maszyna to nie Doosan czasami ?

Mariusz.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 197
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#13

Post napisał: mariusz123a » 29 sie 2017, 19:22

Jakie masz wartości w parametrze 7300#6i #7 MOU i MOA, zapewne masz "0", spróbuj zmienić na "1".

Doosan to nie jest na pewno, panel wygląda na Tajwanczyka.
Masz w ogóle przycisk PROGRAM RESTART? Procedura restartu wygląda trochę inaczej i przede wszystkim bloki muszą być ponumerowane.


Autor tematu
StrusiuCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 13
Rejestracja: 03 sty 2015, 22:07
Lokalizacja: Polska

#14

Post napisał: StrusiuCNC » 30 sie 2017, 18:01

Maszyna to Aeroturn RT280P właśnie chyba z Tajwanu jeśli dobrze pamiętam ;P. Z parametrem 7300 już próbowałem. Sekwencje dojazdu w Parametrze 7310 też ustawiałem. To musi być coś innego. Z tego co się doczytałem w instrukcji to właśnie ten Typ p/q to jest restart porgramu. Drzwi są otwarte ale kluczyk od blokady drzwi jest włożony w gniazdo, jest po prostu odkręcony.


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

#15

Post napisał: mag999 » 30 sie 2017, 20:45

Jeśli musisz zatrzymać program bo wymiana płytki to jedyna opcja jest przetłumaczenie programu na gcode.
Robisz tak: dajesz na AUTO, naciska strzałkę w lewo albo w prawo pod ekranem i masz tam przycisk do konwersji programu. Pierwszy od lewej. Zamiast przycisku do przewijania programu do początku.

Tworzysz program i naciskam start.

Potem po bloku odpalasz program aż wywołasz sobie narzędzie, obroty. Potem w EDIT i szukasz miejsca gdzie zatrzymales przed wymiana płytki. Następnie wracasz na auto, wyłączasz pojedynczy blok i jazda.
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp


Autor tematu
StrusiuCNC
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 8
Posty: 13
Rejestracja: 03 sty 2015, 22:07
Lokalizacja: Polska

#16

Post napisał: StrusiuCNC » 02 wrz 2017, 17:41

Ok. W taki sposób działa, dzięki. Ale dziwi mnie to, że fanuc nie posiada tak podstawowej i banalnej funkcji.


cosmonet
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 248
Rejestracja: 01 sty 1970, 01:00
Lokalizacja: Mazowsze

#17

Post napisał: cosmonet » 02 wrz 2017, 20:18

Witam,
Problem w tym, że ja pracuję na cyklach. Czasem mam do zbierania po kilkadziesiąt milimetrów i nie mam czasu na pisanie programu z palca. Mam potrzebę zatrzymania programu, odjechanie i ponowne wznowienie. W tym cały problem.
Możesz zawsze cykl toczenia podzielić na np. 3 oddzielne operacje (cykle), czyli 'coś" takiego:

...
...
G71 ...
G00 X200. Z200. M09
G28 U0.
T0505 (obrót głowicy dla wymiany płytki w oprawce nr 1)
M00
T0101
G96 S2000 M03
G71 ...
G00 X200. Z200. M09
G28 U0.
T0505
M00
T0101
G96 S2000 M03
G71 ...
G70 ...
G00 X200. Z200. M09
G28 U0.
G28
M30
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 355
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

#18

Post napisał: mag999 » 02 wrz 2017, 21:13

Inne konfigurację TD gdzie tryb wybierasz na przyciskami a nie na pokretle maja taka opcje


A chyba i tak zawsze lepiej przetłumaczyć program. Mniejsza szansa na błąd
Mogę pomoc z Fanuc'iem TD/TF dla tokarek - programy, obsługa itp

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”