Ręczna wymiana narzędzia M6 i pomiar

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

mucha669
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 185
Rejestracja: 09 sie 2012, 20:10
Lokalizacja: 3miasto

#11

Post napisał: mucha669 » 19 wrz 2015, 00:41

to mój plik. raczej na spokojnie to wszystko. :-) grunt to żyć na luzie

[ Dodano: 2015-09-19, 00:41 ]
http://www.speedyshare.com/DsC4u/Config.ini



Tagi:

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 588
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#12

Post napisał: cosimo » 19 wrz 2015, 09:25

wiadomo już coś w sprawie wymiany narzędzia?? u mnie jest ten sam problem
Wysłałem konfigurację na maila. U mnie też w dalszym ciągu nie działa. Próbowałem już chyba wszystkich opcji. Program nie zatrzymuje się na M6.
W polu „pomiar długości narzędzia” nie macie zaznaczone „Czujnik zainstalowany”.
Musi być aktywny pomiar długości, gdyż bez tego zmiana zawsze będzie ignorowana !


Wojtek30 - Nie masz także zaznaczone „krańcówki zainstalowane” - czyli nie bazujesz maszyny co czyni wymianę narzędzia praktycznie niemożliwą. W zakładce g-kod masz zaznaczone „pomiar według magazynka” - ten wariant stosuje się jak masz narzędzia w oprawkach. Jeśli wymieniasz narzędzie w uchwycie to musisz zaznaczyć „zawsze”.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wojtek30
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 384
Rejestracja: 17 sie 2012, 14:23
Lokalizacja: Trójmiasto

#13

Post napisał: wojtek30 » 19 wrz 2015, 20:28

Nie mogę zmienić narzędzia bo nie mam krańcówek i czujnika narzędzia, czuję się dyskryminowany :wink:
Da radę w kolejnej wersji dopisać opcję M6 z odjazdem do "Z" przejazdowego, aktywowaniem pauzy i możliwością ręcznego wyzerowania osi Z po wymianie?
A może istnieje na tą chwilę jakaś opcja wywołania pauzy z kodu?

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 744
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#14

Post napisał: mitek » 23 wrz 2015, 14:09

Równie dobrze możesz po prostu podzielić frezowanie na kilka warstw i do tego samego się to sprowadzi...
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

Autor tematu
wojtek30
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 384
Rejestracja: 17 sie 2012, 14:23
Lokalizacja: Trójmiasto

#15

Post napisał: wojtek30 » 23 wrz 2015, 20:43

Póki co tak robię, ale moim zdaniem skoro jest aktywne pole wyboru M6, to powinno skutkować przynajmniej wywołaniem pauzy dla opcji "ręczna zmiana" w przypadku braku krańcówek. Ewentualnie dla jasności funkcja ta powinna być nieaktywna (z dymkiem: włącz krańcówki i czujnik narzędzia). Inaczej niczym nie różni się od opcji "ignoruj".


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 201
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

#16

Post napisał: maglo18 » 05 wrz 2016, 09:25

Nie mogę załapać jak działa wymiana ręczna wymiana narzędzia w pikocnc. Frezuję płytki pcb i mam do wymiany narzędzie kilka razy. Mam wybrana oś narzędziowa jako Z zaznaczone ręczna wymiana narzędzia oraz nie zaznaczone czujnik pomiaru narzędzia zainstalowany. Miałem nadzieję że maszyna zatrzyma się w momencie gdzie należy następuje zmiana narzędzia, niestety tak się nie dzieje. Nie mam dużego doświadczenia dlatego pytam czy coś źle skonfigurowałem czy to normalne zachowanie? Dodam że aktywowałem czujnik wysokości narzędzia zainstalowany ale przy jeździe referencyjnej maszyna zaczyna chyba mierzyć pierwsze narzędzie na czujniku którego nie posiadam, dlatego zatrzymywałem proces. Na chwile obecna siedzę przy maszynie i zatrzymuje ją w odpowiednim momencie ręcznie , zmieniam narzędzie i robię pomiar materiału i następnie rusza dalej. Chyba nie do takiej pracy stworzono cnc :).

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 588
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#17

Post napisał: cosimo » 05 wrz 2016, 14:17

Dodam że aktywowałem czujnik wysokości narzędzia zainstalowany ale przy jeździe referencyjnej maszyna zaczyna chyba mierzyć pierwsze narzędzie na czujniku którego nie posiadam
Jak wyobrażasz sobie półautomatyczna wymianę narzędzia bez pomiaru jego długości ? Nawet praca z pojedynczym narzędziem to mordęga bez czujnika. Tak trudno wystrugać jakiś czujnik - wystarczy kawałek laminatu miedzianego i na początek zupełnie wystarczy.


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 201
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

#18

Post napisał: maglo18 » 05 wrz 2016, 14:59

Czujnik jest w trakcie wykonywania. Moje wyobrażenie było takie aby przy zmianie narzędzia bez zainstalowanego czujnika program się zatrzymał i pozwolił po ręcznej wymianie narzędzia ustawić na nowo wysokość materiału i po tej operacji aby dało ruszyć dalej z programem do następnej zmiany narzędzia. To tylko moje przemyślenia może nie zgodne ze sztuką ale na chwilę obecna tak własnie pracuje tylko ręcznie zatrzymuje program.


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#19

Post napisał: bh91 » 06 wrz 2016, 01:23

ręcznie zatrzymuje program
A nie lepiej w PikoCam zaznaczyć "Wyłącz z obróbki" dane ścieżki na inne frezy?
Ja tak robię. Program sam staje, zmieniam frez, przechodzę na chwilę do PikoCama, wyłączam wyfrezowaną ścieżkę, włączam kolejną i ogień ;)

Swoją drogą pomysł aby była opcja pół automatycznej wymiany z samym pomiarem materiału nie wydaję się głupi... W sumie to prostej roboty na kilka frezów tak samo działam - zmieniam narzędzie, mierzę materiał i jazda. Nie znalazłem przeciwwskazań - ale jest 1.20 więc.... ;)[/quote]
Jest robota - jest pinonc :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”