Pytania dotyczące podstaw NX-a

NX CAM/Unigraphics

Autor tematu
Zdolny1989
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 141
Rejestracja: 30 lip 2009, 22:56
Lokalizacja: Podkarpacie

Pytania dotyczące podstaw NX-a

#1

Post napisał: Zdolny1989 » 06 paź 2011, 20:52

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie Nx-a wersja 6.0:

1. W szkicowniku są jakieś opcje takie jak przesunięcie albo obrót? Można usunącć przy wymiarowaniu te parametry p10= itp? denerwuje mnie to.
2. W Modelowaniu:
2a. Jak zważyć model?
2b. Jak zmienić kolor bryły?
2. Jest w NXie coś takiego jak w catii Geometrical set czyli tam sobie wrzucam geometrie np linie, pkt itp i moge sobie ja schować w każdej chwili?
3. Powierzchniówka:
3a. Fill - Zalepianie powierzchnią np. otworów - jest tak opcja?
3b. Mam dwie powierzchnie ktore sie przecinaja, i chcialem je uciąć. Znalazłem opcje Trim body ale to przycina tylko jedną powierzchnie, a ja chce żeby mi dwie naraz powierzchnie przycieło.
3c. Mam jakąś krawędź jakiejś powierzchni, chciałbym wyodrębnić tą krawędź. Czy opcja PROJECT CURVES nadaje się do tego. Jest jakaś inna opcja, żeby mi wyodrębniła krawędź od punktu do punktu?
4.Złożenie:
4a. Jak odejmować bryły w złożeniu? (operacja boolenowska)
4b. Jeśli w bryle mam pattern, to moge jakoś automatycznie zapełnić ten patern jakąś cześcią w złożeniu? Np. mam otwory pod śruby, wstawiam śrubę i zaznaczam cały pattern i mi wsawa śrubki we wszystkie otwory.
4c. Jest jakaś opcja w NXie do sprawdzenia crashów w złożeniu? Czyli czy jakiś część nie koliduje z drugą cześcia?
5. Drafting:
5a. Jak chce zmienić żeby kontur detalu (na rysunku złożeniowym) miał linie kreska kropka kropka kreska to jak to zrobić?
5b. Gdzie zmienić w opcjach żeby mógł modelować i na rysunku wymiarować kąt w jednostakch np. 40*50'45"
5c. Jak dać fałszywy wymiar?
5d. Jak przerwać pomocniczą linie wymiarową?

Dziekuję za każde pomocne odpowiedzi.



Tagi:

Awatar użytkownika

Magneto86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 266
Rejestracja: 25 cze 2009, 23:06
Lokalizacja: RPZ / DW

#2

Post napisał: Magneto86 » 06 paź 2011, 22:11

Challenge accepted! :mrgreen:

Załączam filmik z odpowiedziami na 95% pytań :)

Nagranie filmiku to 20min, a jakby to ktoś miał opisać i wstawić screeny to 'troszkę' dłużej by to potrwało...
Załączniki
quiz_.part006.rar
(241.52 KiB) Pobrany 709 razy
quiz_.part005.rar
(2.86 MiB) Pobrany 523 razy
quiz_.part004.rar
(2.86 MiB) Pobrany 500 razy
quiz_.part003.rar
(2.86 MiB) Pobrany 553 razy
quiz_.part002.rar
(2.86 MiB) Pobrany 506 razy
quiz_.part001.rar
(2.86 MiB) Pobrany 578 razy
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, 20:54 przez Magneto86, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


Autor tematu
Zdolny1989
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 141
Rejestracja: 30 lip 2009, 22:56
Lokalizacja: Podkarpacie

#3

Post napisał: Zdolny1989 » 07 paź 2011, 21:18

Dzięki bardzo za odpowiedzi, jak najbardziej flaszka ci się należy :D

Dalej nie znam odpowiedzi na 5b,5c,5d

Nasunęły mi się kolejne pytania:

7. Jak tworze drafting to linie są szare,albo niebieskie,wymiar brązowe, później zapisując taki rysunek do pdf-a też dostaj szare linie. Chciałbym żeby były to czarne linie jak w rysunku technicznym.

8. Jak dodać oznaczenie chropowatości powierzchnie Ra?
9. Jak jestem w złożeniu i wchodzę do jednej z części (ustawiam ją jako roboczą i edytuję) to jak pozniej wracam do poziomu złożenia to już nie mam tych funkcji co w złożeniu. Tak jak bym nie wrocił do assembly, tylko do modelowania.

10. Jeśli chodzi o 3c to: Nie ma w Nxie takiej opcji żeby samo znalazło krawędzie powierzchni a ja wskazał od pkt pkt ma mi wyodrębnić krawędź? Po co mi to? Mam jakąs skomplikowaną powierzchnię i chciałbym ją wydłużyć przez opcje Extension. Jak wskazuje powierzchnie i krawedz to mi tylko kawalek wydluza tej powierzchnie :/ Nie moge sobie z tym poradzić. Najlepiej jakbym wyodrebnil sobie krawedz powierzchnie od punktu do punktu a potem tą krawędz wskazał przy wydłuzaniu powierzchni i tylko na tym odcinku żeby mi automatycznie wydluzylo pow.

11. Czym wymiarujcie gwinty, tak żeby wam automatycznie wstawiło wymiar M8?

Dziękuję za odpowiedzi


SACZI
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 368
Rejestracja: 07 sie 2005, 11:06
Lokalizacja: z tego ?wiata

#4

Post napisał: SACZI » 07 paź 2011, 23:12

Zdolny1989 pisze:Dzięki bardzo za odpowiedzi, jak najbardziej flaszka ci się należy :D

Dalej nie znam odpowiedzi na 5b,5c,5d
5d - chyba tego sie nie da zrobić w NX'ie. Możesz jedynie odsunąć koniec linii pomocniczej od krawędzi rysunku, ale nie o to Ci chodzi.
W ogóle proponuję przesiadkę na NX 7,5. Ta wersja dość dużo "pomagaczy" wprowadziła i się wreszcie "ucywilizowała" program. Pojawiło sie coś na wzór "allow symetry line" z Catii, umożliwili wstawianie tolerancji przy wymiarze z odchyłkami: fi25H7 i szereg innych drobnostek, których wcześniejszy brak skutecznie krew psuł.

Ad 5b: Pasek Drafting Edit i ikona Edit Text.

5b Na wstawionym wymiarze PPM i wybierz style. Przejdź do zakładki Unit i w rozwijalnym menu Angular format ustawisz sobie co będziesz chciał.
Zdolny1989 pisze:Nasunęły mi się kolejne pytania:

7. Jak tworze drafting to linie są szare,albo niebieskie,wymiar brązowe, później zapisując taki rysunek do pdf-a też dostaj szare linie. Chciałbym żeby były to czarne linie jak w rysunku technicznym.

8. Jak dodać oznaczenie chropowatości powierzchnie Ra?
9. Jak jestem w złożeniu i wchodzę do jednej z części (ustawiam ją jako roboczą i edytuję) to jak pozniej wracam do poziomu złożenia to już nie mam tych funkcji co w złożeniu. Tak jak bym nie wrocił do assembly, tylko do modelowania.

10. Jeśli chodzi o 3c to: Nie ma w Nxie takiej opcji żeby samo znalazło krawędzie powierzchni a ja wskazał od pkt pkt ma mi wyodrębnić krawędź? Po co mi to? Mam jakąs skomplikowaną powierzchnię i chciałbym ją wydłużyć przez opcje Extension. Jak wskazuje powierzchnie i krawedz to mi tylko kawalek wydluza tej powierzchnie :/ Nie moge sobie z tym poradzić. Najlepiej jakbym wyodrebnil sobie krawedz powierzchnie od punktu do punktu a potem tą krawędz wskazał przy wydłuzaniu powierzchni i tylko na tym odcinku żeby mi automatycznie wydluzylo pow.

11. Czym wymiarujcie gwinty, tak żeby wam automatycznie wstawiło wymiar M8?

Dziękuję za odpowiedzi
Ad 7 Part Navigator/PPM na Drawing i wybierz Monochrome.

Ad 8 Nie da się!
Migruj do 7.5 tam jest to domyślnie włączone. W starszych wersjach trzeba edytować jakies pliki konfiguracyjne, żeby chropowatość pojawiła sie w odpowiednim pasku. Podobnie z tabelą otworów - edycja pliku konfiguracyjnego.

Ad 9 Bo aplikacje w NX wiele się od siebie nie różnią. Znaczna część to pojedyncze paski z funkcjami. W Catii masz zupełnie inne środowiska w Part Design i Assembly design. W NX złożenia to tylko 1 pasek, do którego skrót klawiszowy to ... "a".
(jest kilka innych różnic, ale na początku są nieistotne).
Po za tym nie wiem o co Ci chodzi w tym pytaniu ;)

Ad 10 Nie bardzo rozumiem o czym "rozmawiasz". W Catii istotnie masz wyodrębnianie krawędzi z powierzchni, ale takie operacje sa, jak to fajnie na szkoleniach nazywają niestabilne lub "birapy". W NX po prostu klikasz na krawędź ppowierzchni i wydłużasz/przycinasz/rzutujesz ...J
ak nie zaznacza całej krawędzi, to klikasz poza zaznaczeniem i działasz dalej.

Ad 11
Nie jest mi znajome takie narzędzie w tym programie.
W modelingu wstawianie gwintu robi się tylko po to, aby w draftingu była jego wizualizacja - chodzi o tryb uproszczony.
Jeżeli ustawisz tryb szczegółowy, to gwint będzie miał szczegółowa geometrię.
Tak po prostu jest i koniec. Może kiedyś to dopracują i wstawianie gwintu poskutkuje automatycznym jego wymiarowaniem

Awatar użytkownika

Magneto86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 266
Rejestracja: 25 cze 2009, 23:06
Lokalizacja: RPZ / DW

#5

Post napisał: Magneto86 » 07 paź 2011, 23:42

SACZI pisze:Ad 11
Nie jest mi znajome takie narzędzie w tym programie.
W modelingu wstawianie gwintu robi się tylko po to, aby w draftingu była jego wizualizacja - chodzi o tryb uproszczony.
Jeżeli ustawisz tryb szczegółowy, to gwint będzie miał szczegółowa geometrię.
Tak po prostu jest i koniec. Może kiedyś to dopracują i wstawianie gwintu poskutkuje automatycznym jego wymiarowaniem
Jeżeli dobrze zrozumiałem pytanie, to:
W draftingu (w przeciwieństwie do modelowania) pomiędzy wyświetlaniem gwintu symbolicznie i szczegółowo oraz ANSI i ISO możemy się dowolnie przełączać w 'stylu' danego rzutu.
W celu automatycznego zwymiarowania gwintu (wstawi dwa wymiary: M8 i długość), korzystamy z polecenia "FEATURE PARAMETERS". Tam z listy wybieramy gwint i rzut na którym ma to wstawić.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, 20:54 przez Magneto86, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek


tumanek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 74
Rejestracja: 23 lis 2005, 09:25
Lokalizacja: Rzeszow

#6

Post napisał: tumanek » 08 paź 2011, 20:51

5d - pomocniecze linie wymiarowa wstawia sie za pomoca symbolu - user definied symbol break czy jakos tak
5c - fałszowanie wymiarów przez edit/text - wyświetli ci komunikat ze to niebezpieczne bo takie jest:) - jest narzędzie do podświetlania wymiarów nieasocjatywnych ale nie mam ug przed sobą.

8 oznaczenie chropowatości takze za pomoca user definied symbol - od 15 wersji da się chropowatości wstawiać (bo wcześniej nie robiłem:)

7. eee monohrome sucks:) - w eksporcie pdf wybierz opcje black ob white lub jeżeli masz wersje wczesniejsza gdzie nie ma eksport/pdf - zainstaluj pdf creatora i poczytaj/popros kogoś żeby ci to skonfigurował jako ploter hpgl - tez mi chulało. opcja zastępcza - eksport cgm black on white i doskonały wydruk z każdego programu bo to format wektorowy.

10. trochę namieszałeś - ale do "wydłużania" powierzchni ztcp - law extension, extend, trim and extend (jak ktos czai powierzchnie to te polecenia są troszku niebezpieczne bo mogą zmieniać stopień powierzchni oryginalnej) - lub jeżeli komuś niezależy na parametrach to edit/surface/boundary/remove trim - odzyskuje oryginalna nieprzyciętą powierzchnię (tak jak to było w cati v4 untrim czy jakoś tak)

pozdrawiam i polecam helpa i casta


marcinello3
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 246
Rejestracja: 08 lut 2008, 12:07
Lokalizacja: tarów

#7

Post napisał: marcinello3 » 14 paź 2011, 15:54

Ad 8 Nie da się!
Migruj do 7.5 tam jest to domyślnie włączone. W starszych wersjach trzeba edytować jakies pliki konfiguracyjne, żeby chropowatość pojawiła sie w odpowiednim pasku. Podobnie z tabelą otworów - edycja pliku konfiguracyjnego.
Zmienna ta znajduje sie w pliku : UGS\NX 6.0\UGII\ugii_env.dat
nazywa sie ona : UGII_SURFACE_FINISH=OFF
żeby działała należy zmienić ja na ON
i po ptakach :)


wiosnar
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2008, 19:25
Lokalizacja: Opole

#8

Post napisał: wiosnar » 04 sty 2012, 11:33

Witam
mimo wielu starań nie potrafię zrobić 5c - fałszowanie wymiarów przez edit/text
mam NX 7.5
Pozdrawiam Radek

Awatar użytkownika

Magneto86
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 266
Rejestracja: 25 cze 2009, 23:06
Lokalizacja: RPZ / DW

#9

Post napisał: Magneto86 » 04 sty 2012, 11:49

Nie "edit"/"text" tylko "edit text" - takie polecenie na pasku "Drafting Edit"
Obrazek


wiosnar
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 21 cze 2008, 19:25
Lokalizacja: Opole

#10

Post napisał: wiosnar » 04 sty 2012, 13:20

ok dzięki za oświecenie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”