Remont tokarki gildemeister CTX410

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

Autor tematu
elmo02
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Remont tokarki gildemeister CTX410

Post napisał: elmo02 » 24 sty 2025, 23:43

Witam,
Jakiś czas temu zakupiłem tokarkę gildemeister CTX 410 bez napędzanych narzędzi, głowica narzędzi na serwie, z konikiem. Generalnie fajna baza pod jakieś modyfikacje sterowanie Fanuc 31i, fajne dosyć nowoczesne sterowanie z nakładką manual guide. Wziąłem się na początku za czyszczenie ale gdy odsłoniłem prowadnice to był dramat. Zaklejone zaschnięte wióry prowadnice i wózki w tragicznym stanie, wszędzie smar brud syf. Stwierdziłem, że nie ma co trzeba rozebrać żeby to wyczyścić. Zdjąłem wszystko oprócz szafy elektrycznej wyczyściłem. Wymieniłem prowadnice kulkowe na rolkowe. Wiązało się to z przeróbką gdyż prowadnice kulkowe mają rozstaw śrub co 80 mm a rolkowe co 40mm trzeba było dowiercić w korpusie otwory. Dodatkowo cały korpus został pomalowany dwuskładnikowym epoksydem a wszystkie obudowy poszły do piaskowania i malowania( ciekawe jaki będzie efekt).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
To są efekty zgrubnego czyszczenia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
To już pomalowany korpus
Obrazek
Korpus z powierconymi dodatkowymi otworami i zamontowanymi nowymi prowadnicami rolkowymi RG35 i z zamontowaną śruba kulową. Śruba była szlifowana
Obrazek
Może to się wydawać kilka zdjęć ale było przy tym masę pracy.
Do zrobienia jeszcze zostało:
- regeneracja wrzeciona
-regeneracja cylindra hydraulicznego
-dorobienie tarczy hamulcowej wrzeciona i siłownika hydraulicznego do hamowania
-regeneracja chwytaka detali
-regeneracja głowicy narzędziowej
-dodanie sondy narzędziowej
-rozbudowa układu hydraulicznego o dodatkowe sekcje
-rozbudowa sterowania fanuc
-dorobienie napędzanych narzędzi (to już dalszy etap)
-dorobienie przeciwwrzeciona (to już naprawdę dalszy etap )

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”