Pytania początkującego :-)

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Huberttt
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2013, 13:55
Lokalizacja: Mazowsze

Pytania początkującego :-)

#1

Post napisał: Huberttt » 23 mar 2013, 23:03

Czekam na dostawę elementów do mojej maszyny więc wziąłem się za software.
Ściągnąłem PikoCNC bo miałem zamiar użyć tego rozwiązania i mam pierwszą kwestię.

W ustawieniach maszyny dla ustawień osi są parametry dla śrub a moja maszyna w X,Y będzie miała paski. Jakoś to przeliczę ale zraziło mnie to na początek :razz:



Tagi:


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 845
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#2

Post napisał: bh91 » 24 mar 2013, 00:12

Trzeba było w temacie grupowym napisać.
Jak masz zamiar inaczej to rozwiązać niż obliczać? śruby też się przelicza w zależności od ilości kroków i skoku na obrót. śilnik bezpośrednio napędza pasek? Czy jakieś przełożenia pomiędzy masz? Jaka jest średnica kółka?
Jest robota - jest pinonc :wink:

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1014
Rejestracja: 15 lis 2011, 14:21
Lokalizacja: Śląsk

#3

Post napisał: sajgon » 24 mar 2013, 00:26

Huberttt pisze:W ustawieniach maszyny dla ustawień osi są parametry dla śrub a moja maszyna w X,Y będzie miała paski. Jakoś to przeliczę ale zraziło mnie to na początek :razz:
Powiem Ci tak że u mnie jest na :
X pasek m3 i redukcja 1:3
Y kulowa 1610 1:1 (wcześniej też był pasek jw.)
Z Tr14x4 1:1

i jakoś nie miałem żadnych problemów z uruchomieniem i wszystko działa :mrgreen:

A że niby mach ,czy linux mają inaczej ??? też trzeba przeliczać. Nie wiem z czym tu problem :roll:
Pozdrawiam , Michał. ;)


Autor tematu
Huberttt
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2013, 13:55
Lokalizacja: Mazowsze

#4

Post napisał: Huberttt » 24 mar 2013, 00:46

Wątek grupowy jest tak wielki, że dla nowych osób chyba lepiej jak jest więcej wątków tematycznych - aczkolwiek grupowy ja przeczytałem.

Pewnie, że przeliczę i to nie jest problem.

Jak ma mach czy linux? Nie wiem :-) Stwierdziłem, że będę popierał "polską myśl techniczną" i kupię PikoCNC :mrgreen:

Tu chciałem się tylko podzielić spostrzeżeniem, ewentualna sugestia dla wersji PikoCNC2017 :wink:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3613
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#5

Post napisał: tuxcnc » 24 mar 2013, 06:30

Huberttt pisze:Stwierdziłem, że będę popierał "polską myśl techniczną" i kupię PikoCNC :mrgreen:
No to kup i jak czegoś nie będziesz umiał to zawracaj dupę twórcom tego programu, w końcu za coś przecież biorą pieniądze ...

.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#6

Post napisał: cosimo » 24 mar 2013, 08:50

W ustawieniach maszyny dla ustawień osi są parametry dla śrub a moja maszyna w X,Y będzie miała paski
Skoro zamiast śrub masz paski, to w okienko „skok śruby” wpisujesz obwód kółka, które napędza pasek – wszak takie będzie przesunięcie osi przy jednym obrocie silnika.


Autor tematu
Huberttt
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2013, 13:55
Lokalizacja: Mazowsze

#7

Post napisał: Huberttt » 24 mar 2013, 10:40

Co Wy tacy nerwowi jesteście? Przecież to forum, jak komuś się nie chce czytać/odpowiadać to nie musi a nie od razu o "zawracaniu du**" i in. pisać.

cosimo, dzięki już wpisałem wcześniej, może nie tyle obwód co ilość zębów razy skok(?) bo kółko będę miał na silniku bez redukcji/przekładni.

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#8

Post napisał: cosimo » 24 mar 2013, 14:39

może nie tyle obwód co ilość zębów razy skok(?) bo kółko będę miał na silniku bez redukcji/przekładni.
Masz rację, tak najprościej policzyć.
Co Wy tacy nerwowi jesteście? Przecież to forum, jak komuś się nie chce czytać/odpowiadać to nie musi a nie od razu o "zawracaniu du**" i in. pisać.
To tylko kolega tuxcnc – On tak ma.


Autor tematu
Huberttt
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2013, 13:55
Lokalizacja: Mazowsze

#9

Post napisał: Huberttt » 30 mar 2013, 00:44

Mam juz PikoCNC i sterowniki SSK-B06 i... pytanie jak to połączyć?

Poniższe będzie OK

GND - nie używane
+5V - nie używane
X_CLK: PUL -
X_DIR: DIR -
ENABLE: DIS -

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3613
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#10

Post napisał: tuxcnc » 30 mar 2013, 06:59

Huberttt pisze:Mam juz PikoCNC
http://www.pikocnc.com/kontakt .

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”