Ręczna wymiana narzędzia M6 i pomiar

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
wojtek30
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 384
Rejestracja: 17 sie 2012, 14:23
Lokalizacja: Trójmiasto

Ręczna wymiana narzędzia M6 i pomiar

#1

Post napisał: wojtek30 » 29 lip 2015, 11:26

Pomimo zaznaczenia w Piko ręcznej wymiany narzędzia, program nie zatrzymuje mi się na kodzie M6. Co robię nie tak, nie mogę się doszukać rozwiązania w instrukcji?

Może opiszę w krokach jaki chcę osiągnąć efekt:
1. Ustawienie materiału i wyzerowanie pozycji na górnej jego powierzchni.
2. Planowanie powierzchni od pozycji 0 do 0.2mm
3. Wywołanie kodu M6 i zatrzymanie programu, odjazd do pozycji wymiany narzędzia.
4. Ręczna wymiana narzędzia i ręczny podjazd nad materiał, wyzerowanie osi Z na splanowanej płaszczyźnie.
5. Kontynuacja programu z nowym narzędziem i od nowej pozycji Z materiału.

Nie mam jeszcze czujnika długości narzędzia, tak radziłem sobie w LinuxCNC.
Czy wymiana narzędzia powinna też działać w symulacji?



Tagi:


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#2

Post napisał: bh91 » 29 lip 2015, 17:31

Wydaje mi się, że powinieneś mieć zaptaszkowane w opcjach, że czujnik długości narzędzia jest zainstalowany.
Jest robota - jest pinonc :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
wojtek30
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 384
Rejestracja: 17 sie 2012, 14:23
Lokalizacja: Trójmiasto

#3

Post napisał: wojtek30 » 29 lip 2015, 20:57

Zaznaczyłem w opcjach zarówno pomiar długości narzędzia, jak i pomiar wysokości materiału.
Na symulacji nic się nie dzieje, ale może na symulacji nie działa zmiana narzędzi.
Spróbuję jutro czy na działającej maszynie coś będzie się działo, ale trochę mam stracha, bo tylko na krańcówki soft limit mogę liczyć i mój refleks wyłączenia maszyny :wink:


--ADEK--
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 54
Rejestracja: 07 sie 2013, 20:48
Lokalizacja: Rze

#4

Post napisał: --ADEK-- » 10 wrz 2015, 11:28

podbijam temat - mam ten sam problem. firmware 3.03 piko 4.1.0 - M6 ustawione ręczna wymiana czujniki zainstalowane mimo to piko Pomija M6 i kontynuuje program. Co jest nie tak ?


artur_1617
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 62
Rejestracja: 29 lip 2010, 21:45
Lokalizacja: Wroclaw

#5

Post napisał: artur_1617 » 10 wrz 2015, 13:37

ADEK ja mam to samo....
Piko staje tylko jesli zaptaszkujemy ze mamy czunik wysokosci narzedzia ktorego takze nie posiadam.


--ADEK--
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 54
Rejestracja: 07 sie 2013, 20:48
Lokalizacja: Rze

#6

Post napisał: --ADEK-- » 10 wrz 2015, 18:15

Zaptaszkowanie czujnika również nie pomaga

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 588
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#7

Post napisał: cosimo » 10 wrz 2015, 19:40

Zaptaszkowanie czujnika również nie pomaga
Oś narzędziową masz ustawioną na "Z" ? Rozumiem, że w ostatniej zakładce zaznaczyłeś "Ręczna wymiana" ? Jak to nie pomoże podeślij config "zobaczymy naocznie" o co chodzi.
W ogóle u dołu ekranu pojawia Ci się linia z nazwą aktualnego narzędzia ?


mucha669
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 185
Rejestracja: 09 sie 2012, 20:10
Lokalizacja: 3miasto

#8

Post napisał: mucha669 » 17 wrz 2015, 10:13

wiadomo już coś w sprawie wymiany narzędzia?? u mnie jest ten sam problem

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 588
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#9

Post napisał: cosimo » 17 wrz 2015, 23:28

wiadomo już coś w sprawie..
Nic nie wiadomo – w tym sensie, że nikt nie podesłał configu – więc trudno wróżyć z fusów.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wojtek30
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 384
Rejestracja: 17 sie 2012, 14:23
Lokalizacja: Trójmiasto

#10

Post napisał: wojtek30 » 18 wrz 2015, 13:28

Wysłałem konfigurację na maila. U mnie też w dalszym ciągu nie działa. Próbowałem już chyba wszystkich opcji. Program nie zatrzymuje się na M6.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”