Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
CinekX0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 98
Posty: 228
Rejestracja: 18 paź 2014, 21:36
Lokalizacja: Poznań

Re: Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

#251

Post napisał: CinekX0 » 15 paź 2018, 17:29

Dzień dobry po przerwie! :wink:

Coś tam kręci się! :lol: Trochę pasek do poprawy bo szaleje od lewej do prawej i kabel lepiej oprawić ba na sucho skręciłem tylko.





Cam robię w Fusion 360. Operuję na LinuxCNC ale - postprocesor robiłem na HAAS w tym przypadku! Dziękuję koledze za pomoc w innym temacie o środowisku F360 :wink:
Jest małe "ale". Nie mogę wyłączyć powrotów osi na Z 0 i wstawia mi funkcje M7, M10, M11 na przykład po czym ładując na linuxa wywala błąd, nie odpala programu przez to. Po usunięciu program idzie dobrze - na pierwszy rzut oka
Przeglądałem te ustawienia podczas generowania procesora ale tej funkcji jakoś nie znalazłem ( przy wersji pod Linuxa wyłączyłem).

Plik robi w formacie .nc Edytując nazwę robię go na .ngc i z tym akurat nie ma problemu.

Ciekawszy filmik comming soon... :twisted:



Tagi:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 5249
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

#252

Post napisał: adam Fx » 15 paź 2018, 19:58

CinekX0 pisze:Ciekawszy filmik comming soon...
Dajesz :D czekamy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 173
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

#253

Post napisał: MarioMAX » 16 paź 2018, 09:56

Również czekam z niecierpliwością. I czytałem swoje parametry, które pisałem wcześniej, i troszkę musiałem je zaniżyć,
żeby móc bez stresu odejść od maszyny i wrócić bez widoku połamanych frezów.
Mianowicie zagłębienie 3mm, posuw 1000mm/min obr.14500rpm
Na zagłębieniu 1mm robię posuw 4000mm/min obr.18000rpm
frezy dwuzębne.

No i czekam również niecierpliwie, na pogonienie tej 4 osi. Bo wygląda wspaniale.


Autor tematu
CinekX0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 98
Posty: 228
Rejestracja: 18 paź 2014, 21:36
Lokalizacja: Poznań

Re: Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

#254

Post napisał: CinekX0 » 13 lis 2018, 11:52

Czołem koledzy!

Męczę tę ośkę i coś mi nie wychodzi, mianowicie:

Obrazek

Widzicie chyba wystający materiał. Osie X Y pokryły się po obrocie 90 stopni. Z nie doszedł na właściwą głębokość...

Tak to wygląda w CAM

Obrazek

I zastanawiam się dlaczego tak :?: :roll:
Z łapię zawsze na stole, i tak robię programy. Nigdy z wysokością problemu nie miałem.
Oś obrotową mam 120mm od powierzchni stołu, w teorii przynajmniej tak powinno być. X na materiale ustawiam wiadomo, Y 145mm od krańcówki i siedzi dobrze, inaczej te grawerowania by się nie pokryły chyba.

Tutaj filmik z pracy, parametry wolniejsze na stoliku bo ciężkie to jednak i nie można szaleć. 2000mm/min jałowe. :oops:




Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Posty: 5249
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

#255

Post napisał: adam Fx » 13 lis 2018, 12:28

Elegancko:)
Daleko wystawiłeś ten materiał może warto by go podeprzeć od spodu np pryzmą - ale to tylko taka luźna uwaga stojąc przy maszynie łatwiej się zorientujesz niż ja po filmie czy podparcie jest konieczne
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
CinekX0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 98
Posty: 228
Rejestracja: 18 paź 2014, 21:36
Lokalizacja: Poznań

Re: Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

#256

Post napisał: CinekX0 » 13 lis 2018, 13:13

Dziękuję! ;)

wałek ugina się około +/- 0,1mm ręką. Dla mnie to wystarczy, ważne że kształt zrobi dobrze.
Wymiar zrobiło mi w + 4 setki więc to pozytywny wynik.
Wysunięcie duże strasznie, nie chciałem kupować kawałków pod wykonanie 1 elementu. 3cm w uchwyt, 4cm od uchwytu odsunąć i to cały odpad a dopiero potem właściwy materiał pod frezowanie.

adam Fx - masz jakiś pomysł dlaczego Z nie zgadza się?
Jedna strona wyszło mi + 0,7mm naddatku
Druga strona 2,5mm naddatku i nie wiem dlaczego. W CAM płaszczyzny są dobre.

Czy brak złapanej osi szczęk mógłby być temu winny?


FTW
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 572
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

#257

Post napisał: FTW » 13 lis 2018, 14:03



Ten film jest o ustawianiu. Ogólnie polecam sobie obejrzeć, facet wyraźnie opowiada o tym co robi, a jak ktoś siedzi w takich tematach, to może podpatrzeć co nieco.


MarioMAX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12
Posty: 173
Rejestracja: 17 sty 2013, 12:02
Lokalizacja: Oświęcim

Re: Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

#258

Post napisał: MarioMAX » 14 lis 2018, 12:10

Zrób bazę w osi wałka. Podeślij później kod jaki ci wypluł CAM, i wszystko będzie jasne ;-)
Jak dalej będzie źle, to wykonaj program na sześciokąt bądź kwadrat, sprawdź kod, bądź wyślij ( odjazdy będą symetryczne więc wszystko po kodzie widać ) przefrezuj i wszystko będzie jasne gdzie jest problem.


Autor tematu
CinekX0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 98
Posty: 228
Rejestracja: 18 paź 2014, 21:36
Lokalizacja: Poznań

Re: Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

#259

Post napisał: CinekX0 » 15 lis 2018, 08:36

Panowie, szkolny błąd.
Nie centrowałem fizycznie założonego wałka tylko przyjąłem teoretyczne współrzędne osi obrotowej na stole, dlatego nie pasowało bo Y od operatora jest Z po obrocie o 90* :wink:
Problemem był też obrót w poprawną stronę. CAM robił obrót odwrotnie niż fizycznie oś. Zamieniłem kierunek obrotu w ustawieniach Linuxa i obraca dobrze. Niby pierdoła ale wpierw zadowolony z siebie zamieniłem tylko znak obrotu na początku CAM. No niestety tak to nie działa, zwłaszcza jak element nie jest idealnie osiowo wstawiony w materiał :P

Ten element był z wałka 40mm, nawet na takim wysięgu nie było xle przy frezowaniu. Może jak ostatni bok zbiera to trochę dźwięczało ale mniejszy posuw lub 0,5mm warstwa i całkiem fajnie wyszło!

Obrazek

Wychodzi mi ok 0,3mm błędu na osi Y (od operatora). centrowałem niby wałkiem od zatoczonego elementu na szczelinomierz, materiał też na czujnik ustawiłem +/- 3 setki bił - kiepski uchwyt czujnika mam muszę zainwestować w coś droższego chyba.

Drugi element jaki powstał z wałka 50mm
Obrazek

Też wychodzi mi 0.3mm błędu przesunięcia. Jest lepiej bo w CAM zrobiłem w taki sposób, żeby dwa razy nie obrabiać tego samego załamania czy powierzchni. Robiłem np 1mm zapasu i po obrocie profilowało na gotowo i tak jest poprawnie. :wink:

Już się nie mogę doczekać jak wrzucę wałek fi100 na 100mm!
Chyba nagram całą obróbkę kamerą jak będzie orać :twisted:


Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1551
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Realizacja - frezarka kolumnowa 4 osiowa

#260

Post napisał: Avalyah » 15 lis 2018, 11:28

A po co za każdym razem na takim długim wysięgu? Bliżej by frez zawadzał?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”