Pytania początkującego :-)

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#11

Post napisał: cosimo » 30 mar 2013, 08:52

i... pytanie jak to połączyć?
Podłączmy to jak M542 i podobne, czyli:

Piko => SSK-B06
+5V => + PUL, +Dir, +ENA
CLK => - PUL
DIR => - Dir
ENABLE => - ENA
GND = nigdzie nie podłączaj.

<Tutaj> Masz podobny temat.



Tagi:


Autor tematu
Huberttt
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2013, 13:55
Lokalizacja: Mazowsze

#12

Post napisał: Huberttt » 30 mar 2013, 14:49

OK, dzięki poprawiłem.

Podłączyłem na razie do płytki Piko tylko zasilanie i ten jeden sterownik silnika i... miałem cały czas E-STOP. Ale nagle... zadziałało!!! :idea:

Po pierwszym ruchu silnika satysfakcja twórcy (amatora) ogromna :!: :mrgreen:

[ Dodano: 2013-03-30, 20:33 ]
No i lipa znowu. Raz się udało a teraz cały czas mam E-STOP.
Krańcówek nie mam podłączonych, Soft Limit wyłączyłem.

Do płytki Piko podłączone jest tylko zasilanie i sterownik+silnik na X.

Może układ diod coś Wam powie?:

Komunikacja odłączona:
na sterowniku SSK-B06 dioda zielona miga, na Piko Led03 miga

Komunikacja nawiązana:
na sterowniku SSK-B06 dioda zielona miga, na Piko wszystkie diody Led01-Led03 świecą ciągle w tym Led01 na czerwono

Po wciśnięciu Reset w aplikacji dioda w SSK-B06 świeci się na zielono ciągle (wg instrukcji jest to po podaniu zasilania i sygnału Enable DIS). Na Piko bez zmian.

Po rozkazie przesunięcia X o 10 słychać jedno stuknięcie w silniku, jest E-Stop i dioda na SSk-B06 miga znowu. Na Piko bez zmian.


Jakieś pomysły??? :evil:

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 569
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

#13

Post napisał: cosimo » 31 mar 2013, 14:19

No i lipa znowu. Raz się udało a teraz cały czas mam E-STOP.
Krańcówek nie mam podłączonych, Soft Limit wyłączyłem.
Jeśli wyłączyłeś softlimit i nie masz krańcówek - to właśnie masz ciągły e-stop. W takim układzie musisz założyć zworki na wejścia krańcówek aby je &#8222;zasymulować&#8221;. Ale prościej włączyć softlimit i kursorem narzędzia wjechać w obszar roboczy maszyny (trzymając shift lub ctrl). Krańcówki osi &#8222;Z&#8221; musisz &#8222;zasymulować&#8221; w obu przypadkach.


Autor tematu
Huberttt
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 6
Posty: 88
Rejestracja: 01 lut 2013, 13:55
Lokalizacja: Mazowsze

#14

Post napisał: Huberttt » 31 mar 2013, 18:24

:oops:

dobry tytuł wątku dałem :roll:

Dzięki, pomogło. Włączyłem SoftLimit a z "Z" poradziłem sobie wyłączając ją w programie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”