punkty zerowe - pomocy

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

Autor tematu
Damian Korcz
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 26
Rejestracja: 25 maja 2007, 11:47
Lokalizacja: Cieszyn

punkty zerowe - pomocy

#1

Post napisał: Damian Korcz » 24 cze 2007, 13:42

Mam problem z okresleniam punktów zerowych , prosił bym o podanie algorytmu który mam zastosować w celu zmiany tych punktów na inne



Tagi:

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 892
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#2

Post napisał: maz » 24 cze 2007, 18:16

Start

.Wybierz punkt osi 1
.jesli ci pasuje to
..wybierz punkt osi 2
..jesli ci pasuje to
..
..
..jesli nie to
..(sprecyzuj pytanie)
.jesli nie to
.(sprecyzuj pytanie)

Koniec

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#3

Post napisał: Inf-el » 24 cze 2007, 20:07

- przechodzisz w tryb jog (F8)
- dojeżdżasz do punktu, który ma być zerowy (Alt ->/<-, Alt ^/..., Alt Page up/down)
lub dokładniej bez Alt'a
- wciskasz Alt M

I ustawiłeś dla maszyny punkt zerowy (x,y,z).
Możesz ustawiać dla każdej osi osobno 0 przez wybór osi Alt 1 do Alt 8
a następnie zatwierdzasz aktualne położenie wybranej osi jako 0 przez Alt Z.

Jeśli o takie punkty Ci chodzi.

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#4

Post napisał: wood carver » 24 cze 2007, 20:42

inaczej..... w jog mode to bedziesz godzinami ustawiał punkt zero...

podpinasz +5V pod frez....na blacie czy tm frezowanym polu kładziesz metalowa płytke z podpiętą tą masą portu( albo pineske) ... ( uwaga..... najlepej stosowac otoizozlacje!!!!!)

obniżasz os a małlą prędkoscia.... w momencie gdy frez dojedzie do płąszczy...acha
konfigurujesz to jako np. emergency stop
w chwili gdy maszyna dobije i sie zatrzyma...wciskasz F8, Alt +m ( zerujsz osie)
i masz swoje zero ...

[ Dodano: 2007-06-27, 19:23 ]
oczywiscie pisząc 5V mam na myśli 5 v z określonego pinu "in put " ..zwierasz do masy portu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”