Regeneracja luster molibdenowych

Czy ktoś już to robił?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
LTofik
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 310
Rejestracja: 05 mar 2017, 23:57
Lokalizacja: ziemia

Regeneracja luster molibdenowych

#1

Post napisał: LTofik » 26 cze 2020, 22:16

Sprawa wygląda tak:
Tuba 100W przepracowała około 500h. (w ciągu 3 lat od zakupu)
Za drugim lustrem ma 96W (przy 59%) czyli całkiem spoko, wiązka po przejściu przez trzecie lustro ma raptem 66W.
Wniosek nasuwa się sam - wyczyściłem lustro choć nie wyglądało na brudne - efekt ten sam czyli około 66W.
Na lustrze jest kilka rysek, ale czy one mogą mieć aż tak duży wpływ?

Niestety nie mam przy sobie luster na wymianę więc czekam na przesyłkę.
Nasuwa mi się pytanie: czy lustra molibdenowe da się regenerować - tj polerować? Czy ktoś już tego próbował?




Daniu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 231
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Regeneracja luster molibdenowych

#2

Post napisał: Daniu » 26 cze 2020, 22:32

Podmien lustra 2 i 3 ze sobą i sprawdź moc, bo może lustro 2 jest porysowane i wiązka się rozprasza...


Autor tematu
LTofik
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 310
Rejestracja: 05 mar 2017, 23:57
Lokalizacja: ziemia

Re: Regeneracja luster molibdenowych

#3

Post napisał: LTofik » 26 cze 2020, 22:42

Skoro przed 3 lustrem mam 96W to raczej lustra 1 i 2 są dobre...


Daniu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 231
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Regeneracja luster molibdenowych

#4

Post napisał: Daniu » 26 cze 2020, 22:50

Jak mierzyles przed trzecim a nie zaraz za drugim to ok, ale i tak spróbowałbym podmienić. Nic to nie kosztuje.


bratanek65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 505
Rejestracja: 06 lis 2010, 10:26
Lokalizacja: Miasteczko

Re: Regeneracja luster molibdenowych

#5

Post napisał: bratanek65 » 28 cze 2020, 11:14

Daniu pisze:
26 cze 2020, 22:32
Podmien lustra 2 i 3 ze sobą i sprawdź moc, bo może lustro 2 jest porysowane i wiązka się rozprasza...
Albo po prostu wiązka się rozprasza. Chińczyka tak mają.


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2418
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

Re: Regeneracja luster molibdenowych

#6

Post napisał: koala.g » 28 cze 2020, 11:42

Zmierz temperaturę luster. Przy takich stratach powinno parzyć.


Autor tematu
LTofik
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 310
Rejestracja: 05 mar 2017, 23:57
Lokalizacja: ziemia

Re: Regeneracja luster molibdenowych

#7

Post napisał: LTofik » 29 cze 2020, 20:42

Zamieniłem lustra 3 z 2, co ciekawe wyniki wyszły bardzo podobne - tj:
Za lustrem tym które jest w miejscu nr 2, uzyskałem 94W, natomiast, za lustrem tym w karetce (po zamianie ich miejscami), wyszło ledwo 80W.....

Lustra mają pojedyncze plamki, coś jakby wżery, kilka rysek.

Kiedyś jak zamawiałem sobie lustra na zapas to również nie był one idealne - już jako nowe posiadały jakieś skazy.
A więc pozostaje mi tylko zamówić komplet następnych luster licząc na to że będą w lepszym stanie.

Aczkolwiek - z czasem one również będą wymagały wymiany (np z racji tego, że zawsze coś tam z dymu na nich się osadza w trakcie pracy i pod wpływem ciepła pali...
Zatem ponawiam pytanie - czy da się takie lustra jakoś regenerować - np przykleić do czegoś i polerować?

W jaki sposób się je produkuje? - polerując molibdenowe krążki, czy poprzez napylanie cienkiej warstwy odbijającej?

Lustra w mojej maszynie mają średnicę 20mm - niby wystarczająco dla plamki z plasera 100W, ale czy przypadkiem nie powinny one być średnicy 25mm?


bratanek65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 505
Rejestracja: 06 lis 2010, 10:26
Lokalizacja: Miasteczko

Re: Regeneracja luster molibdenowych

#8

Post napisał: bratanek65 » 29 cze 2020, 22:22

Molibdenowe mogą być mniejsze. W końcu molibden to metal.


Daniu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 231
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Regeneracja luster molibdenowych

#9

Post napisał: Daniu » 29 cze 2020, 22:41

LTofik pisze:
29 cze 2020, 20:42
Zamieniłem lustra 3 z 2, co ciekawe wyniki wyszły bardzo podobne - tj:
Za lustrem tym które jest w miejscu nr 2, uzyskałem 94W, natomiast, za lustrem tym w karetce (po zamianie ich miejscami), wyszło ledwo 80W.....
A jest jakaś różnica za drugim lustrem jak jeździsz Y przód tył, lub za trzecim jak jeździsz głowica prawo/lewo?

W jakim stanie jest pierwsze lustro, może na nim się już promień rozprasza, ewentualnie jeszcze sprawdź soczewkę w tubie.
bratanek65 pisze:
29 cze 2020, 22:22
Molibdenowe mogą być mniejsze. W końcu molibden to metal.
Co z tego, ze metal? jak promień będzie za szeroki to powędruje poza lustro bez znaczenia czy lustro będzie z metalu, czy z krzemu.


Autor tematu
LTofik
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 310
Rejestracja: 05 mar 2017, 23:57
Lokalizacja: ziemia

Re: Regeneracja luster molibdenowych

#10

Post napisał: LTofik » 30 cze 2020, 09:14

Daniu pisze:
29 cze 2020, 22:41
ewentualnie jeszcze sprawdź soczewkę w tubie.
A co ma do tego soczewka w tubie? - skoro za 1 i drugim lustrem mam około 90W a za 3 już ledwo 80?

Daniu pisze:
29 cze 2020, 22:41
Co z tego, ze metal? jak promień będzie za szeroki to powędruje poza lustro bez znaczenia czy lustro będzie z metalu, czy z krzemu.
Lustra mają 20mm średnicy, natomiast część "widoczna" lustra to około 18mm, plamka lasera ma u mnie bodajże 8mm i wycelowana w środek luster mieści się bez kolizji z oprawką lustra.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”